ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και μόνο αυτές

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην «Creta Farms»

Στις εξελίξεις στην επιχείρηση «Creta Farms» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως αυτές κονιορτοποιούν «όλες τις θεωρίες, που καλούν τους εργαζόμενους σε σκληρές θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί τάχατες απ' το μεγάλωμα της επιχειρηματικής πίτας θα βγουν κι αυτοί κερδισμένοι». Καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρισης να μη δεχτούν να επιβαρυνθούν στο παραμικρό τα εργασιακά τους δικαιώματα, το κόστος για το όποιο σχέδιο διάσωσης να επιβαρύνει αποκλειστικά τα κέρδη των μεγαλομετόχων, των τραπεζών και των επενδυτών, «να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και τη δύναμη της λαϊκής συμπαράστασης. Να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και μόνο αυτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«-- Οι εξελίξεις στην "Creta Farms", η κατακόρυφη συρρίκνωση της παραγωγής, το επαπειλούμενο κλείσιμο, πρέπει να απασχολήσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Πάνω από 400 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους στο νομό μας κι άλλοι τόσοι στην υπόλοιπη Ελλάδα βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια και πληρώνουν το τίμημα επιλογών για τις οποίες δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Αντίθετα, με τη δική τους δουλειά η εταιρεία αναδείχτηκε σε leader του κλάδου στην Ελλάδα. Στο βωμό της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, τους επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές μισθών, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και άλλες θυσίες, που τελικά οδήγησαν στα εκ διαμέτρου αντίθετα.

-- Παρόλο που η "Creta Farms" τα προηγούμενα χρόνια προβλήθηκε ως καινοτόμα, εξωστρεφής κ.λπ. Παρόλο που χρηματοδοτήθηκε απλόχερα από το τραπεζικό σύστημα. Παρόλο που ήταν η πρώτη εταιρεία που εντάχθηκε στο περίφημο πακέτο Γιούνκερ. Παρ' όλα τα υψηλά ποσοστά κέρδους και την συνεχή άνοδο των μεριδίων της στην αγορά. Παρ' όλες τις "θυσίες" των εργαζομένων. Σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει και αυτήν ακόμη την παραγωγική της διαδικασία. Ούτε λόγος για τα δάνεια και τους άλλους πιστωτές της.

-- Το φαινόμενο αυτό, που στο δρόμο της καπιταλιστικής σαπίλας δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο, κονιορτοποιεί όλες τις θεωρίες, που καλούν τους εργαζόμενους σε σκληρές θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί τάχατες απ' το μεγάλωμα της επιχειρηματικής πίτας θα βγουν κι αυτοί κερδισμένοι. Η ωμή πραγματικότητα λέει πως οι επιχειρηματίες είτε έχουν τις επιχειρήσεις στην κερδοφορία, είτε τις χρεοκοπούν, είτε τις κλείνουν για να τις μεταφέρουν σε άλλες χώρες ή σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους. Να μεγιστοποιήσουν τα δικά τους προσωπικά οφέλη και κέρδη σε βάρος πριν απ' όλα των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου. Είναι η γνωστή αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής παραγωγής και στην πλήρη ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, που δημιουργεί τα αδιέξοδα αυτά και τις συνέπειες πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Συνέπειες από τις οποίες θα απαλλαγούμε μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο και στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού μας. Η χώρα μας και στον τομέα της διατροφής έχει όλες τις προϋποθέσεις να παράγει υγιεινά και άφθονα αγαθά, ικανά να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά και να εξάγονται.

-- Σήμερα, με πρόσχημα τη διάσωση της "Creta Farms", εξελίσσεται και ένας αδυσώπητος πόλεμος συμφερόντων μακριά και πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι τράπεζες, για να περισώσουν όσα έχουν ήδη διαθέσει, δείχνουν διατεθειμένες να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να λειτουργήσει η παραγωγή αλλά με ισχυρές εγγυήσεις, τις οποίες αρνείται η πλευρά των μεγαλομετόχων, προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα στο "σχέδιο διάσωσης". Οι λεγόμενοι στρατηγικοί επενδυτές καιροφυλακτούν για να ελέγξουν την επιχείρηση με το μικρότερο δυνατό τίμημα. Ολοι καμώνονται τους σωτήρες των εργαζομένων, αλλά στην πράξη προωθούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και την κατάλληλη στιγμή θα τους ζητήσουν και απολύσεις και νέες θυσίες για να πληρώσουν αυτοί και όχι τα κέρδη των μεγαλομετόχων και επενδυτών το τίμημα της όποιας διάσωσης, όπως πλήρωσαν και το τίμημα της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, που εξαγγέλθηκε, είναι ενδεικτικό των προθέσεων αυτών.

-- Οι παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης και της κυβέρνησης αποκλειστικό στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους αφήνουν παγερά αδιάφορους τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αδιάψευστος μάρτυρας η στάση του υπουργείου Εργασίας, που έναν ολόκληρο μήνα κωφεύει στο αίτημα της ταξικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών για τριμερή συνάντηση για τα θέματα των εργαζομένων της "Creta Farms".

-- Οι εργαζόμενοι στην "Creta Farms" είναι οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας και της ανάκτησης της παραγωγής της επιχείρησης όσο γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς να επιβαρυνθούν στο παραμικρό τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το κόστος για το όποιο σχέδιο διάσωσης πρέπει αποκλειστικά να το επιβαρυνθούν τα κέρδη των μεγαλομετόχων, των τραπεζών και των επενδυτών. Για να τα επιβάλουν αυτά, πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να συνειδητοποιήσουν την πραγματική κατάσταση και τη διαπάλη των συμφερόντων που εξελίσσεται. Να αυτονομηθούν, να χειραφετηθούν πλήρως από αυτά τα συμφέροντα. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και τη δύναμη της λαϊκής συμπαράστασης. Να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και μόνο αυτές. Η ίδια τους η πείρα δείχνει πως οι παραχωρήσεις, οι συμβιβασμοί όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά επιτάχυναν τα χειρότερα. Να οργανωθούν και να πάρουν την υπόθεση των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια όσο είναι ακόμη καιρός. Σ' αυτόν το δρόμο θα έχουν την ειλικρινή και ολόθερμη στήριξη όλων των εργαζομένων και του ταξικού εργατικού κινήματος».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρέμβαση για διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ

Καμία αύξηση, αλλά να μειωθούν τώρα 30% τα οικιακά τιμολόγια

Με αφορμή τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ σε λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν και τις αυξήσεις που ετοιμάζονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τη ΔΕΗ ΑΕ, που συνεχίζει να κόβει και να απειλεί με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος εργατικές και λαϊκές οικογένειες που χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, λόγω της ανεργίας και της μεγάλης μείωσης του εισοδήματός τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Με την κάλυψη της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ στέλνει σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες ειδοποιητήρια ότι αν δεν πληρώσουν άμεσα και να μπουν σε ρύθμιση, που συνήθως δεν μπορεί να πληρωθεί λόγω της υψηλής δόσης, θα τους κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης. Αλλη μια απόδειξη ότι η "έξοδος" από τα μνημόνια και η δήθεν κανονικότητα δεν σημαίνουν για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες το τέλος των βασάνων που μας φόρτωσαν η καπιταλιστική κρίση και οι αντιλαϊκές πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας αξιώνει από τη ΔΕΗ ΑΕ και την κυβέρνηση να σταματήσουν αυτή την επίθεση στους ανέργους, ασθενείς, άπορους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες και να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή.

Η ανακοίνωση κλείνει με τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για καμία αύξηση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης, αλλά μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος άμεσα κατά 30%, για διεκδίκηση Ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία.

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Στην υπηρεσία του συστήματος οι «ανεξάρτητες» αρχές

Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, αυτές υπηρετούν τη λειτουργία του συστήματος της βαρβαρότητας, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε χτες για την ακρόαση της προτεινόμενης από την κυβέρνηση νέας ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πρότεινε τον διορισμό των Ιωάννη Λιανού, Καλλιόπης Μπενετάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας - Ιωάννας Ράντου στις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών - εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντίστοιχα.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως για το ΚΚΕ δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή καθώς όλες έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και υπηρετούν συγκεκριμένη μορφή λειτουργίας αυτού του συστήματος που είναι συνώνυμο με τη βαρβαρότητα.

«Επιτροπές ανταγωνισμού υπάρχουν παντού, αυτές βέβαια δεν μπήκαν εμπόδιο στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, σε όλα αυτά που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος στη χώρα μας αλλά και οι εργαζόμενοι στις χώρες - μέλη της ΕΕ αλλά και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Απεναντίας, οι επιτροπές αυτές έχουν σκοπό να ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη με όρους και κανόνες που θέτει η ίδια η αγορά, με βάση τον υπέρτατο νόμο αυτού του τρόπου ανάπτυξης, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τα μονοπώλια μεγεθύνονται και οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, καταστρέφονται. Δεν έχουν καμία σχέση με τις ανησυχίες, τις αγωνίες του λαού αλλά υπηρετούν τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική του συστήματος.

Στη βάση αυτή εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτή δεν αφορά στα πρόσωπα που συνθέτουν αυτές τις επιτροπές και γι' αυτό το ΚΚΕ θα εκφραστεί με «παρών». «Ολη αυτή η βαρβαρότητα που σήμερα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπιστεί αν ο λαός αποφασίσει να αλλάξει ρότα, να μπορεί να σχεδιάσει την οικονομία και να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ