ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο δρόμο προς την κορύφωση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Με την ορμή που μας δίνει το δίκιο του σκοπού μας, τη σιγουριά που αντλούμε από τη συνεχή επιβεβαίωση των θέσεων και των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, ριχνόμαστε στη μάχη για την επιτυχία του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Με το μεράκι και τη δουλειά των χιλιάδων μελών της ΚΝΕ, 45 χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ μας έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός νεολαίας της χώρας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι και αυτό το Φεστιβάλ αντάξιο της ιστορίας του θεσμού.

Να σφυρηλατήσουμε ακόμα πιο πλατιούς και στέρεους δεσμούς με χιλιάδες νέους. Με τους χιλιάδες μαθητές με τους οποίους δώσαμε δεκάδες όμορφες μάχες για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με τους χιλιάδες φοιτητές με τους οποίους δώσαμε πνοή στους φοιτητικούς συλλόγους, κάναμε βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών, δυναμώσαμε την οργάνωση και τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση, για αύξηση της χρηματοδότησης, για πτυχίο που θα εξασφαλίζει δουλειά. Με τους χιλιάδες νέους που ξεζουμίζονται στους χώρους δουλειάς είτε ως «μαθητευόμενοι» είτε ως «ευέλικτοι» και «ωφελούμενοι», που συγκρουστήκαμε με την απληρωσιά, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, με τους όρους που γίνεται η πρακτική άσκηση. Αλλά και με τους δεκάδες χιλιάδες νέους που συζητήσαμε μαχητικά μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Με αυτούς που και με την ψήφο τους τα έβαλαν με τους σχεδιασμούς της αμερικάνικης πρεσβείας, του ΣΕΒ και των εφοπλιστών, αλλά και όλους τους νέους, που είναι μαχητική εφεδρεία, που μας άκουσαν, προβληματίστηκαν, εκτιμούν τη δράση μας, αλλά δεν κατέληξαν στο να ψηφίσουν.


Η επιτυχία του Φεστιβάλ ούτε ήταν ούτε είναι δεδομένη. Εξασφαλίζεται πρώτα και κύρια από το ότι είναι «ματιά» στο φωτεινό μέλλον που είναι ανάγκη της εποχής. Ενα «παράθυρο ανοιχτό» στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι τα «υλικά» με τα οποία είναι φτιαγμένο έχουν απλώσει ρίζες γερές, σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Η καλά σχεδιασμένη εθελοντική δουλειά, η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι στοιχεία της Οργάνωσής μας, της ίδιας μας της λειτουργίας, που βρίσκουν έκφραση με τον καλύτερο τρόπο στο Φεστιβάλ. Ποτίζουν το «δέντρο» που δεν λυγάει με τίποτα.

Να ανάψει η σπίθα του αγώνα και της διεκδίκησης

Με το σύνθημα που επιλέξαμε για το φετινό μας Φεστιβάλ, «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοικτό, γεμάτο ελπίδα", τον Σοσιαλισμό», που είναι εμπνευσμένο από τους στίχους του Ν. Χικμέτ, θέλουμε να ανάψουμε τη σπίθα του αγώνα και της διεκδίκησης σε κάθε νέο. Σε όλους αυτούς που προβληματίζονται, που κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, που μοχθούν και είναι δημιουργικοί, παλεύουν για να ομορφύνει η ζωή τους και η κάθε τους προσπάθεια σμπαραλιάζεται στα όρια αυτού του σάπιου και γερασμένου κόσμου, που δεν χωρά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Σε όλα αυτά δηλαδή που νομοθετούν, αποφασίζουν και υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα ακριβώς από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, είναι η κυβέρνηση που θα νομοθετήσει και το υπόλοιπο 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, αφού το άλλο 60% το έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δηλώσεις των μεγαλοβιομηχάνων.


Με τους αγώνες... της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας έχει κατακτηθεί το κάθε μας δικαίωμα. Ακόμα και για την πιο μικρή βελτίωση και ανακούφιση της ζωής των καταπιεσμένων χρειάστηκε σκληρή πάλη. Τίποτα δεν χαρίστηκε από τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να οξύνουμε την κόντρα με τα συμφέροντα, τους στόχους και τα «θέλω» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η ανάπτυξη και η γιγάντωση της κερδοφορίας των ομίλων έχουν ως προϋπόθεση ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να έχει φτάσει από 1.200 ευρώ το 2012 σε κάτω από 900 ευρώ μεικτά σήμερα. Οι αντίπαλοί μας φτιάχνουν τον «οδικό χάρτη» των απαιτήσεών τους. Δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν να ξεμπερδέψουν με ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη», να εκπληρώσει πάση θυσία όλες τις απαιτήσεις της τάξης που υπηρετεί. Γι' αυτό προχωρούν με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, θέλουν να επιφέρουν καινούριο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, προχωρούν με το φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενισχύουν μηχανισμούς καταστολής. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ξέρουμε ότι αυτό που τρέμουν είναι το κίνημα που στις σημαίες του έχει τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό κέρδος. Ο,τι και να κάνουν η ταξική πάλη δεν «καταργείται», θα φουντώσει και θα τους σαρώσει.

Τα όνειρα... της γενιάς μας για μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής και τις ανάγκες μας. Τα όνειρά μας για μόνιμη, σταθερή και δημιουργική δουλειά, για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για σχολεία και πανεπιστήμια με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που θα στηρίζουν την ολόπλευρη κατάκτηση της επιστήμης και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, για πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό πρέπει να τα διεκδικήσουμε, να γίνουμε ο εφιάλτης των καπιταλιστών.

Δεν μπορεί να είναι στόχος των νέων που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να γίνει η Ελλάδα «η πιο φιλική χώρα για επενδύσεις», να έχουμε «επιτελικό και λειτουργικό» αστικό κράτος. Αυτοί οι στόχοι είναι γι' αυτούς που πληρώνουν το 5% των φορολογικών εσόδων της χώρας, όχι για εμάς που πληρώνουμε το υπόλοιπο 95%. Είναι για τους εφοπλιστές, που πληρώνουν «εθελοντικά» 40 εκατομμύρια φόρο, όχι για εμάς που αν δεν πληρώσουμε 500 ευρώ ξεκινάνε τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Είναι γι' αυτούς που όταν θέλουν να χτίσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ένα κράτος και την κάθε κυβέρνηση να αλλάζει χρήσεις γης, να παραχωρεί τον αιγιαλό, να αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις. Δεν είναι για εμάς που βλέπουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας κάθε χρόνο να καίγεται, με καταστροφικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

Τη δύναμή μας... που είναι η κοσμοθεωρία μας, ο μαρξισμός - λενινισμός, οι σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας, η πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να μαθαίνει την αλήθεια και την πραγματικότητα του κόσμου, να είναι έτσι ελεύθερος και να μπορεί να τον αλλάξει. Είναι η εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στη δύναμή της. Η πίστη ότι αυτοί που μοιάζουν παντοδύναμοι μπορεί να νικηθούν, όπως πάντα συνέβαινε στην Ιστορία. Είναι η Οργάνωσή μας, η ΚΝΕ. Γιατί η επαναστατική οργάνωση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα, επιδρά στην αλλαγή του συσχετισμού μάχη τη μάχη, γιατί παύεις να κάνεις κριτήριο μόνο αυτό που σου επιτρέπει η δική σου «ματιά» αλλά κατακτάς την επαναστατική πείρα αιώνων, γίνεσαι ένα με τους χιλιάδες... έχουμε όπλα μας τη συντροφικότητα και τη συλλογική δουλειά, την κομμουνιστική ηθική.

Δεν είναι για εμάς ο βούρκος και η αντιδραστικότητα του «θα πατήσω επί πτωμάτων» για να μεγαλουργήσω...

Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο... από την αδικία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα... με το λαό στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής, πρωταγωνιστή, με την πραγματική εξουσία στα δικά του χέρια. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, όπως μας αξίζει, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα με την εργασία αιώνων, απολαμβάνοντας τους καρπούς του ανθρώπινου μόχθου. Αυτός ο κόσμος είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Αυτήν τη συζήτηση θέλουμε να κάνουμε με δεκάδες χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα. Να ακούσουμε τους προβληματισμούς του καθένα και της καθεμίας, τη γνώμη τους για τις εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος, την ανάγκη να δυναμώσει οργανωτικά ακόμα πιο πολύ η ΚΝΕ.

Κάνοντας πιο αποτελεσματικό τον αγώνα

Ο αντίπαλος παίρνει τα μέτρα του, θωρακίζει το αστικό κράτος, ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής, βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στη δράση του ταξικού κινήματος, ενισχύει τον αντικομμουνισμό και θα αξιοποιήσει ό,τι εφεδρεία έχει για να εγκλωβίσει τη συνείδηση της νεολαίας στις δικές του επιδιώξεις. Τα κάνει όλα αυτά γιατί ξέρει ότι η εποχή μας είναι γκαστρωμένη. Κυοφορεί τις εξελίξεις που αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων. Μόνοι τους λένε για τη δυσκολία να εξασφαλιστούν μακρόχρονοι ρυθμοί ανάπτυξης, μαίνεται ένας αδυσώπητος εμπορικός πόλεμος, οι ανταγωνισμοί και στην περιοχή μας οξύνονται επικίνδυνα.

Παίρνουμε λοιπόν και εμείς τα δικά μας μέτρα. Βάζουμε σχέδιο για το πώς θα πείσουμε περισσότερους, μελετάμε τις εξελίξεις. Οργανώνουμε το άνοιγμα παντού. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε πρωτοστατήσει στην κάθε διεκδίκηση και στον κάθε αγώνα σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους κατάρτισης και δουλειάς. Αντλούμε δύναμη και έχουμε πείρα για την ώθηση που μπορεί να δώσει η συμμετοχή νέων δυνάμεων στον αγώνα, στην προετοιμασία του Φεστιβάλ. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για όποια αντιδραστική παρέμβαση ετοιμάζουν. Τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε μια σειρά από χώρους θα γιγαντωθούν. Δεν συμβιβαζόμαστε με την άσχημη κατάσταση, δυναμώνουμε τις εστίες οργάνωσης και αντίστασης παντού. Η συζήτηση με τους χιλιάδες νέους που έχουμε πορευτεί μαζί για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις θα κάνουν πιο αποτελεσματικό τον αγώνα μας για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Θα τα καταφέρουμε!


Του Νίκου ΡΕΜΠΑΠΗ*
*Ο Νίκος Ρεμπάπης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ