ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
Στην τελική ευθεία για την κορύφωση του Φεστιβάλ στην Αθήνα
  • Ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
  • Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Τα φώτα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στρέφονται πλέον στις εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που θα αρχίσουν μεθαύριο Πέμπτη και θα κορυφωθούν το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Τα γιγαντοταμπλό και οι μεγάλες σκηνές ήδη έχουν στηθεί, οι εργασίες συνεχίζονται καθημερινά και το Πάρκο «Τρίτσης» παίρνει μέρα με τη μέρα την εικόνα της μεγάλης νεανικής πολιτείας του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Δεκάδες καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και νεανικά σχήματα δίνουν και φέτος ραντεβού στις τέσσερις σκηνές του Φεστιβάλ, ενδιαφέρουσες συζητήσεις θα ξεδιπλωθούν στα στέκια και τους επιμέρους χώρους του, θεματικές εκθέσεις, επιδείξεις και παραστάσεις θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά του Πάρκου «Τρίτσης», καθιστώντας και αυτό το Φεστιβάλ, που γιορτάζει τα 45 χρόνια του θεσμού, μοναδικό!

Για άλλη μια φορά φέτος ένα μέρος του πλούσιου συναυλιακού προγράμματος του Φεστιβάλ θα καταλαμβάνουν τα αφιερώματα. Από αυτά ξεχωρίζουν στην Κεντρική Σκηνή το αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου και, τέλος, το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Επίσης, στη Λαϊκή Σκηνή ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο, το αφιέρωμα σε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι κ.ά.

Τριάντα οχτώ ξένες Οργανώσεις Νεολαίας θα δώσουν το «παρών» φέτος με τα περίπτερά τους στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου την πρώτη μέρα θα διεξαχθεί και συζήτηση για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Στον ίδιο χώρο θα είναι φέτος και η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» και με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες, κατασκευές και ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας και να κρατήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το «σήμερα».

Το Εργατικό Στέκι, το Φοιτητικό Στέκι και το Μαθητικό Στέκι θα έχουν τις δικές τους εκθέσεις, θα διακινούνται μπροσούρες και ανακοινώσεις, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα θα εξελίσσεται και στις αντίστοιχες σκηνές, αυτή των Νέων Εργαζομένων και Φοιτητών και αυτή του Μαθητικού Στεκιού. Την Πέμπτη στο Εργατικό Στέκι θα γίνει συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και στο Φοιτητικό Στέκι θα γίνει συζήτηση για το περιβάλλον. Από την άλλη, στο Μαθητικό Στέκι θα γίνει το Σάββατο συζήτηση για το hip hop.

Στο θεατράκι του πάρκου θα βρει και φέτος τη θέση του ο χώρος Πολιτισμού του Φεστιβάλ, όπου θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με έργα του πρόωρα χαμένου συντρόφου μας Γιάννη Σκαρπερού, θα υπάρχει ειδικός χώρος προβολής των δράσεων του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, ενώ πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα στη σκηνή του θεάτρου, με συζήτηση για τη μεταμοντέρνα τέχνη την Παρασκευή, αλλά και παραστάσεις και συναυλίες όλες τις μέρες.

Ξεχωριστό χώρο, μια «κόκκινη γωνιά», θα έχει διαμορφώσει φέτος η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, όπου επίσης θα διακινείται σχετική μπροσούρα. Αναβαθμισμένος θα είναι ο Χώρος των Προσφύγων και Μεταναστών, όπου την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για την πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών. Θεραπευτικές κοινότητες, αλλά και μια ραδιοφωνική εκπομπή με δυνατά μηνύματα θα ζωντανέψουν τον Χώρο Κατά των Ναρκωτικών.

Οι μικρότεροι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα δώσουν τα ραντεβού τους ανάλογα με τις ηλικίες τους σε δύο γνώριμους και διακριτούς τα τελευταία χρόνια χώρους του Φεστιβάλ: Τον Παιδότοπο, με παραστάσεις, κατασκευές και παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά, και το «κόκκινο Αερόστατο», που απευθύνεται σε παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με τις θεματικές γωνιές του, αλλά και μια θεατρική παράσταση από παιδική θεατρική ομάδα.

Με μεγάλες προσφορές ειδικά για το Φεστιβάλ, πόλος έλξης των επισκεπτών θα γίνει και φέτος το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ πολλά θα είναι ακόμα τα περίπτερα που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν στάση να ανοίξουν συζητήσεις, να προμηθευτούν υλικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα θέματα.

Πούλμαν για το Πάρκο Τρίτση

Ζωγράφου: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.30 και Σάββατο στις 18.00, από Ούλοφ Πάλμε & Παπάγου. Καισαριανή: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 17.30, από την πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή. Βύρωνας: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.00 και Σάββατο στις 17.30, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Δάφνη - Υμηττός: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.45 και Σάββατο στις 17.45, από την πλατεία Αγίας Φωτεινής. Ηλιούπολη: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.30 και Σάββατο στις 17.30, από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Νέα Μάκρη: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.00 και Σάββατο στις 17.00, από την κεντρική πλατεία. Ραφήνα - Αρτέμιδα: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.20 και Σάββατο στις 17.30, από κτίριο πρώην ΟΤΕ. Παλλήνη: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.40 και Σάββατο στις 18.00 από Αγιο Τρύφωνα. Γέρακας: Πέμπτη και Παρασκευή στις 19.00 και Σάββατο στις 18.15, από ΕΛΤΑ (Μαραθώνος 93). Κορωπί: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.00 και Σάββατο στις 17.30, από «Σκλαβενίτη». Παιανία: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.15 και Σάββατο στις 18.00, από τη διασταύρωση Λαγού. Γλυκά Νερά: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.30 και Σάββατο στις 18.15, από την πλατεία Βασιλόπουλου. Λαύριο: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.00 και Σάββατο στις 17.30, από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Κερατέα: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.20 και Σάββατο στις 17.45, από την πλατεία Αγίου Δημητρίου. Καλύβια: Πέμπτη και Παρασκευή στις 18.40 και Σάββατο στις 18.00, από το δημαρχείο Καλυβίων. Μαρκόπουλο: Πέμπτη και Παρασκευή στις 19.00 και Σάββατο στις 18.15, από Φανάρια νεκροταφείου.

Συγκέντρωση υπογραφών καταγγελίας της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις

Βήμα μαζικής καταγγελίας της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις είναι το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Κείμενο υπογραφών για αυτήν την επικίνδυνη για το λαό μας εξέλιξη διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες στις εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, ενώ θα διακινηθεί και στο κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα. Θα υπάρχουν ειδικοί ορθοστάτες σε όλο το χώρο του Πάρκου Τρίτση, όπου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να διαβάζουν και να βάζουν την υπογραφή τους στο παρακάτω κείμενο:

«Εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας και την έντονη καταδίκη μας για την ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που επιχειρεί να ανανεώσει και να ενισχύσει η κυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας, προσθέτοντας τις βάσεις της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, με μεγάλους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία, εμπλοκή σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ