ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ η Ρωσία και η Κίνα

Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία
Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία
Το «στρατιωτικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας φθίνει», υποστήριξε στις αρχές της βδομάδας σε σύσκεψη ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ο Αμερικανός επιτελάρχης, Τζόζεφ Ντάνφορντ, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος της λυκοσυμμαχίας που λανσαρίστηκε τον περασμένο Μάη. Ο στρατηγός Ντάνφορντ έβαλε στο κάδρο των επόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς με τους πιο ισχυρούς γεωπολιτικούς αντιπάλους, σημειώνοντας (όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο) πως ειδικά η Ρωσία «έχει γίνει τεράστια στρατιωτική απειλή» μεταξύ άλλων και εξαιτίας των «μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων» της.

Με το επιχείρημα αυτό ο Αμερικανός στρατηγός υποστήριξε ότι είναι πλέον απαραίτητο να ολοκληρωθεί η νέα ΝΑΤΟική στρατηγική το συντομότερο δυνατόν όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία αλλά και απέναντι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στον αυξανόμενο βίαιο εξτρεμισμό σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Το ΝΑΤΟ, είπε ο στρατηγός, πρέπει να εξασφαλίσει ότι «κάθε απόφαση που παίρνει τώρα και στο μέλλον εντάσσεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Αναφερόμενος στη σύνοδο της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής ο στρατηγός διαπίστωσε «την ευρεία αντίληψη της συμμαχίας» σε ζητήματα «άμυνας και αποτροπής» εντάσσοντάς την στο πλαίσιο προσπαθειών «για να γίνει επιχειρησιακώς λειτουργική η στρατιωτική στρατηγική» του ΝΑΤΟ. Εκτίμησε επίσης πως το ΝΑΤΟ σημειώνει πρόοδο στη δημιουργία «ασφάλειας 360 μοιρών στο πλαίσιο νέας στρατηγικής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Βασικό θέμα και η εξωτερική πολιτική

Ενδεικτική η πρωτοβουλία του CHP για το Συριακό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το βάθος και την ένταση των συνεχιζόμενων ενδοαστικών διεργασιών αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις ιδρυτικών στελεχών (βλ. Αχμέτ Νταβούτογλου, Αλί Μπαμπατζάν) από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, που την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν και σε ίδρυση νέων πολιτικών δυνάμεων.

Οι εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού εδώ και καιρό δυναμώνει μια συζήτηση για τις «αναπροσαρμογές» που χρειάζονται, ειδικά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και άλλους τομείς, όπως η οικονομία κ.τ.λ.

Ενδεικτική είναι και η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, οργανώνοντας στις 28 Σεπτέμβρη, στην Κωνσταντινούπολη, Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία. Μια πρωτοβουλία που εμφανίζεται ενώ η τουρκική πλουτοκρατία οξύνει πολύμορφα το παζάρι με «εταίρους» της, αφενός σε Ευρώπη, ΗΠΑ κ.τ.λ., αφετέρου και με Ρωσία, Ιράν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του CHP, η Διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα όπως «η διεθνής διάσταση του συριακού ζητήματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες, η κοινωνική ζωή και η ενσωμάτωσή (τους), ο στρατηγικός ρόλος των περιφερειακών παικτών και ο ρόλος των τοπικών αρχών». Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η ολοκληρωμένη εξέταση του συριακού ζητήματος με αναφορά στην «αυτοδυναμική» των γειτόνων της Συρίας και της περιοχής, αναφέρεται. Ακόμα, να κατανοηθεί πώς μπορούν οι γειτονικές χώρες να συμβάλουν στην επίλυση του Συριακού. Αναφέρεται ακόμα ότι η διάσκεψη δεν αποτελεί εναλλακτική σε διεθνείς προσπάθειες που προχωρούν για το Συριακό, αλλά επιδιώκει να συμβάλει σε τέτοιες ειρηνευτικές διαδικασίες, όπως η «διαδικασία της Αστάνα» αλλά και η Διάσκεψη της Γενεύης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το CHP ...«ανασκουμπώνεται» για τη διεθνή αναβάθμιση της Τουρκίας, σε μία περίοδο έντασης των διεθνών διεργασιών για το μέλλον της Συρίας, αλλά και των ενδοαστικών διεργασιών στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ζητούμενο το πόσα περισσότερα μπορεί να κερδίσει (ή να μη χάσει) το ντόπιο κεφάλαιο από ευρύτερες γεωπολιτικές αναδιατάξεις που «τρέχουν». Δεν είναι τυχαίος ο προβληματισμός των αστών για το αν τελικά ωφέλησε την Τουρκία η επιδείνωση των σχέσεών της με τη συριακή ηγεσία (Ασαντ), αλλά και για το πώς η Αγκυρα θα «αποκαταστήσει» τις σχέσεις της με κρίσιμους «παίκτες» της περιοχής, όπως την Αίγυπτο κ.τ.λ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παζάρι μέχρις εσχάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται τα παζάρια μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, σε μία προσπάθεια να πετύχουν συμβιβαστική φόρμουλα έως τις 31 Οκτώβρη, οπότε έχει προγραμματιστεί το Brexit.

Την Παρασκευή το πρωί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News εκτίμησε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, διστάζοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι στην παρούσα φάση πάνω από 50%.

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τρόπο που θα της εξασφαλίσει «να κάνει τα πράγματα διαφορετικά» μακριά από τον έλεγχο της ΕΕ, «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νόμους και την εμπορική πολιτική». Εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος», επιμένοντας παρ' όλα αυτά πως η κυβέρνησή του προετοιμάζεται παράλληλα και για το ενδεχόμενο άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ.

Πιο επιφυλακτικός για τα περιθώρια επίτευξης συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ εμφανίστηκε το ίδιο διάστημα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σίμον Κόβενι, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζητά από την Ιρλανδία να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop (που αποτρέπει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Β. Ιρλανδίας - Ιρλανδίας) με μία... «υπόσχεση ότι με κάποιο τρόπο θα κάνουμε το καλύτερό μας για να λύσουμε το πρόβλημα στο μέλλον δίχως να γνωρίζουμε ακόμη πώς».

ΗΠΑ
Πλημμύρες σε Τέξας και Λουιζιάνα μετά από καταιγίδα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καταστροφικές πλημμύρες σε πάνω από 10 κομητείες του Τέξας και σε νοτιοδυτικές περιοχές της Λουιζιάνας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ακόμα σε πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια, προκαλεί από την Παρασκευή το σαρωτικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Ιμέλντα».

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν «έμφραγμα» σε εκτενείς αστικές περιοχές του Τέξας, με πρώτη την πρωτεύουσα της πολιτείας, Χιούστον, αναγκάζοντας πάνω από 1.000 άτομα να ζητήσουν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και συνεργείων διάσωσης για τον απεγκλωβισμό τους από πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και κτίρια, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο έπεσε βροχή εξαμήνου. Επιπλέον ματαιώθηκαν πάνω από 900 πτήσεις, καθώς η καταιγίδα Ιμέλντα αποκάλυψε για μία ακόμη φορά βασικές ελλείψεις και αδυναμίες στην αντιπλημμυρική θωράκιση κρίσιμων υποδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ