ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» το μήνυμα της Διεθνούπολης

Η Διεθνούπολη του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φέτος μετακομίζει στην καρδιά του πάρκου «Α. Τρίτσης» και «συστεγάζεται» με την Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, που έχει τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» και είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Μάλιστα, οι Οργανώσεις που θα επισκεφθούν την Αθήνα για το Φεστιβάλ - ήδη έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή Κομμουνιστικών Νεολαιών από δεκάδες χώρες - θα «συμμετέχουν» στην Κεντρική Εκθεση, αφού στα περίπτερά τους που θα βρίσκονται γύρω από αυτήν, θα απεικονίζονται κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης και του κομμουνιστικού κινήματος στις χώρες τους κατά τον 20ό αιώνα.

Κάθε επισκέπτης του Φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα, περνώντας από τα περίπτερα των Οργανώσεων στη Διεθνούπολη, να συζητήσει με τους δεκάδες διεθνείς αντιπροσώπους, να ρωτήσει και να μάθει για τον αγώνα που δίνουν οι Οργανώσεις τους, να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Ακόμη, την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις 20.00, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη Διεθνούπολη την εκδήλωση - συζήτηση για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, με τίτλο τα λόγια του κομμουνιστή ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν».

Πλούσια δραστηριότητα για τους διεθνείς αντιπροσώπους

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους αντιπροσώπους των ΚΝ που θα βρίσκονται τις μέρες του Φεστιβάλ στην Αθήνα. Η δραστηριότητα αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις βασικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ και τον αγώνα που δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

-- Διεθνές Σεμινάριο της ΚΝΕ με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων: Η πάλη για το Σοσιαλισμό συνεχίζεται - Η σημασία του προλεταριακού διεθνισμού και της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών».

-- Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας και γνωριμία με τις μάχες και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής 1943-1947, όπου στην περιοχή έδρασαν αντάρτες του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια μαχητές του ΔΣΕ. Παράλληλα, οι διεθνείς αντιπροσωπείες θα έρθουν σε επαφή με τον «πνεύμονα πρασίνου της Αττικής», με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την προστασία του (όπως και συνολικότερα για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος), αλλά και με τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί το δάσος της Πάρνηθας, ειδικά κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καλωσόρισμα στους πρωτοετείς φοιτητές

«Καλή αγωνιστική αρχή, με το κεφάλι ψηλά» εύχεται σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Μην κάνεις βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες σου! Κάνε τα πράξη, μαχητικά, ανυπότακτα, μέσα από το σύλλογό σου!», είναι το μήνυμα που τους απευθύνει καλωσορίζοντάς τους στο νέο τους ξεκίνημα και σημειώνοντας:

«Περνώντας το κατώφλι της σχολής σου θα έρθεις σε επαφή με καινούργια γνώση, θα δεις πράγματα πρωτόγνωρα για σένα, νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσεις. Ομως μαζί με όλα αυτά θα δεις και καταστάσεις αρκετά γνώριμες. Γιατί, όπως και στο σχολείο σου, έτσι και τώρα στο πανεπιστήμιό σου τα προβλήματα και τα εμπόδια για να κατακτήσουμε τη γνώση δεν παύουν να υπάρχουν.

Ολοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, μπορούμε να κάνουμε πράξη τους στόχους και τα όνειρά μας!», τονίζει το ΜΑΣ, προβάλλοντας το δρόμο της συλλογικής πάλης για ολοκληρωμένη μόρφωση, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, δωρεάν σπουδές κόντρα στο πανεπιστήμιο της παρωχημένης γνώσης, των αποσπασματικών δεξιοτήτων και της οικονομικής αφαίμαξης για τους φοιτητές. Καλεί τους πρωτοετείς φοιτητές να ισχυροποιήσουν το ΜΑΣ, να μάθουν το διεκδικητικό του πλαίσιο, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συμβάλουν ώστε κάθε σύλλογος να γίνει ενεργό μέλος της μεγάλης ενότητας των φοιτητών όλης της Ελλάδας.

Αμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών

Ιδιαίτερα αναφέρεται το ΜΑΣ στο ζήτημα της στέγασης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι και άμεση λύση στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών. Οπως σημειώνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί την προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών για αναζήτηση στέγης σε αδιέξοδο! Συνεχίζοντας την άρνηση κατασκευής νέων εστιών, την υποβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε "τσουχτερά νοίκια", ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους!», αναφέρει, σημειώνοντας πως «την "τουριστική ανάπτυξη", για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά θα την πληρώσουν και οι πρωτοετείς φοιτητές στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές της χώρας».

Το ΜΑΣ επισημαίνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών, με αποτέλεσμα: «Ετοιμόρροπα κτίρια, απαρχαιωμένες υποδομές που υπολειτουργούν, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας! Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται σάουνες καθώς τα συστήματα κλιματισμού δεν συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά! Το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση να είναι στον αέρα! Με τους εργολάβους να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να μειώνουν την ποσότητα του φαγητού, προκειμένου να βγάλουν το κέρδος τους!».

«Η δημιουργία εστιών με Σύμπραξη Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν δίνει καμία λύση στα προβλήματα των εστιακών! Αντίθετα αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές, με την πληρωμή ενοικίων, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές τους και ωθεί όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω του κόστους σπουδών μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους! Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις εστίες, η οποία οξύνει τα προβλήματα των εστιακών όλα αυτά τα χρόνια!», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΜΑΣ, που απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους, τους Συλλόγους Οικοτρόφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη. Με πολύμορφες δράσεις να έρθουν σε επαφή με τους πρωτοετείς φοιτητές και να παλέψουν από κοινού για το δικαίωμα στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους.

Αθλητικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, η ΚΝΕ διοργανώνει αθλητικό διήμερο την Πέμπτη 5/9 και την Παρασκευή 6/9. Καλεί κάθε νέο να συμμετάσχει στις αθλητικές δραστηριότητες, να διεκδικήσει δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, σε ποσοτικά επαρκείς και ποιοτικές εγκαταστάσεις, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα 6978.178.359 και 6944.373.408.

Το πρόγραμμα του αθλητικού διημέρου:

Πέμπτη 5/9:

  • Τουρνουά 5x5 στα γηπεδάκια στο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί την Παρασκευή 13/9 στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ιστορικό αγώνα που έπαιξε η ομάδα FC Start με τους ναζί κατακτητές στο Κίεβο το 1942.
  • Συζήτηση με τίτλο «Ιστορίες ποδοσφαίρου και... αγώνες που ανέδειξαν ήρωες!».

Παρασκευή 6/9:

  • Αγώνας δρόμου 4 χλμ. μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι 3 πρώτοι θα βραβευτούν την Παρασκευή 13/9 στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Επίσης, στο φετινό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει Περίπτερο Αθλητισμού με το εξής πρόγραμμα:

Πέμπτη 12/9: Τουρνουά σκακιού blitz, 7 γύρων με χρόνο σκέψης 5 λεπτών για κάθε παίκτη, στις 20.00. Στους 3 πρώτους θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Παρασκευή 13/9: Γνωριμία με τη θέση του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή.

Σάββατο 14/9: Μάθημα για τεχνικές πινγκ - πονγκ στις 19.30. Τουρνουά πινγκ - πονγκ στις 20.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ