ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Υιοθέτησε ψήφισμα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του ΝΑΤΟ

Υστερα από πρόταση της ΟΓΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που έγινε στη Ναμίμπια

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ
Με θέμα την αποτίμηση της δράσης των οργανώσεων - μελών της το προηγούμενο διάστημα, καθώς και την οργάνωση του επόμενου Συνεδρίου της, που θα διεξαχθεί το 2020, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα της Ναμίμπια, Βίντχουκ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία υιοθέτησε ψήφισμα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του ΝΑΤΟ, ενώ στις 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς και τις γυναίκες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με αφορμή τη μαύρη επέτειο του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος κατά του ιαπωνικού λαού στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και σε συνάρτηση με τη σημερινή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς. Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα.

***

«Σήμερα, 74 χρόνια μετά το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από το πρόσωπο της Γης χιλιάδες ανθρώπους από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945), το ΝΑΤΟ έχει στα σχέδιά του τη δυνατότητα της πραγματοποίησης του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016.


Οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ αναπτύσσουμε τη δράση μας κάτω από συνθήκες όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις οξύνονται και ο ανταγωνισμός τους εξαπλώνει τη φτώχεια, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, αλλά και τους πολέμους και την προσφυγιά. Οταν το σύστημα εκμετάλλευσης δεν μπορεί να λύσει τις αντιθέσεις του είτε με συμφωνίες είτε με εμπορικούς πολέμους, τότε τη διέξοδο δίνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Καθώς οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα αυτών των πολέμων, οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ σηκώνουν τη σημαία τους εναντίον τους.

Είναι προφανές ότι οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων σηκώνουν πολλά βάρη στους ώμους τους και αποτελούν την πλειοψηφία, μαζί με τα παιδιά τους, των προσφύγων και των εκτοπισμένων. Κατά τη διάρκεια των πολέμων οι γυναίκες είναι επίσης τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους λαούς

Ζούμε σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους λαούς του κόσμου.

- Η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύεται και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν με την ενεργή συμμετοχή δεκάδων χωρών.

- Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων καταδεικνύει πόσο επικίνδυνα κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.


- Η ΕΕ οργανώνει το δικό της στρατό, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), γεγονός που αποκαλύπτει την όξυνση των συγκρούσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ επίσης.

- Οι περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, της Ουκρανίας και του Περσικού Κόλπου βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς διαθέτουν σημαντικούς φυσικούς πόρους και αποτελούν επίσης οδούς μεταφοράς πρώτων υλών και αγαθών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή που προορίζονται για τη Δύση, καθώς και προς τις αναδυόμενες ασιατικές δυνάμεις.

- Οι πρόσφατες εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ του Περσικού Κόλπου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με το Ιράν, φέρνουν τον κίνδυνο ακόμη πιο κοντά στους λαούς μας.

- Παράλληλα με την κύρια σύγκρουση ΗΠΑ - Τουρκίας, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης οξύνεται και έχει φτάσει στο σημείο της ανοιχτής παραβίασης της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από τουρκικά γεωτρύπανα, ενώ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

- Η εδραίωση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια υλοποιείται σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ειρήνη και η ζωή των λαών μας τίθενται σε άμεσο κίνδυνο για τα συμφέροντα των γιγαντιαίων επιχειρηματικών ομίλων. Ο αγώνας μας εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας.

Εντείνουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτούς

Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τις γυναίκες θύματα των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, τις πολιτιστικές παραδόσεις. Ο εχθρός μας είναι ένας και κοινός, η κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα των γυναικών, κατά της ισραηλινής κατοχής της παλαιστινιακής γης, που ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Θα είμαστε στο πλευρό του μέχρι τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τον τερματισμό των εποικισμών, μέχρι να αποκτήσουν το δικό τους κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και υπό την κυριαρχία των λαών.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει τόσο για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για το μέλλον του. Γι' αυτόν τον λόγο στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας, τις γυναίκες και τα λαϊκά στρώματα που βιώνουν τα αποτελέσματα της ιμπεριαλιστικής εισβολής των ΗΠΑ και του πραξικοπήματος εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης για να εγκαταστήσουν τη μαριονέτα τους, Γκουαϊδό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κουβανέζικο λαό που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό του.

Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και 45 χρόνια πρέπει να σταματήσει, επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται στο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ με στόχο την επανένωση του νησιού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες της Κύπρου που έπεσαν θύματα βιασμού το 1974 και ζητούμε την τιμωρία των δραστών.

Ο συνεχής και επίμονος αγώνας των λαών είναι απαραίτητος και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτόν, για να αναπτύξουν την πάλη ενάντια στην αιτία που προκαλεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτή η αιτία συνδέεται άρρηκτα με τη φύση της σημερινής κοινωνίας, της οποίας ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν θα υποκύψουμε στον αρνητικό συσχετισμό, αλλά θα εντείνουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτούς.

Ο αγώνας μας ως γυναικών δεν μπορεί παρά να καταγγείλει τις επιπτώσεις του πολέμου και του ιμπεριαλισμού στις χώρες μας, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των φύλων. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη φτώχεια μεταξύ των γυναικών, η υποβολή τους σε ταπεινώσεις, κακοποίηση και κάθε είδους βία. Οι γυναίκες της Ευρώπης δεν μπορούν παρά να καταγγείλουν την αύξηση των βιασμών, της σεξουαλικής δουλείας, της πορνείας, των ανεπιθύμητων κυήσεων, των υποχρεωτικών γάμων και της αναγκαστικής στείρωσης που έρχονται στις χώρες μας. Η Ευρώπη είναι ο προορισμός και ο ενδιάμεσος σταθμός γυναικών και ανηλίκων θυμάτων trafficking, με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση λόγω της νομοθεσίας που νομιμοποιεί την πολύ κερδοφόρα "επιχείρηση" της πορνείας στις ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλευόμενη τη φτώχεια και την επισφάλεια μεταναστών και προσφύγων.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ.
  • Το κλείσιμο των βάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
  • Κανένας στρατιώτης να μη στέλνεται έξω από τα σύνορα της χώρας του.
  • Την αξιοπρέπεια των γυναικών και το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή, ενάντια σε όλες τις μορφές βίας στις οποίες τις υποβάλλουν οι πόλεμοι».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ