ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη ενάντια στα σχέδια ανανέωσης της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» (ΣΑΑΣ), με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταξη στη Συμφωνία των βάσεων drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, πλατεία Κάνιγγος), όπου και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και το πρόγραμμα πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

«Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλούν η συμφωνία αυτή για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Αρχές Οκτώβρη με τεράστιους κινδύνους για το λαό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, «κλείδωσε» για τις 4 και 5 Οκτώβρη η παρουσία στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, για το β' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» με την Ελλάδα, διαδικασία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, στις ράγες που ορίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και φέρνουν βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Θυμίζουμε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Βασικό κομμάτι της συζήτησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών είναι η πολυδιαφημισμένη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», την οποία αρμόδιοι κύκλοι παρουσιάζουν πλέον ως «παρωχημένη», θέλοντας να την προσαρμόσουν στις απαιτήσεις των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια (πιθανόν με μια προηγούμενη, για να μετριαστούν οι αντιδράσεις, ανανέωση της σύμβασης για ένα έτος), ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα.

Σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ είναι, επίσης, η βάση της Σούδας, η αεροπορική βάση της Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υποδομές όπου θέλουν να ενισχύσουν παραπέρα την παρουσία τους, καθιστώντας τη χώρα «πυλώνα» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται η ένταση και οι πολεμικές απειλές σε όλη αυτήν την περιοχή.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, και ώρα 18.30, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο χώρο της ΔΕΘ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν ακόμα οι εξής παρεμβάσεις:

-- «Οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών», από τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων», από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Δημόσια δωρεάν Υγεία - δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας», από την Ελένη Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Τουρισμός: Κοινωνικό δικαίωμα για τους πολλούς ή πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, με σκλάβους τους εργαζόμενους;», από την Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Ανάπτυξη και υποδομές για το λαό ή για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;», από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Ενάμισης χρόνος από τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ. Εξελίξεις και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα», από τον Βασίλη Μπαλτίκα, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία: Σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες», από τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, από αύριο Πέμπτη έως και το Σάββατο 14/9.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 18.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Αύριο Παρασκευή

  • Στις 10.00 θα επισκεφθεί το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή 132 και Εθνικής Αμύνης) στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει με εργαζόμενους.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO, στην αίθουσα του ΔΣ της ΔΕΘ.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Βορείου Ελλάδος.
  • Στις 22.00 θα μιλήσει στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Το Σάββατο 14/9

  • Στις 09.30 θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχείο της πόλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ