ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ανεβαίνει η ένταση με τις συνεχείς πολεμικές απειλές των ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά του Ιράν χτες προκάλεσε τη νέα προειδοποίηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πως πιθανό χτύπημα στη χώρα του από ΗΠΑ ή Σαουδική Αραβία θα προκαλέσει «γενικευμένο πόλεμο». Ο Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας στο CNN, εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί ο πόλεμος, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες με γείτονές της όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση (...) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πιθανότητα επιστροφής του Ιράν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ «δεν θα συμβεί εκτός και εάν οι ΗΠΑ άρουν τις οικονομικές κυρώσεις», όπως υποσχέθηκαν μέσω της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε, επίσης, ότι το Ιράν ευθύνεται για τη διπλή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι Υεμενίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει την ευθύνη, έχοντας αναβαθμίσει τις δυνατότητες και τα όπλα τους. Κατήγγειλε επίσης τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την υποχρέωση που έχουν αναλάβει από διεθνείς συνθήκες να εκδίδουν βίζα, ώστε να καθίσταται εφικτή η παρουσία όλων των ξένων αξιωματούχων στις συνεδριάσεις και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τόνισε ότι αυτό δείχνουν να κάνουν απέναντι στο Ιράν.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη Ζαρίφ στο CNN, ο σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, Χεσαμετίν Ασνα, που είναι παράλληλα επικεφαλής του ιρανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών επισήμανε πως στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας αποδείχθηκε ότι το Ριάντ «δεν ξέρει τίποτε» για το πού δημιουργήθηκαν ή εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν εξήγησαν γιατί δεν λειτούργησε το αμυντικό τους σύστημα και η αντιπυραυλική ασπίδα «Patriot».

Η αποτυχία των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων «Patriot» και «Aegis» που διαθέτει η Σαουδική Αραβία να αναχαιτίσει τις πρόσφατες επιθέσεις εχθρικών πυραύλων και «drone» σχολιάστηκε χτες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ΤΑΣ, υποστήριξε ότι οι παράμετροι βάσει των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές πολέμου, όπως π.χ. μία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μία επίθεση με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ευσταθεί η δικαιολογία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι μερικές φορές «αποτυχαίνει και η καλύτερη αεράμυνα».

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η χτεσινή δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Αμυνας, Τάρο Κόνο, πως δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο.

Και τα Εμιράτα στη «ναυτική αποστολή» των ΗΠΑ

Παράλληλα, η όξυνση της κόντρας δείχνει να ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δημιουργήσει «ναυτική αποστολή» σε Περσικό Κόλπο, Στενά του Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν με πρόσχημα την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Χτες ένα 24ωρο μετά από ανάλογη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρέθηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, για συναντήσεις, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη μικρή λίστα χωρών της «ναυτικής αποστολής» των ΗΠΑ στην περιοχή (που φέρει την κωδική ονομασία «Operation Sentinel»). Στην αποστολή αυτή συμμετέχουν Βρετανία, Αυστραλία, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία. Να σημειώσουμε ότι την προθυμία της να αποστείλει φρεγάτα στην περιοχή έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που βρήκε «στρωμένο δρόμο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευθυγράμμιση και συνειδητή επιλογή εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη) και μετατρέποντας τη χώρα μας σε «μαγνήτη» για ενδεχόμενες νέες πολεμικές περιπέτειες.

Στην ίδια ρότα με τις ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Γερμανία, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, επέμεινε ότι μολονότι δεν είναι σαφές από πού ακριβώς προήλθε η επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας του, εντούτοις δήλωσε ότι «σίγουρα το Ιράν είναι από πίσω». Υποστήριξε ότι «όλες οι λύσεις είναι πάνω στο τραπέζι σε ό,τι αφορά το Ιράν» και πως «η απάντηση της σαουδαραβικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και από τη στάση της διεθνούς κοινότητας». «Η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί μόνον εάν το Ιράν πεισθεί ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή», κατέληξε. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει προχτές βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες πως έχει ζητήσει σχέδια επίθεσης από τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο, χωρίς υποτίθεται να βιάζεται.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αμφισβήτησε ότι οι Χούτι είναι πίσω από την πολύκροτη επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι αναμένει το πόρισμα που θα δώσουν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που στάλθηκαν ήδη στους τόπους επίθεσης. Απέφυγε να κατηγορήσει το Ιράν, τονίζοντας ότι η χώρα του τάχα προωθεί τη διπλωματική λύση και όχι μία στρατιωτική σύγκρουση, κάτι που προφανώς έχει σχέση με τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων που κάνουν μπίζνες με το Ιράν.


ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους

Ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με αφορμή την προώθηση ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ΗΠΑ και Τουρκία για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία και την έναρξη κοινών περιπολιών πριν από μερικές βδομάδες, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εξοπλίζει τους Κούρδους ενόπλους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και να τους παρέχει στρατιωτικά οχήματα και όπλα, ξεκαθάρισε χτες από την Ουάσιγκτον ο Κρις Μάιερ, διευθυντής της ομάδας εργασίας του Πενταγώνου σε επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Συνεχίζουμε να δίνουμε πολύ συγκεκριμένα όπλα και οχήματα στις δυνάμεις SDF για επιχειρήσεις κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Ακολουθούμε πολύ διαφανείς διαδικασίες σε ό,τι παρέχουμε», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «κάθε μήνα» οι ΗΠΑ ενημερώνουν την Τουρκία δίνοντας λίστα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που προωθούν στους Κούρδους των δυνάμεων SDF (όπου συμμετέχουν και οι Κούρδοι της YGP, που θεωρείται από την Αγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση»).

Το ίδιο 24ωρο, συριακά και άλλα αραβικά δίκτυα (π.χ. «Αlmasdarnews») μετέδωσαν πληροφορίες για επίθεση Κούρδων ενόπλων του ΡΚΚ σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού στη μεθοριακή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας Σιλόπη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών Τούρκων ενόπλων. Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 48ωρο μετά τις νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν πως ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος «να ξεκινήσει χερσαία επίθεση» στη βορειοανατολική Συρία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη εφόσον δεν ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από κοινού με τις ΗΠΑ.

Σχέδια απόφασης στον ΟΗΕ

Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, παρατηρείται εκ νέου έντονη κινητικότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου προωθήθηκαν δύο σχέδια απόφασης με στόχο μία νέα εκεχειρία στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το ένα σχέδιο προωθείται από Γερμανία, Βέλγιο και Κουβέιτ και επιδιώκει υποτίθεται εκεχειρία μέχρι αύριο Σάββατο το μεσημέρι, με στόχο την ανάσχεση επιθέσεων σε αμάχους και την «αναλογική» στρατιωτική απάντηση σε ένοπλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, στο πλαίσιο του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Γερμανός πρέσβης, προωθώντας την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης εκ μέρους του Βελγίου και του Κουβέιτ, είπε χτες στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την «αποτροπή μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής καταστροφής» στο Ιντλίμπ. Ανέφερε ότι από τις επιθέσεις του συριακού «καθεστώτος και των συμμάχων του» σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες πάνω από 1.000 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.000, ενώ βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία και σχολεία. Υποστήριξε ότι στην περιοχή ζουν περίπου 3.000.000 άτομα, «οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στις επιθέσεις οργανώσεων - παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Παρεμφερές, αν και κάπως πιο αόριστο σχέδιο απόφασης για το Ιντλίμπ προώθησαν Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες απέναντι στο σχέδιο απόφασης Γερμανίας, Βελγίου και Τουρκίας. Σε αυτό το σχέδιο απόφασης έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της εκεχειρίας στο Ιντλίμπ μέσα στο Σεπτέμβρη, χωρίς περαιτέρω χρονικό προσδιορισμό. Ζητούν επίσης να εξαιρεθούν από την εκεχειρία επιχειρήσεις κατά «ατόμων, ομάδων και οργανισμών» που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικοί» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ώρα που συνεδρίαζε χτες το απόγευμα το ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιντλίμπ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους στον διάδρομο Αμπού αλ Ντουχούρ στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Ιντλίμπ, προκαλώντας πανικό μεταξύ των αμάχων και εμποδίζοντάς τους (όπως κάνουν εδώ και μία βδομάδα) να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ