ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και άλλα σχολεία κρίνονται ακατάλληλα λόγω του σεισμού της 19ης Ιούλη

Στο ...παρά 5 της έναρξης της σχολικής χρονιάς εμφανίζονται και στο Αιγάλεω σχολικά κτίρια που δεν θα ανοίξουν

20 χρόνια από το σεισμό του 1999, οι ελλείψεις παραμένουν και νέα προβλήματα προστίθενται μετά τον τελευταίο σεισμό
20 χρόνια από το σεισμό του 1999, οι ελλείψεις παραμένουν και νέα προβλήματα προστίθενται μετά τον τελευταίο σεισμό
Συνεχίζουν να προστίθενται σχολεία, τα οποία στο ...παρά 5 της έναρξης της σχολικής χρονιάς διαπιστώνεται ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν λόγω ζημιών από το σεισμό της 19ης Ιούλη. Στα σχολεία με ζημιές στο Χαϊδάρι, στο Ν. Ηράκλειο, στις Αχαρνές προστίθενται σχολεία και στο Αιγάλεω, όπου κρίνονται ακατάλληλα τα κτίρια του 1ου Γυμνασίου - Εσπερινού Γυμνασίου/Λυκείου, του 7ου και του 11ου Δημοτικού, του Ειδικού Δημοτικού - 17ου Δημοτικού - 15ου & 28ου Νηπιαγωγείου. Με βάση αυτήν την κατάσταση, προωθούνται οι «λύσεις» της μεταστέγασης και των απογευματινών βαρδιών, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Αιγάλεω Αττικής του ΚΚΕ σημειώνουν ότι παραμένει άγνωστο το πότε θα συνταχθούν μελέτες για την αποκατάσταση των σχολείων. Τονίζουν ότι «προφανώς το πρώτο και επείγον ζήτημα είναι η πλήρης προστασία και ασφάλεια των μαθητών, όμως ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών για όλα τα σχολεία πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τις ελλείψεις αντισεισμικής θωράκισης, ενώ αναφερόμενες στις δημοτικές αρχές του Αιγάλεω υπογραμμίζουν: «Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου Αιγάλεω και της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς φτάσαμε στο "και 5" για να διαπιστωθούν κενά και ελλείψεις, και η σημερινή (ΝΔ) που "νίπτει τας χείρας της". Μεγάλες είναι οι ευθύνες όλων των παρατάξεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς κάθε χρόνο το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του δήμου (τον οποίο και ψηφίζουν σταθερά, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης"!) είναι μηδαμινό. Μόνο για το 2019 αντιστοιχεί στο αστείο ποσό των 10.000 ευρώ!».

Οι ΚΟ του ΚΚΕ απευθύνουν κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας:

-- Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (εργασιακοί χώροι, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας κ.τ.λ.).

-- Να διασφαλίζεται ουσιαστικός και συνεχής έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτιρίων.

-- Να υπάρξει προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια.

-- Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας.

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία στην Τοπική Διοίκηση.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Κινητοποίηση στις 11 Σεπτέμβρη ενάντια στα «καζάνια του θανάτου»

Συγκέντρωση στις 18.30 έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας και πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One»

Από περσινή κινητοποίηση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου»

INTIME NEWS

Από περσινή κινητοποίηση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου»
«

Εξω τα καζάνια του θανάτου - Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας!». Με το σύνθημα αυτό μαζικοί φορείς των περιοχών Κερατσινίου και Δραπετσώνας καλούν σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, που περιλαμβάνει συγκέντρωση στις 18.30, έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας και πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One».

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Τερψηχώρος Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας, ενώ ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση εξέδωσε και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής.

Οπως επισημαίνεται από τους φορείς, η μέχρι τώρα λειτουργία των καζανιών και των διυλιστηρίων στις περιοχές αυτές έχει καταστήσει αφόρητη τη ζωή στους κατοίκους, από την έντονη δυσοσμία αλλά και τις επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα από τον «Δημόκριτο», φαίνεται να πρόκειται για θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών και μεμονωμένες τιμές βενζολίου, που ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνεται ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση με τη δυσοσμία έχει φτάσει σε σημείο οι κάτοικοι να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ υπενθυμίζουν ότι το 2018, που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίτερα, έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή με απόφαση του δήμου, καθώς καταγράφηκαν λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Από τους συλλόγους καταγγέλλεται το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής, φρόντισε για την παραπέρα αδειοδότηση της βιομηχανικής αυτής δραστηριότητας για άλλα 20 χρόνια, νομοθετική ρύθμιση που συνεχίζει να έχει σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

«Με όλη την πολιτική τους θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή στη δική μας ζωή», επισημαίνει ο Τερψηχώρος Πολιτιστικός Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους της περιοχής και τις οικογένειές τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Αντίστοιχα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά» και καλεί σε ξεσηκωμό το λαό της περιοχής.

Απαιτούν:

-- Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.

-- Αμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικό δρόμο διαφυγής, κ.λπ.

-- Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας

Εκδηλώσεις με τίτλο «20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας. Επίκαιρα και αναγκαία τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας» διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα Ανω Λιόσια, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο μνημείο θυμάτων του σεισμού του 1999. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Μενίδι, την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Μεταμόρφωση, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο (Δηλαβέρη). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου.

Παραμένουν οι μεγάλες ανεπάρκειες στην αντισεισμική θωράκιση

Σε ανακοίνωσή της για τα 20 χρόνια από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, που άφησε πίσω του 143 νεκρούς σε επιχειρήσεις και σπίτια, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παραμένουν οι ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Οπως σημειώνεται, αυτό φάνηκε και στον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιούλη, όπου αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις, που καταδεικνύουν τη «συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων διαχρονικά να μην παίρνουν σχετικά μέτρα σε μια κατεξοχήν σεισμογόνο χώρα».

Τονίζεται στην ανακοίνωση: «Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων είναι ανεπαρκής και ότι μόλις 1 από τα 5 δημόσια κτίρια έχουν περάσει από σχετικό έλεγχο, ενώ για δευτεροβάθμιο έλεγχο ούτε κουβέντα. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων για τα οποία έχει γίνει έλεγχος. Αναφορικά με τα σχολεία, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που είχε ξεκινήσει το 2004, διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Μάλιστα, μετά τον πρόσφατο σεισμό προκλήθηκαν υλικές φθορές και ζημιές σε πολλά σχολεία διαφόρων δήμων, για τα οποία δεν έχει βρεθεί λύση. Επιπλέον, παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολείων που δεν έχει ελεγχθεί στοιχειωδώς, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αποτελεί τραγέλαφο το γεγονός ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Νίκαιας - Ρέντη η δημοτική αρχή καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους».

Αντιφασιστική εκδήλωση στην Καλαμαριά

Αντιφασιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων στο Μπλόκο της Καλαμαριάς (13 Αυγούστου 1944) θα πραγματοποιήσουν το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Καλαμαριάς του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, στο Πάρκο Κερασούντος. Στις 7.30 μ.μ., η εκδήλωση θα συνεχιστεί στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (δημαρχείο), όπου θα παρουσιασθεί θεατρικό δρώμενο για το Μπλόκο και θα γίνει ομιλία από την Τιτίκα Δελιγκά, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Γλέντια της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς στα γλέντια που οργανώνει:

Σήμερα, Τετάρτη 4/9, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Θανάσης Κοκονάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ευόσμου - Κορδελιού.

Την Παρασκευή 6/9, στις 8 μ.μ., στο στρατόπεδο «Καρατάσου». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ