ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ποιος επωφελείται απ' αυτές και ποιος καταστρέφεται;

Είναι δυνατή η μείωση των καταστροφών και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους;

Eurokinissi

Μπήκαμε, ημερολογιακά έστω, στο φθινόπωρο και είναι νωρίς ακόμα για έναν φετινό απολογισμό των καταστροφών που προξένησαν οι πυρκαγιές, μιας και σε δυο μήνες τυπικά λήγει η αντιπυρική περίοδος.

Ηδη σημειώνεται η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και ο διπλασιασμός τους σε σχέση με πέρσι, την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου. Και μάλιστα η μεγαλύτερη πυρκαγιά στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια (25.000 στρέμματα), που αφάνισε απείρου κάλλους δασική έκταση και προξένησε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, σημειώθηκε στην ίδια ακριβώς περιοχή που πέρυσι κατέκαψε 12.000 στρέμματα πευκοδάσους. Η παράθεση αυτή δεν είναι απλά σημειολογική. Αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων διαχρονικά (στη συγκεκριμένη περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) για την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία - διαχείριση του δάσους, τη μη χάραξη αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων και όλων των απαραίτητων μέτρων στήριξης μέσω του προϋπολογισμού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και θα πει κανείς ποιος νοιάζεται για τον έρμο τον πυροσβέστη που νηστικός και άυπνος μάχεται με τις πυρκαγιές; Αλλωστε, μέχρι σήμερα, πάντα στο ίδιο έργο θεατές. Οταν είναι για να επαρθεί το έργο του κρατικού μηχανισμού, αποτελεί τον ήρωα και το δημοφιλέστερο πρόσωπο, όταν είναι να αποδοθούν ευθύνες, ακόμα και όταν δεν του ανήκουν, αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα, ο ανεκπαίδευτος και ένα κομμάτι του πιο «στρεβλού κρατικού μηχανισμού». Είναι, όμως, απαράδεκτο, σήμερα, διά στόματος των πλέον αρμόδιων πρωθυπουργού και υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να τονίζεται η υφιστάμενη εδώ και χρόνια κατάσταση του πεινασμένου και άυπνου πυροσβέστη με ένα απλό «ευχαριστώ», χωρίς να λαμβάνεται το παραμικρό μέτρο για την ανακούφισή του (μέσα ατομικής προστασίας, διοικητική πρόνοια για νερό - φαγητό - ξεκούραση και αναπλήρωσή του που σημαίνει κάλυψη λειψών οργανικών θέσεων, αξιόπιστα οχήματα, επαρκή, αξιόπλοα εθνικά εναέρια μέσα).

Διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των φετινών πυρκαγιών σε σύγκριση με το 2018 είναι αποτέλεσμα «του εκλογικού πυρετού», της απουσίας εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και της αλλαγής μέσω των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων σε δήμους και Περιφέρειες, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

Μπορεί, όμως, αυτές οι αναλύσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Με μια ματιά στους προϋπολογισμούς κάθε έτους θα διαπίστωναν ότι οι φειδωλοί πόροι δεν επαρκούν καν για ελάχιστες παρεμβάσεις. Αν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στη δασοπυρόσβεση, θα διαπίστωναν ότι ακόμη και αυτοί οι ανεπαρκείς πόροι για καθαρισμούς, δασικούς δρόμους κ.λπ. κατανέμονται μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα οι αναθέσεις σε ανάδοχους να γίνονται προς τα τέλη της αντιπυρικής περιόδου.

Αλλοι αναλυτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η αύξηση των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα της «κλιματικής αλλαγής». Πιο συγκεκριμένα, τον περσινό Ιούλη υποστηρίχθηκε απ' αυτούς: «Σε ό,τι αφορά μάλιστα την Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021-2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ανά έτος». Θεωρούν ως επιτακτικής προτεραιότητας την άμεση προσαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού δασοπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα. Προτείνουν μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των πυρκαγιών και σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο, αλλά και έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στη δασική υπηρεσία και στους ΟΤΑ, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Να δυναμώσει ο αγώνας για μια κοινωνία που θα βάζει σε προτεραιότητα τη ζωή του λαού

Το περιβάλλον, όντως, έχει υποστεί από την ασυδοσία του κεφαλαίου και την επιδίωξη του κέρδους αλλοιώσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οσο η γη θα είναι εμπόρευμα, τόσο θα πληθαίνουν τα κίνητρα για να καταστρέφονται και να καίγονται τα δάση στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως σε Αμαζόνιο, Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού. Οι διάφοροι τρόποι για να κερδίζει το κεφάλαιο (αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, επενδύσεις για χαμηλής όχλησης κέντρα αναψυχής, τοποθέτηση ανεμογεννητριών, οικοδομικοί συνεταιρισμοί κ.λπ.) πατάνε πάνω στη θέσπιση αντιδασικών νόμων. Απαιτείται εδώ και τώρα να δοθεί κύριο βάρος στην ανάπτυξη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών μέσα από έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα σχεδιασμού της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας μας. Να καταργηθεί ο από το 1998 μέχρι σήμερα αντιεπιστημονικός διαχωρισμός πρόληψης και καταστολής.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο, αν δίναμε χώρο στην επιστήμη και τεχνολογία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών. Αν δημιουργούνταν εκείνες οι υποδομές που θα προστάτευαν τον πολίτη και θα τον θωράκιζαν από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, θεομηνίες. Αν η εμπορευματοποίηση της γης δεν περιόριζε τις κοινωνικές ανάγκες για άνετη διαβίωση, περιβαλλοντική ανάπλαση, αναψυχή. Αν οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση στέκονταν στο πλευρό του λαού και δεν αναλογίζονταν την ανταποδοτικότητα των έργων σε χρηματικά έσοδα. Αν το δίπολο «κόστος - όφελος» καταργούνταν στη βάση της κατάργησης του κέρδους και της προάσπισης των ζωτικών σύγχρονων αναγκών του λαού. Για όλα αυτά χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, για μια κοινωνία που θα βάζει σε προτεραιότητα τη ζωή του λαού και όχι τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.


Σάββας Θεοδωρής
Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 1η ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1950
Μια διδακτική για το σήμερα και το αύριο Απόφαση...

Κάλεσμα ενάντια στον πόλεμο στην Κορέα και την ελληνική συμμετοχή

«

Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος (Σοφοκλής) δήλωσε χθες ότι έχει καταλήξει ουσιαστικά στην απόφαση να στείλει στρατό Ελληνικό να πολεμήσει ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό ότι τα 6 "Ντακότα" με τα πληρώματά τους, που έστειλε η Κυβέρνηση Πλαστήρα στην Κορέα, θα τ' ακολουθήσουν ύστερα από λίγο και μονάδες ελληνικού στρατού. Η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών μονάδων στην Κορέα μπλέκει ουσιαστικά την Ελλάδα στον καινούργιο πόλεμο, και αποτελεί την αρχή της νέας σφαγής των παιδιών του λαού μας. Τα τάγματα που λογαριάζουν να στείλουν στην Κορέα, θα τ' ακολουθήσουν ταξιαρχίες και πιο πέρα το γενικό μπλέξιμό μας στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Το ΚΚΕ είναι αποφασιστικά ενάντια σ' αυτή τη νέα τυχοδιωκτική πολεμική περιπέτεια. Ενάντιά της πρέπει να ξεσηκωθεί και όλος ο λαός: πρώτοι οι φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες. Και όλοι να ζητήσουν να επιβάλουν: Κανένας Ελληνας στην Κορέα. Να φύγει η Κυβέρνηση του πολέμου και του αίματος. Αμεσες λεύτερες εκλογές με αναλογική. Ψωμί - Λευτεριά - Ειρήνη...

Οι φαντάροι πρέπει να αρνηθούν να πάνε στην Κορέα. Οι συνδικαλιστικές και άλλες λαϊκές οργανώσεις πρέπει να πάρουν απόφαση και να καταδικάσουν ανοιχτά αυτή την τυχοδιωκτική καταστροφική για το λαό και την Ελλάδα απόφαση της Κυβέρνησης Βενιζέλου...

Ολος ο λαός πρέπει να ορθωθεί και να χαλάσει τα σχέδια της αμερικανόδουλης Κυβέρνησης της Αθήνας. Αν δε χαλάσουμε σήμερα τα σχέδια αυτά, αύριο όλο το λαό θα τόνε στείλουν στη σφαγή.

Κανένας Ελληνας στην Κορέα!

Κάτω τα χέρια απ' την Κορέα!».

***

Εχουν μεσολαβήσει 69 χρόνια από την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης του ΚΚΕ, για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο λαό της Κορέας. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Συνολικά τότε, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στάλθηκαν 10.255 οπλίτες και αξιωματικοί. Σύμφωνα με έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, οι νεκροί του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (ΕΚΣΕ) ήταν 182 και 610 τραυματίες.

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον «Στρατηγικό Διάλογο» που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και την επικαιροποίηση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τους Αμερικανούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ απάντησε καταρχήν θετικά σε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή της χώρας μας με εναέρια και πλωτά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης για τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου.

Ολες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και ασκήσεις. Εμπλέκουν τη χώρα μας ολοένα και περισσότερο στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτόν το σκοπό υπηρετεί η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις - πολεμικές προετοιμασίες στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά του Λιβάνου και του Ισραήλ, η αστυνόμευση του εναέριου χώρου χωρών των Βαλκανίων, η συμμετοχή σε ΝΑΤΟική άσκηση στη Νορβηγία, η παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό, το NRDC-GR, το Σώμα Ταχείας Αναπτύξεως δομής του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η πολυεθνική «Ειρηνευτική Δύναμη» Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ταξιαρχία SOUTH - EASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG) στον Τύρναβο κ.ά.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εμπειρίες για το ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Να μην τρέφουν αυταπάτες ότι η παρουσία τους στην περιοχή θα έχει συμβολή στην προάσπιση των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Οι ιμπεριαλιστές βρίσκονται στην περιοχή για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, να εξασφαλίσουν νέες αγορές, κοιτάσματα υδρογονανθράκων και δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στο πλαίσιο του οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952. Το προσωπικό των ΕΔ πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Να σκεφτεί τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, με την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου ως «ενιαίου επιχειρησιακού χώρου» του ΝΑΤΟ. Η όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έφτασε μέχρι το σημείο της ανοιχτής παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σωρευμένη πείρα. Μπορεί να δει ποια είναι η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στην περιοχή των Βαλκανίων. Χρειάζεται να βγάλει συμπεράσματα από τη μετατροπή της χώρας μας σε σημαιοφόρο του σχεδίου για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, στοιχείο της οποίας είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να αποδεχτούν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, πρέπει να αφουγκραστούν το σύνθημα του λαού μας, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ