ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Μήδεια» του Μποστ στο «Θησείον»

Από 13 Νοέμβρη στο «Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες» θα παρουσιαστεί η σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια».

Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά περιόδους στο θέατρο «Στοά» με την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα.

Ο Μποστ πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με την μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια - μέχρι δακρύων από τα γέλια - κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα. Οπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Τον κεντρικό ρόλο υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί του οι Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου, Αννα Κλάδη. Στον ρόλο της Καλόγριας Πόλυ η Μίνα Αδαμάκη.

Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη, παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς και φέρει την υπογραφή της Monika.

Στο Θέατρο «Θησείον» ήδη ανεβαίνει η παράσταση «Ενας κάποιος τέτοιος Βυσσινόκηπος» της ομάδας «Nunc», βασισμένη στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Σήμερα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Σούπερ ΣΟΣ», που θα παίζεται για λίγες παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00. Οπως έχει ανακοινωθεί στο θέατρο θα επαναληφθούν και οι παραστάσεις «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τις 2 Οκτώβρη και «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Εντουαρντ Αλμπι, από τις 7 Οκτώβρη.

Σήμερα η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Από τη γη στον ουρανό»

Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στις 19.30, στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του τουρκικού ντοκιμαντέρ «Από τη γη στον ουρανό». Ενα ντοκιμαντέρ από την Ανατολία...

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, καθώς και αντιπροσωπεία από το Ντερσίμ, πόλη της κεντροανατολικής Τουρκίας, με επικεφαλής τον αγωνιστή δήμαρχο της πόλης Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, συνεργαζόμενο με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πλαισιωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα ανοίξει με τη Χορωδία του Πάντειου Πανεπιστήμιου να ερμηνεύει τον Υμνο της Διεθνούς και στις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Τούρκικα. Στη συνέχεια, Ελληνες, Τούρκοι και Κούρδοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τραγούδια της πατρίδας τους, τραγούδια φιλίας και αλληλεγγύης. Ακόμα, στον κινηματογράφο θα υπάρχουν έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Γιασάρ Ντεμίρ καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

Πληροφορίες - κρατήσεις στα τηλέφωνα 210 8640054 και 210 8220008.

Το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει να προβάλλεται από την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στους κινηματογράφους «Studio» και «Μικρόκοσμος».

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοστακόβιτς και Μάλερ

This content is subject to cop

Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το πρώτο «Κοντσέρτο για Τσέλο» του Σοστακόβιτς και την «Πρώτη Συμφωνία» του Μάλερ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Ο Σοστακόβιτς έγραψε το πρώτο του κοντσέρτο για τσέλο το 1959 για τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, αφήνοντας στον εξαίρετο δεξιοτέχνη και φίλο του μεγάλη ελευθερία έκφρασης. Στο έργο εναλλάσσονται ιδιαίτερα δυναμικά μέρη και βαθιά στοχαστικές στιγμές. Μαζί με την ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, ερμηνεύει ο Γερμανός Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η μεγαλοπρεπής «Πρώτη Συμφωνία» του Μάλερ, ένα έργο που γράφτηκε από τον μεγάλο συνθέτη για την προσωπική του κάθαρση από τα πάθη της νιότης, αλλά και ως ευκαιρία να πει με τη μουσική του όλα όσα επιθυμούσε, αφού πάντα πίστευε πως «μία συμφωνία πρέπει να είναι σαν τον κόσμο, να περιέχει τα πάντα» και αυτό ακριβώς πράττει στην πρώτη του συμφωνική απόπειρα.

Νέες κυκλοφορίες

Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Δημήτρη Μυστακίδη με τίτλο «Εδώ & Εκεί». Σε αυτόν το δίσκο ο ταλαντούχος μουσικός βάζει ό,τι κουβαλάει από τα μουσικά στιλ που έπαιξε ή αγάπησε μέχρι σήμερα. Το «Εδώ» της Ανατολής, που παραμένει στη μελωδία της φωνής, συνδυάζεται με το «Εκεί» της Δύσης στο νέο μουσικό περιβάλλον που δημιουργεί, διαμορφώνοντας μια καινούργια οπτική σε διαχρονικά ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Τραγούδια αγάπης, απογοήτευσης και χωρισμού... Το «Εδώ & Εκεί» είναι ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Δημήτρη Μυστακίδη, μετά τα «16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα» (2006), το «Εσπεράντο» (2015) και το «Amerika» (2017). Με αυτόν, όπως δηλώνει ο ίδιος, κλείνει η ενότητα των διασκευών ρεμπέτικων τραγουδιών.

Δώδεκα τραγούδια περιέχει ο νέος δίσκος της ποιήτριας - στιχουργού Βέρας Βασιλείου - Πέτσα, με τίτλο «Ενας καιρός αντάρτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Οι στίχοι της ποιήτριας δέθηκαν με τις μελωδίες τεσσάρων σημαντικών συνθετών, του Χρήστου Λεοντή και των νεότερων Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Νεοκλή Νεοφυτίδη και Αντώνη Παπαγγελή. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Βασίλης Γισδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Κορακάκης, Δέσποινα Ραφαήλ, Βασίλης Σκουλάς, Λάκης Χαλκιάς και Ιωάννα Φόρτη.

Οι VIC στο Θέατρο Βράχων

Την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα «ανηφορίζουν» οι Villagers of Ioannina City. Η μπάντα που ξεκίνησε από τα Γιάννενα και ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, συνδυάζοντας με ένα μοναδικά εμπνευσμένο τρόπο τη ροκ μουσική με τους παραδοσιακούς ήχους της Ελλάδας, θα παρουσιάσει επί σκηνής αγαπημένα κομμάτια καθώς και υλικό από τον νέο δίσκο, «Age of Aquarius».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ