ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
«Μπουρλότο» στην περιοχή και απειλές ΗΠΑ κατά Ιράν

Λίγο μετά το χτύπημα στο διυλιστήριο της Αμπκάικ
Λίγο μετά το χτύπημα στο διυλιστήριο της Αμπκάικ
ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, με φόντο τους αιματοβαμμένους στρατηγικούς δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, ξαναβάζει η «περίεργη» επίθεση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μέσω 10 τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών κατά των δύο μεγαλύτερων διυλιστηρίων της πετρελαϊκής εταιρείας «Αramco» στις περιοχές Αμπκάικ και Χουραΐς της κεντροανατολικής Σαουδικής Αραβίας.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ansar Allah» των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών σιιτών ενόπλων Χούτι λέγοντας ότι κατάφερε να χτυπήσει τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του κόσμου σε απόσταση 770 - 950 χλμ. από τις περιοχές που ελέγχουν στο βόρειο τμήμα της Υεμένης. Αυτό αμφισβητήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που θεώρησαν υπεύθυνο το Ιράν, που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής τους στην περιοχή. Ωστόσο δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο ή απόδειξη, υποστηρίζοντας ότι θα το κάνουν «όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες». Μάλιστα, την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος δηλώνοντας «έτοιμος και οπλισμένος» απέναντι στην Τεχεράνη, υπονοώντας το ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιποίνων. Χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως... αφήνει τη Σαουδική Αραβία να επιβεβαιώσει την ανάμειξη του Ιράν στην υπόθεση, επιδιώκοντας (κατά ορισμένους αναλυτές) να μεταθέσει στο Ριάντ «περισσότερες ευθύνες στην επιβολή (πιθανών...) αντιποίνων».

Ο Σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι (που είναι ο εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας που επιτίθεται στην Υεμένη από την άνοιξη του 2014), επικαλούμενος τις «αρχικές ενδείξεις» από τις πρώτες έρευνες, επέρριψε την ευθύνη στο Ιράν λέγοντας πως χρησιμοποιήθηκαν «ιρανικά όπλα»... αλλά «όχι από την Υεμένη».

Νωρίτερα, κάποιες πληροφορίες ενέπλεξαν στην επίθεση και το Ιράκ καθώς ανέφεραν ότι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το έδαφός του. Η εκδοχή διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ και από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Αντιλ Αμπντούλ Μάχντι, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Βαγδάτη θα δράσει «αποφασιστικά» εάν επιχειρήσει οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει το ιρακινό έδαφος κατά άλλων χωρών.

Επιφυλακτικός ως προς την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, που είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα ότι «δεν είναι εντελώς σαφές» ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της «Aramco» το Σάββατο.

Οι Ιρανοί πάντως αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, να κατηγορεί τις ΗΠΑ για «μέγιστα ψέματα»...

Επίθεση σε «ενδιαφέρουσα» συγκυρία...

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση, που προκάλεσε εκτεταμένες εκρήξεις και πυρκαγιές, σταματώντας το 50% της ημερήσιας παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας σε αργό πετρέλαιο (περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα), σημειώθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον εμφανιζόταν να αναπτύσσει παρασκηνιακά έντονη διπλωματική κινητικότητα με στόχο τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ιράν στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ας μην ξεχνάμε πως σε μία προσπάθεια αλλαγής τακτικής (όχι όμως και ουσίας....) απέναντι στο Ιράν, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε την περασμένη βδομάδα αποπέμψει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον γιατί υποτίθεται πως διαφωνούσε μαζί του «σε αρκετά θέματα» εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα με τους χειρισμούς ή τις προτάσεις του σε θέματα που αφορούσαν π.χ. τις σχέσεις με το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός πως η περίεργη αυτή επίθεση σημειώνεται λίγες μέρες μετά την αντικατάσταση του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας Χαλίντ αλ Φάλιχ από τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν (ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που προωθεί τη σταδιακή «απεξάρτηση» από το πετρέλαιο και τις διαδικασίες για μετοχοποίηση μέρους της «Αramco» που θεωρείται το μεγαλύτερο ενεργειακό μονοπώλιο διεθνώς).

Κατάληψη ταχύπλοου από Ιρανούς

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης κατέλαβαν χτες ταχύπλοο σκάφος με 11μελές πλήρωμα που μετέφερε 250.000 λίτρα ιρανικού λαθραίου ντίζελ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανοιχτά των νότιων ιρανικών ακτών της επαρχίας Ορμοζγκάν. Το όνομα του σκάφους και η εθνικότητα του πληρώματος δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου

Οι εξελίξεις στον Περσικό προκάλεσαν αρχικά τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991 καθώς σε κάποια περίπτωση έφθασε το 20%. Ο ισχυρισμός των Σαουδαράβων είναι ότι η παραγωγή έχει πέσει στο 50%, κάτι που πυροδοτεί και την αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου και όλης της «αλυσίδας» προϊόντων. Διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η μειωμένη κατά 50% παραγωγή σαουδαραβικού πετρελαίου (που ισοδυναμεί με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής) διαρκέσει πάνω από ενάμιση μήνα τότε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ θα ανέβει πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν στην Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προσπάθειες για «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων στη Συρία και ενεργοποίηση της λεγόμενης «συριακής συνταγματικής επιτροπής», με στόχο την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο στο συριακό έδαφος αλλά και επιμέρους περιφερειακά και διμερή ζητήματα συζήτησαν, χτες, στην Αγκυρα οι Πρόεδροι Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις «μεγάλες προσπάθειες» της χώρας του για τη «φιλοξενία» 3 εκατ. Σύρων προσφύγων και στις κινήσεις που υποτίθεται πως έχει κάνει με στόχο την ενίσχυση της «ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή. Τόνισε ότι τα 3 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων θα μπορέσουν «να επιστρέψουν» στη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία, εφόσον αυτή επεκταθεί «από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι το Ντέιρ Εζόρ και τη Ράκα». Υποστήριξε ότι το λεγόμενο σχήμα της Αστάνα παραμένει η μοναδική πλατφόρμα προσπαθειών για την «ειρηνική επίλυση της συριακής σύγκρουσης» επειδή «παράγει πολύ αποτελεσματικές μεθόδους». Για να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία «πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα», είπε, χαρακτηρίζοντας «παραγωγική» τη χτεσινή τριμερή σύνοδο, που είναι η πέμπτη κατά σειρά από το Νοέμβρη του 2017.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης κρίσης» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εφαλτήριο για την εξαπόλυση προβοκάτσιας και ότι απαιτούνται «κοινές προσπάθειες» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη (βορειοδυτική) συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Απηύθυνε διεθνή έκκληση να συνεισφέρουν όλοι στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Συρίας χωρίς προϋποθέσεις και όρους, με αποδέκτες «όλους τους Σύρους». Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία είπε ότι αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον πόλεμο που γίνεται στην Υεμένη εδώ και πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανθρωπιστική καταστροφή»...

Ο Ιρανός ηγέτης επέλεξε να ρίξει βάρος στην παράνομη παρουσία και δράση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο συριακό έδαφος, θυμίζοντας πως βρίσκονται εκεί δίχως την άδεια της συριακής κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε ξανά πως Ιράν, Ρωσία και Τουρκία εγγυώνται την «εδαφική ακεραιότητα» και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας. Ερωτηθείς εάν απασχόλησαν οι επιθέσεις στη Σ. Αραβία ο Ροχανί απάντησε ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Υεμένη τονίζοντας και αυτός τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Τόνισε επίσης πως οι Υεμενίτες έχουν δικαίωμα άμυνας απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται...

Λίγες ώρες πριν από την κοινή εμφάνιση των τριών Προέδρων στην Αγκυρα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δημοσιοποίησαν ηχητικό μήνυμα του αρχηγού τους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όπου απειλεί ότι επίκεινται «καθημερινές επιχειρήσεις».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γκρίνιες και ασυμφωνίες για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι δυσκολίες στις σύνθετες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τις προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για Brexit «με κάθε τρόπο», δίχως αναβολές και περαιτέρω καθυστερήσεις, διαπιστώθηκαν για μία ακόμη φορά στις συναντήσεις που είχε χτες στο Λουξεμβούργο.

Ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του, Ξαβιέ Μπετέλ, μετά τη συνάντησή τους τόνισε πως η Βρετανία είναι υπεύθυνη να προωθήσει λύσεις για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να επιλύσει τα «εγχώρια προβλήματά της». «Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου», επισήμανε. Πρόσθεσε με νόημα πως τυχόν παράταση «αποτελεί επιλογή μονάχα όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό». «Δεν μπορείς να κρατάς το μέλλον όμηρο για εσωκομματικά πολιτικά οφέλη», υπογράμμισε, ενώ στεκόταν δίπλα στο άδειο βήμα, όπου υποτίθεται θα βρισκόταν ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, εν μέσω αποδοκιμασιών από διαδηλωτές, αφού προέβλεψε ότι ...υπάρχει «μια καλή πιθανότητα συμφωνίας» για το Brexit έως τις 18 Οκτώβρη.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, για να υποβάλει «νομικά λειτουργικές λύσεις», συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας. Ωστόσο ο Γιούνκερ διαπίστωσε ότι τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει και ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ