ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Κυριακή οι συναντήσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ

Από παλιότερη συνάντηση της Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο (φωτ. αρχείου)
Από παλιότερη συνάντηση της Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο (φωτ. αρχείου)
Την Κυριακή θα γίνει η συνάντηση της απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, εγκαινιάζοντας το νέο γύρο παζαριού, που γίνεται στη βάση του διχοτομικού σχεδιασμού της λεγόμενης κοινής ανακοίνωσης του 2014 με τα «δύο συνιστώντα κράτη». Η αναθέρμανση του παζαριού συμβαίνει ενώ η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τις προκλήσεις με έρευνες και γεωτρήσεις (4 πλοία βρίσκονται με στρατιωτική συνοδεία στην περιοχή και την ΑΟΖ της Κύπρου), επιχειρώντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, ενώ και η ηγεσία των Κατεχομένων κάνει το ίδιο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «εάν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς». Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για την επίσκεψη του «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων, Κουντέτ Οζερσάι, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τη συνοδεία Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, ο αξιωματούχος μίλησε για παραβίαση των συγκλίσεων που υπήρξαν, ενώ έθεσε το ερώτημα ποιος αποφασίζει στα Κατεχόμενα, δεδομένου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε τοποθετηθεί επικριτικά στις κινήσεις που γίνονται στα Κατεχόμενα για τα Βαρώσια.

Ο Προδρόμου είπε ότι εφόσον «υπάρξει θετική προσέγγιση από την τουρκική πλευρά συνολικά μπορεί οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ξανά από εκεί που είχαν φτάσει σε προχωρημένο σημείο αξιοποιώντας συγκλίσεις, αξιοποιώντας τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας».

Οσον αφορά το εδαφικό ζήτημα ανέφερε ότι στην Ελβετία είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δύο πλευρές πάνω σε χάρτη και πρόσθεσε: «Αρα λοιπόν αυτά τα οποία ακούμε τελευταία από τα Κατεχόμενα τα πολύ προκλητικά για το Βαρώσι είναι εντελώς εκτός θέματος και οπωσδήποτε, πέραν του ότι συγκρούονται με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελούν και παρασπονδία σε σχέση με συγκλίσεις οι οποίες υπήρχαν».

Γίνεται φανερό ότι υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση, αλλά ταυτόχρονα οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς (αστικής τάξης της Τουρκίας και των ατεχομένων), που κατοχυρώνει τα δεδομένα της κατοχής, δεν μπορεί να αγνοηθούν. Ωστόσο αυτό που κρίνει και το Κυπριακό είναι η συνολική διαπραγμάτευση που γίνεται στην περιοχή και αφορά σχεδιασμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πιέζουν προς τη «λύση» για να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι μπίζνες μεγάλων ενεργειακών ομίλων και όχι μόνο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζεται συμφωνία ΗΠΑ - «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Κοντά σε τελική «ειρηνευτική» συμφωνία για το Αφγανιστάν φέρονται να βρίσκονται οι ΗΠΑ με τους «Ταλιμπάν», σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς». Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν αναμενόταν να ταξιδέψει στην Καμπούλ για να ενημερώσει τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γκάνι (η αφγανική κυβέρνηση δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις) για την προτεινόμενη συμφωνία με τους «Ταλιμπάν», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι ΗΠΑ φέρονται να διατηρούν 8.600 στρατιώτες στη χώρα μόλις υπογραφεί η συμφωνία. «Θα μειώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας σε 8.600 και θα δούμε μετά», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Fox News». «Θα έχουμε πάντα μια παρουσία» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε. Οι «Ταλιμπάν» - που άλλωστε είναι κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περίοδο που υπήρχε η Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν με τη στήριξη της ΕΣΣΔ - ανακοίνωσαν χτες ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη «οριστικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη «δέσμευσή τους να μη γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες». Μεταξύ 13.000 και 14.000 αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκονται σήμερα ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «Αλ Κάιντα», ως υπεύθυνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στου Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση νέας επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει «με μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ».

Οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να αρχίσουν μετά τη σχεδιαζόμενη συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και των «Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ, η ρωσική πλευρά εξέφρασε έμμεση ενόχληση για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας, παρότι η αμερικανική πλευρά έχει υποσχεθεί πως θα σταλεί αναλυτική αναφορά.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σύγκρουση συμφερόντων και στην Αφρική

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ συχνά απειλούν τα αφρικανικά κράτη με κυρώσεις προκειμένου να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας το έντονο ενδιαφέρον και τα συγκρουόμενα συμφέροντα στην πλούσια αφρικανική ήπειρο.

«Παρατηρούμε τις προσπάθειες πολλών δυτικών χωρών, κατά πρώτο λόγο των ΗΠΑ, να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αφρική. Συγκεκριμένα, καταβάλλουν μεγάλες και επίμονες προσπάθειες με σκοπό να πείσουν ορισμένες αφρικανικές χώρες, που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας, να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών προϊόντων, και βασικά στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο Λαβρόφ. Ο ίδιος είπε ότι συχνά χρησιμοποιείται η απειλή των κυρώσεων, ωστόσο «οι Αφρικανοί εταίροι μας αντιστέκονται».

Η επέκταση της στρατιωτικής και στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με τις αφρικανικές χώρες πηγάζει, πρωτίστως, από τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα στην ήπειρο, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα, Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές και αστυνομικοί συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Δυτική Σαχάρα και το Νότιο Σουδάν» και η Ρωσία επιδιώκει «να επεκταθεί η παρουσία στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ».

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για πολιτικές του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολιτικές που ευνοούν συμφέροντα των μονοπωλίων Ενέργειας που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του και από την άλλη «τροφοδοτούν» τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις ορισμένων ψηφοφόρων του προωθεί τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανικά ΜΜΕ έφεραν στο προσκήνιο σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των κανονισμών που περιορίζουν τις εκπομπές μεθανίου στον κλάδο της Ενέργειας και την απόσυρση μέτρων που αναγκάζουν τα μονοπώλια του χώρου να επιβλέπουν επισταμένα πηγάδια, αγωγούς και δεξαμενές και συνάμα να ελέγχουν τακτικά για τυχόν διαρροές. Ωστόσο, όπως φάνηκε σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», τα σχέδια του Προέδρου δεν προκαλούν την ικανοποίηση σε όλα τα μονοπώλια Ενέργειας, καθώς πιο «ευνοημένες» αναμένονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα γεώτρησης και παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της «Shell» αρθρογραφώντας χτες στην «Ουάσιγκτον Ποστ» εξήγησε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των ορίων στις εκπομπές μεθανίου (κατά 0,25% έως το 2025), υποστηρίζοντας τη μετάβαση από την οικονομία του Πετρελαίου στην «καθαρότερη» οικονομία του Φυσικού Αερίου τάχα για την «προστασία του περιβάλλοντος».

Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα «San Francisco Chronicle» έφερε στο φως σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ που άρει το «αυτόματο» δικαίωμα της αμερικανικής ιθαγένειας σε παιδιά Αμερικανών δημόσιων, κρατικών υπαλλήλων και στρατιωτικών που γεννιούνται στο εξωτερικό. Ο νέος κανονισμός σχεδιάζεται έτσι ώστε τα παιδιά Αμερικανών κρατικών υπαλλήλων και στρατιωτικών που θα γεννιούνται στο εξωτερικό να υποβάλλονται σε χρονοβόρα διαδικασία αίτησης για την απόκτηση αμερικανικής ιθαγένειας, την οποία θα ξεκινούν οι γονείς τους και θα ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι την ενηλικίωσή τους στα 18 χρόνια.

Με όλη αυτή την κατάσταση προκαλούνται και ενδοαστικές κόντρες και αντιδράσεις και από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2018. Ο Μάτις, σε άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίου του, διαπίστωσε εντεινόμενες τάσεις «πικρής πολιτικής πόλωσης» και αντιπαραθέσεων που τραυματίζουν την αμερικανική κοινωνία. «Αντίθετα με το παρελθόν όπου ήμασταν ενωμένοι και μπορούσαμε να προσελκύσουμε συμμάχους, σήμερα βλέπουμε ότι αυτά που μας ενώνουν, διαλύονται... Οι χώρες με συμμάχους θριαμβεύουν, ενώ φθίνουν αυτές που είναι μόνες τους. Η Αμερική μόνη δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό μας και την οικονομία μας», τόνισε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επανεμφάνιση της ιλαράς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Τσεχία, Αλβανία...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Διαστάσεις «μάστιγας» παίρνουν οι επανεμφανίσεις ασθενειών, όπως η ιλαρά, που είχαν εξαλειφθεί για δεκαετίες, εξαιτίας ανεπαρκών πολιτικών θωράκισης της δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγράφει την επανεμφάνιση της ιλαράς σε Ηνωμένο Βασίλειο (που παρεμπιπτόντως είναι η πέμπτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία διεθνώς!), Ελλάδα, Τσεχία και Αλβανία, εκτιμώντας τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων της ασθένειας και σε άλλες 44 ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνει επίσης πως πλέον παύει να θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού απηύθυναν έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, μετρώντας το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους 89.994 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός θεωρείται υπερδιπλάσιος από αυτόν της αντίστοιχης περσινής περιόδου (είχαν μετρηθεί 44.175 κρούσματα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ