ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΟ

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα Ημαθίας. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Ο αγώνας της οικογένειας Χριστοδουλίδη για την απελευθέρωση της πατρίδας «πληρώθηκε» με διώξεις, τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του.

Ο Κώστας Χριστοδουλίδης διάλεξε και πάλι το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Στον Εμφύλιο έχασε την αδερφή του, ΧΡΥΣΟΥΛΑ, που ήταν επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία, στο χωριό «Μπελογιάννης», και δούλεψε ως εργάτης.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982 και συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ. Ολοι θα τον θυμούνται στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, της οποίας ήταν μέλος, για τις σταθερές και αταλάντευτες θέσεις του. Θα τον θυμούνται παρόντα, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις Οικονομικές Εξορμήσεις. Παράλληλα, ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Ο αδελφός τους ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, αγρότης - βιοπαλαιστής, μέλος της ΚΟ του χωριού του, Βεργίνα Ημαθίας, συνεπής αγωνιστής και καλός οικογενειάρχης, «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΣ
Η οικογένεια Χ. Χριστοδουλίδη και η σύζυγος Κίτσα στη μνήμη τους προσφέρουν ως δεύτερη δόση 500 ευρώ ενίσχυση στην ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 1/9/2019, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία Αγ. Μαρίνας στο Χαϊδάρι, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της ΣΟΦΙΑΣ συζ. Γιώργου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Σταθερή και αμετακίνητη οπαδός του ΚΚΕ σε ολόκληρη τη ζωή της. «Εφυγε» στις 26/7/2019, σε ηλικία 89 ετών.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου Αττικής.

Τα παιδιά της Αναστασία - Αλέξης, Αλεξάνδρα - Πέτρος, οι εγγονές της Γρηγορία και Σοφία, η αδελφή της Φειδούλα

***

100 χρόνια ΚΚΕ. Στη μνήμη αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της υπόθεσης του Κόμματος και της εργατικής τάξης, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας.

Κατσουλιέρης Δημήτρης, συνταξιούχος μεταλλεργάτης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΜΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από το Λόφο Ελασσόνας, που «έφυγε» από κοντά μας στις 11 Ιούλη 2019, ο οποίος υπηρέτησε στον ΔΣΕ, κατόπιν πέρασε 3 χρόνια στη Μακρόνησο και έμεινε πιστός στα ιδανικά του μέχρι το τέλος της ζωής του στα 92 χρόνια, προσφέρω 20 ευρώ μέσω ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Η κόρη του Τασούλα Μήλιου

***

ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Σε μνήμη και σε ανάμνηση των γυναικών που εξορίστηκαν στο Τρίκερι, πολλές από τις οποίες μαζί με τα παιδιά τους, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Παύλου, 40 ευρώ.

Δέσποινα Σκεντερίδου

***

Κλείνουν σήμερα 44 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο παππούς μου ΠΡΑΣΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Γεννημένος στη Λιβαδειά Βοιωτίας αφιέρωσε τη ζωή του ολόπλευρα και ολόψυχα στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια Ελλάδα λεύτερη και σοσιαλιστική. Μια κοινωνία που δύσκολα θα έβλεπε ο ίδιος αλλά θα κατόρθωναν να ζήσουν οι μελλοντικές γενιές. Πρόλαβε όμως και είδε τη νομιμοποίηση του Κόμματος μετά από αλλεπάλληλες διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες που υπέστη μέσα στην πολύχρονη συμμετοχή του στον αγώνα ως μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Σε αυτόν τον αγώνα και σ' αυτήν την προοπτική προσφέρω στη μνήμη του 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο εγγονός του Πρασούλας Γιώργος και τα δισέγγονά του Ιάνθη Πρασούλα και Νίκος Γ. Πρασούλας

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 70 χρόνια από τότε που σκοτώθηκε ο αδερφός μας ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ, στις τελευταίες μάχες στο Βίτσι. Ηταν το μεγαλύτερο από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας του Ηλία και της Ευθυμίας Τούλιου, από τη Σλήμνιτσα Καστοριάς. Ηταν ο πρώτος από τα αδέρφια του που κατατάχτηκε στον ΔΣΕ, να πολεμήσει για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας. Τον δρόμο του ακολούθησαν και οι δύο αδερφές του Ασπασία και Αλεξάνδρα.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Στις τελευταίες μάχες στο Βίτσι ήταν ομαδάρχης κρατώντας το οπλοπολυβόλο για να καθυστερήσει τον κυβερνητικό στρατό και να περάσουν οι συναγωνιστές του στο απυρόβλητο που τους χώριζαν μόνο δέκα μέτρα. Εγινε στόχος και τραυματίστηκε βαριά. Ετσι σίγησε η αντίσταση. Μια συναγωνίστρια που άκουσε τις φωνές του πήγε να τον πάρει, αλλά ο στρατός είχε πλησιάσει πολύ και τραυματίστηκε και αυτή. Αγνωστο το όνομά της. Τραυματίες και οι δυο έπεσαν στα χέρια του δοσίλογου Τσακαλώτου και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Οι αδερφές του, μετά την κατάρρευση του Γράμμου, πέρασαν στην Αλβανία κι από κει στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη. Εκεί έκαναν οικογένεια. Επαναπατρίστηκαν το 1975 και ζουν στην Αθήνα.

Στη μνήμη του αγωνιστή αδερφού μας, που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, τα αδέρφια του Ευδοξία και Τάσος Λέφας προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νοτίου Πηλίου, το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΜΑΡΙΑΣ και ΓΙΩΡΓΟΥ (Μακρονησιώτη) ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ, για το έργο που προσφέρουν.

Ευδοξία Διαμαντοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 16 Αυγούστου έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του πατέρα και παππού ΑΛΕΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», για πολλά χρόνια στελέχους του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του μέλους της ΚΟΒ Μέσης Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η κόρη του Αρτεμισία και η εγγονή του Αλεξάνδρα προσφέρουν στην ΤΕ Κέρκυρας 50 ευρώ. Θα βρίσκεται πάντα στη μνήμη μας.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα και για πολλά χρόνια Γραμματέα της ΚΟΒ Λαδικούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μνήμη του τα παιδιά του Παναγιώτης και Ντίνα και οι εγγονές του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια Δουκάκη Σπύρου και Βασιλάκη Ελισάβετ προσφέρει για τον σύντροφο και φίλο ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΑΜΑΝΟ στην Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, ως εκπλήρωση μνήμης για τα ιδανικά που υπηρέτησε, για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να τα υπηρετούμε.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, αξέχαστου δάσκαλου, ηρωικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ και επιτελάρχη ταξιαρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ρούμελης, που γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά - Πλέσα Δωρίδας το 1917, η συντρόφισσα μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ρούμελης Τρίψα Σοφία προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Αιγίου του ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ.

Ο Τάκης Παπαϊωάννου είχε αποφασίσει από έφηβος ότι η ζωή του ήταν ταγμένη στους λαϊκούς αγώνες. Ηταν άφταστος στην παλικαριά σε όλες τις μάχες που πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ πραγματικός ήρωας. Τραυματίστηκε 6 φορές, τις 2 πολύ σοβαρά, τη γλίτωσε σχεδόν από το θάνατο. Σε κάποιες μάχες πήρε μέρος με τον καπετάν Διαμαντή. Πολέμαγε επί 8 χρόνια με το όπλο στο χέρι, πιστός πάντα στις ιδέες του, στις αποφάσεις και εντολές της ηγεσίας, για τα μεγάλα ιδανικά του τιμημένου ΚΚΕ. Οι αντίπαλοί του, ντόπιοι φασίστες, Χίτες, τον δολοφόνησαν το 1949 σε ηλικία 32 χρόνων. Του έκοψαν το κεφάλι διαπομπεύοντάς τον, το περιέφεραν στους δρόμους της περιοχής. Τιμή και δόξα στον μαχητή Τάκη Παπαϊωάννου. Τιμή και δόξα στο ηρωικό ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Το Σάββατο 31/8/2019 και ώρα 9 π.μ. στον Αγιο Μηνά στην Πάτρα, θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συντρόφου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο σ. Δημόπουλος γεννήθηκε το 1923 στο Μάνεσι Τριταίας Αχαΐας. Το 1935 ήρθε στην Πάτρα. Το 1942 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, το 1943 στην ΕΠΟΝ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και κατόπιν στον ΔΣΕ. Πέρασε στρατοδικείο, δικάστηκε 18 χρόνια, έκανε φυλακή στα Γιούρα - Μαργαρίτη.

Κατά τη δικτατορία ήταν σε στενή παρακολούθηση από την Ασφάλεια Πατρών. Μετά το 1974 ανέλαβε στελεχικές θέσεις στην Αχτίδα των ΕΒΕ και στην Επιτροπή Πόλης.

Στα χρόνια 1989 - 1991 αγωνίστηκε αταλάντευτα για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Εως την τελευταία του πνοή υπηρέτησε με συνέπεια την υπόθεση της εργατικής τάξης, τους σκοπούς του Κόμματος, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του παρέδωσε στην ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ 500 ευρώ που ο ίδιος είχε αφήσει για να δοθούν στο Κόμμα που υπηρέτησε όλη του τη ζωή μετά το θάνατό του.


ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ