ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες οι επιζήσαντες

Στους 50 οι νεκροί και επίσημα σε πάνω από 2.500 οι αγνοούμενοι

Η ανάσυρση των νεκρών συνεχίζεται

Copyright 2019 The Associated

Η ανάσυρση των νεκρών συνεχίζεται
Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μπαχάμες για τους κατοίκους των νησιών Αμπακος και Μεγάλη Μπαχάμα, που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ισχυρό κυκλώνα «Ντόριαν» την περασμένη βδομάδα. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει φτάσει τους 50, όμως χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αγνοούνται περίπου 2.500 άνθρωποι. Οπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, στα δύο αυτά νησιά που ισοπεδώθηκαν ζούσαν κυρίως φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα. Επίσης, ανταποκριτές ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεκινήσει να φτιάχνονται ομαδικοί τάφοι από σoρούς ανθρώπων με την απειλή μολυσματικών ασθενειών.

Σε ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ εμφανίζονται κάτοικοι που κατάφεραν να επιζήσουν να καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχουν ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι Μπαχάμες, που φημίζονται για τον υψηλό τουρισμό και τη λειτουργία τους ως «φορολογικού παράδεισου» για το «ξέπλυμα» κεφαλαίων από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ανεξάρτητη χώρα που εντάσσεται στην Κοινοπολιτεία των Εθνών (που αποτελείται από 52 χώρες - πρώην αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας, οι 15 από τις οποίες αναγνωρίζουν την βασίλισσα Ελισάβετ Β' ως ανώτατο μονάρχη).

Στις πληγείσες περιοχές υπάρχει εικόνα πλήρους καταστροφής με πολλά πτώματα να κείτονται ακόμα στους δρόμους. Με δεδομένη την τεράστια καταστροφική δύναμη του φυσικού φαινομένου (με ανέμους των 300 χλμ. την ώρα), έρχεται στο φως η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης και προειδοποίησης από το αστικό κράτος, όπως και μετά την καταστροφή, μέτρων προστασίας και αρωγής στους πληγέντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέραμε, στις πληγείσες περιοχές υπάρχει αδυναμία καταγραφής του πληθυσμού, όπου φαίνεται ότι ζούσαν και πολλοί μετανάστες, αλλά η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να παράσχει άσυλο σε όσους δεν έπρεπε να είναι εκεί». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, λέγοντας ότι θα είναι πολύ αυστηροί οι όροι για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων από τις Μπαχάμες, «για να μην περάσουν μέλη συμμοριών». Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ στη συνέχεια θα «ανοίξει» και η υπόθεση της ανοικοδόμησης, που φυσικά θα αποτελέσει νέο πεδίο κερδοφορίας για κατασκευαστικές και άλλες επιχειρήσεις και ανταγωνισμού μεταξύ τους.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ομοβροντία αντιδράσεων κατά των σχεδίων Νετανιάχου

Η προεκλογική «υπόσχεση» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως θα προσαρτήσει το 30% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ κατάφερε μέσα στο τελευταίο 24ωρο να προκαλέσει ομοβροντία αντιδράσεων (τουλάχιστον στα λόγια...) από ΟΗΕ, ΕΕ και Αραβικό Σύνδεσμο.

Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Κάιρο, καταδικάστηκε το σχέδιο του Νετανιάχου, με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «επικίνδυνη εξέλιξη» η οποία αν υλοποιηθεί θα συνιστά «επίθεση» που υπονομεύει «κάθε πιθανότητα» μελλοντικής σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Επιμέρους καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν μεταξύ άλλων αξιωματούχοι σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ και Ιορδανία.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Στεφάν Ντουτζάριτς, που επίσης καταδίκασε τις προθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει καμία αλλαγή στα σύνορα της περιοχής μετά τον πόλεμο του 1967 και τονίζοντας ότι τυχόν προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ θα είναι «παράνομη υπό το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Ραμάλα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν, αποδοκίμασε έντονα τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα τερματίσει όλες τις συμφωνίες της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, εκτίμησε ότι σκοπός του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλει το όραμά του για το «μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

Νέες επιδρομές στη Γάζα

Οι αντιδράσεις με επίκεντρο τις ανακοινώσεις Νετανιάχου δεν φρενάρισαν ούτε στο ελάχιστο τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και χτες το απόγευμα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές της νότιας και βόρειας Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας κατά περίπτωση υλικές ζημιές, αλλά όχι θύματα. Αφορμή για τις νέες επιθέσεις στάθηκαν οι ρίψεις ρουκετών από παλαιστινιακά εδάφη.

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΟΥΙΛΜΠΟΥΡ ΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με στελέχη αμερικανικών κολοσσών που συνοδεύουν τον υπουργό της κυβέρνησης Τραμπ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε προσδοκίες ότι οι επαφές που συνεχίζει η αμερικανική αντιπροσωπεία στη χώρα του «θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της (αμερικανο-τουρκικής) συνεργασίας μας», απευθυνόμενος προχτές σε πολλά διευθυντικά στελέχη αμερικανικών κολοσσών που συνοδεύουν στην 5ήμερη επίσκεψή του τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Στην ίδια συνάντηση ο Ερντογάν επισήμανε ότι «Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμμαχία με βαθιές ρίζες» και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των διμερών επενδυτικών σχέσεων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων συνολικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και ότι «με τον φίλο μου (Πρόεδρο) Τραμπ, βάλαμε το θέμα στην (διμερή) ατζέντα», ενώ αφού ανέφερε ότι «δεν είναι αρκετά» τα 12 δισ. δολάρια που έχουν φτάσει οι αμερικανικές ΑΞΕ (Αμεσες Ξένες Επενδύσεις) προς την Τουρκία, τόνισε: «Θέλουμε περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε Αμερικανό επενδυτή που έρχεται εδώ...».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός (και μεγαλοεπιχειρηματίας) υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της 5ήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία είναι η άμεση υλοποίηση στόχων που αποτελούν «απτά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα» (στη διμερή οικονομική συνεργασία), τα οποία και συνέδεσε μάλιστα με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον Ρος η Τουρκάλα ομόλογός του, Ρουσχάρ Πεκάν, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές ιεραρχούν την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τσιμεντοβιομηχανία, η μεταλλοβιομηχανία, η χημική βιομηχανία, αλλά και ο ιματισμός, η επιπλοποιία, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η «αφαίρεση» της Τουρκίας από λίστα χωρών για τις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες προβλέπονταν ειδικοί όροι οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Προφανώς, το ενδιαφέρον Αγκυρας και Ουάσιγκτον για τη συνεργασία τους δεν αφορά απλά τις μπίζνες, έχει γεωπολιτικές διαστάσεις πολύ πιο κρίσιμες και σύνθετες, κάτι που την περίοδο αυτή αναδεικνύεται και μέσα από τις εξελίξεις στη Συρία (όπου στο Ιντλίμπ υπάρχει το ζήτημα της κουρδικής παρουσίας) αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε «διευθετήσεις» με σκληρό παζάρεμα των όρων συμμετοχής της Αγκυρας), σε Κυπριακό, Ενεργειακά κ.τ.λ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις συναντήσεις του με την αμερικανική αντιπροσωπεία ο Ερντογάν εξέφρασε «παράπονα» για την «κατανόηση» και τη «βοήθεια» που η χώρα του έχει από συμμάχους της σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για τα αμερικανικά «F-35» (από την παραγωγή τους η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει να «εκτοπίσει» τις τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν) και τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα». Εξάλλου, βρήκε κι αυτός ευκαιρία να εκφράσει ελπίδες ότι «η (σ.σ. αμερικανο-τουρκική) κρίση (σ.σ. που κλιμακώθηκε εξαιτίας και της αγοράς των ρωσικών "S-400") θα λυθεί αργά ή γρήγορα».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ιρανικές επιφυλάξεις για τις προθέσεις των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έπειτα από την αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, παραμένει ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, καθώς αντιλαμβάνεται πως η κίνηση εμπίπτει στη σφαίρα της αλλαγής τακτικής και όχι της ουσίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες και μεταδόθηκαν από την ιρανική δημόσια τηλεόραση, ο Ροχανί κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολεμοκάπηλη πολιτική και την τακτική της κλιμάκωσης πιέσεων σε βάρος του Ιράν. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η επιθετικότητα δεν θα έχει όφελος και πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική της άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν (...) Οι δεσμεύσεις του Ιράν στην πυρηνική Συμφωνία είναι ανάλογες με των άλλων μερών και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του θα υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον δεν την ενισχύσουν οι άλλες χώρες που την υπέγραψαν (πλην των ΗΠΑ, που αποχώρησαν μονομερώς πέρυσι).

Νωρίτερα, ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Ματζίντ Ταχτεραβαντσί, διεμήνυσε πως η αποπομπή Μπόλτον δεν αρκεί για να ωθήσει την Τεχεράνη στο τραπέζι συνομιλιών με τις ΗΠΑ, όσο παραμένουν σε ισχύ οι αμερικανικές ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της χώρας του.

Επιπλέον, από τη Μόσχα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι δεν έχει «καμία προσδοκία» μετά την αποπομπή Μπόλτον, προσθέτοντας πως κρίνει και από το παρελθόν, κατά το οποίο «οι εναλλαγές στην αμερικανική κυβέρνηση δεν επέφεραν καμία βελτίωση...».

Το ίδιο διάστημα, ο Ιρανός πρέσβης στο Λονδίνο, Χαμίντ Μπαεϊντινεζάντ, που κλήθηκε προχτές για εξηγήσεις στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας της διάθεσης πετρελαίου στη Συρία από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Αντριάν Ντάρια 1», είπε ότι η χώρα του δεν παραβίασε καμία διαβεβαίωση που είχε δώσει στις βρετανικές αρχές, διότι αφενός το φορτίο μεταπωλήθηκε εν πλω και αφετέρου οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ισχύουν για την Τεχεράνη. «Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών υπογραμμίστηκε πως η δράση των βρετανικών αρχών εναντίον του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Ιρανός διπλωμάτης και κατέληξε: «Η ιδιωτική εταιρεία (...) που είναι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου ορίζει τον προορισμό στον οποίο θα πωληθεί το πετρέλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ