ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
«Total» και «Eni» αναλαμβάνουν και το «οικόπεδο» 7

Προχωρά γοργά η διείσδυση της πρώτης στην ευρύτερη περιοχή

Από τη χτεσινή υπογραφή συμφωνιών εκμετάλλευσης του «οικοπέδου» 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή υπογραφή συμφωνιών εκμετάλλευσης του «οικοπέδου» 7 της κυπριακής ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ισχυρό ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών για την κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν οι υπογραφές που έπεσαν χτες, με τις οποίες παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση και του «οικοπέδου» 7 σε κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει η γαλλική «Total» και η ιταλική «Eni».

Στη σχετική εκδήλωση, την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ παρευρέθηκαν, εκτός από εκπροσώπους των δύο εταιρειών, οι πρέσβεις Γαλλίας και Ιταλίας στη Λευκωσία.

Εκτός από το συμβόλαιο παραχώρησης του «οικοπέδου» 7, υπεγράφησαν και οι αδειοδοτήσεις με τις οποίες η «Total» μπαίνει πλέον και στα «οικόπεδα» 2, 3, 8 και 9. Η «Eni» παραμένει η διαχειρίστρια εταιρεία, με ποσοστό 60% στο «οικόπεδο» 2, με 50% στο 3 και με 60% στο 9, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της «Total» φτάνει πλέον σε 20%, 30% και 20% αντίστοιχα. Μέτοχος είναι και η νοτιοκορεατική KOGAS, διατηρώντας το 20% κάθε «οικοπέδου». Οσον αφορά το 7, «Total» και «Eni» συμμετέχουν με 50%, ενώ διαχειρίστρια θα είναι και σε αυτήν την περίπτωση η δεύτερη.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Λακκοτρύπης υποστήριξε ότι οι υπογραφές αποτελούν πολύ σημαντική εξέλιξη και ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το κοίτασμα «Καλυψώ» (στο γειτονικό «οικόπεδο» 6) εντείνεται εντός του τεμαχίου 7. Ο Κύπριος υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να γίνουν έως 9 γεωτρήσεις (οι 6 την πρώτη χρονιά) στα «οικόπεδα» για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί η «Εni» και η «Total», ενώ έκανε λόγο για εξέλιξη που ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά.

Οι μπίζνες ενεργειακών κολοσσών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και στην κυπριακή ΑΟΖ ειδικότερα, «τρέχουν» σε μια περίοδο που εντείνονται και διεργασίες γύρω από μια πιθανή επανέναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Ολες οι - άμεσα ή έμμεσα - εμπλεκόμενες πλευρές σημειώνουν ότι η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για μια διευθέτηση του Κυπριακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυροί κολοσσοί που ήδη δραστηριοποιούνται ή/και ενδιαφέρονται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν επαφές όχι μόνο με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με το ψευδοκράτος.

Πριν από λίγες βδομάδες, ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι παραδέχτηκε ότι οι κατοχικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με εκπροσώπους εταιρειών όπως η «Eni» αλλά και αμερικανικών εταιρειών (δεν διευκρίνισε ποιων). Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο Οζερσάι αναγνώρισε ότι ήδη με την «Eni» «συζητήσαμε, σε θεωρητικό επίπεδο, τον τρόπο και το στάδιο στο οποίο μπορούμε να έχουμε συνεργασία», προσθέτοντας πως οι εταιρείες επιδιώκουν διάλογο και με την τουρκοκυπριακή πλευρά, «προσπαθώντας να μειώσουν τους εμπορικούς κινδύνους».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον - τον τελευταίο χρόνο ο Οζερσάι είχε απανωτές επαφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ - όπου παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών που διαθέτουν ήδη άδεια για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Οι μισοί από τους συμμετέχοντες (σ.σ. στη συνάντηση) ήταν εκπρόσωποι εταιρειών. Ρώτησαν τι εννοούσαμε (σ.σ. για πιθανή συνεργασία) και πώς αυτό μπορεί να προχωρήσει διαδικαστικά. Τους είπαμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της αναγνώρισης αν η δουλειά προχωρήσει μέσα από ιδιωτικές εταιρείες. Υπάρχουν προηγούμενα με αυτό (...) Στέλνουν σήμα ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν φόρμουλες στις οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», που κατέπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεύεται από τη φρεγάτα «CG Oruc Reis».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά ξανά «περισσότερη στήριξη» από τη Δύση

Νέες «προειδοποιήσεις» Ερντογάν για τις μεταναστευτικές ροές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε χτες τις προσδοκίες του κεφαλαίου της χώρας του για ένα πιο... προσοδοφόρο παζάρι με τη Δύση, αξιοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε ομιλία του με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τόνισε ότι «περιμένουμε ισχυρότερη στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και στο Ιντλίμπ και στα ανατολικά του Ευφράτη», αναφερόμενος σε περιοχές της Συρίας και της τουρκο-συριακής μεθορίου στις οποίες οι εξελίξεις επηρεάζουν κρίσιμα μέτωπα, όπως το Κουρδικό, τις μελλοντικές ισορροπίες της Συρίας κ.λπ. Εκφράζοντας ξανά απογοήτευση για τη στάση των δυτικών συμμάχων της Αγκυρας, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε: «Τώρα πια οι λέξεις δεν είναι αρκετές για μας... Φιλοξενούμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. Ετσι, η Δύση υποχρεώνεται σε κάτι αντίστοιχο (να προσφέρει). Εμείς λέμε ανοιχτά ότι δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή αν δεν προσφέρουμε ηρεμία στο Ιντλίμπ...».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, που αναδεικνύει το ενδιαφέρον για ένταση των ευρω-τουρκικών παζαριών, χτες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης εγκύκλιος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία προσαρμογής στα κριτήρια που προβλέπει η συμφωνία (με την ΕΕ) για την κατάργηση της βίζας. «Με στόχο να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους πολίτες μας, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τα κριτήρια που αφορούν τον οδικό χάρτη για την κατάργηση της βίζας και να διασφαλιστεί η συνέχιση των προσπαθειών τις οποίες επιβεβαιώνει η Κομισιόν».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αμεσα ξεκινά η κατασκευή του αγωγού «Balkan Stream»

ΣΟΦΙΑ.--

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου δικτύου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου (γνωστού ως «Balkan Stream»), μήκους περίπου 470 χλμ., ως συνέχεια του αγωγού «Turkish Stream», υπέγραψε χτες η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου «Bulgartransgaz» με κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τον σαουδαραβικό κατασκευαστικό όμιλο «Arkad».

Το έργο, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, προωθείται και από την κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ και υπογράφτηκε μία μέρα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας με επίκεντρο το μέλλον της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Σόφια με τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, σημείωσε πως η κατασκευή του αγωγού «Balkan Stream» «ξεκινά άμεσα» με στόχο να ολοκληρωθούν τα πρώτα 308 χλμ. έως τον ερχόμενο Γενάρη. Τόνισε πως ήδη το 90% των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του «Balkan Stream» έχουν φθάσει στη Βουλγαρία από τη Ρωσία. «Μετά την αποτυχία του "South Stream", στα Βαλκάνια δίνεται τώρα μια νέα ευκαιρία, για να υλοποιηθεί το έργο κατασκευής ενός διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον αγωγό, τον οποίο αποκάλεσε «Βalkan Stream», λέγοντας πως η Μόσχα αποδέχθηκε «όλους τους όρους» της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τον Απρίλη η ιταλο-σαουδαραβική κοινοπραξία «Arcad» κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στη Σερβία μέσω της Βουλγαρίας. Τελικά η σύμβαση μαζί τους μετά από μια σειρά δικαστικών υποθέσεων υπογράφτηκε χτες.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων θα διατεθεί για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με τη Σερβία, μήκους περίπου 470 χιλιομέτρων, δύο σταθμών συμπίεσης και αγωγού σε απόσταση 11,5 χιλιομέτρων από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα που θα φθάνει έως τον σταθμό συμπίεσης «Στράνζα».

Εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη της εταιρείας «Bulgartransgaz» σε περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί θα φθάνουν περίπου τα 180 εκατ. ευρώ.

ΗΠΑ
Διορισμός νέου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες τον διορισμό του Καλιφορνέζου μεγαλοδικηγόρου και Ειδικού Απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για Υποθέσεις Ομηρίας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

«Εχω δουλέψει πολύ και σκληρά με τον Ρόμπερτ. Θα κάνει σπουδαία δουλειά», τόνισε ο Πρόεδρος Τραμπ αναφερόμενος στον νέο σύμβουλο που αντικαθιστά τον προκάτοχό του, Τζον Μπόλτον, επειδή είχε «διαφωνίες» σε διάφορα ζητήματα...

Ο Ο' Μπράιεν είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Καλιφόρνιας «Larson O'Brien LLP», ενώ υπηρέτησε σε διάφορα διπλωματικά πόστα στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη επί των πρώην Προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζ. Ου. Μπους. Στη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για Υποθέσεις Ομηρίας διορίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018, παίρνοντας, μερικούς μήνες μετά, τον βαθμό του πρέσβη.

Το 2016 έγραψε το βιβλίο «Ενώ η Αμερική κοιμάται: Αποκαθιστώντας την ηγεσία της Αμερικής σε έναν Κόσμο σε Κρίση», που υποστηρίζει ως βασική ιδέα ότι η ειρήνη πηγάζει από την ισχύ και πως οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες όταν συνεργάζονται με τους συμμάχους τους και όταν συνιστούν «έναν αξιόπιστο φίλο» για αυτούς. Στο ίδιο βιβλίο φαίνεται επίσης να πρεσβεύει πως «το μεγαλείο των ΗΠΑ πηγάζει από έναν λαό που σέβεται την παράδοση, την έννομη τάξη».

Αντικαθιστά τον Τζον Μπόλτον σε μία περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων των ΗΠΑ με ανταγωνιστές τους (Ρωσία, Κίνα) αλλά και με συμμάχους τους (ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και όμορες χώρες των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς και το Μεξικό).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ