ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην επικίνδυνη Συμφωνία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Αμεση απάντηση, με τη δράση του στο κίνημα και στη Βουλή, έδωσε το ΚΚΕ στα σχέδια κυβέρνησης - ΗΠΑ για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μεταξύ άλλων και με την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις.

Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αυτό το διάστημα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, με θέμα τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

Η Ερώτηση υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα (...) στην πράξη μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των "κρατών ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

  • Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω και στην αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση κατά της επικίνδυνης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις».

Σε σχόλιό του εξάλλου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία «να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Συμβόλαιο για δολοφονικές αποστολές που εκθέτουν το λαό σε μεγάλο κίνδυνο

Θα έχει απεριόριστη διάρκεια, επεκτείνεται πέρα από τη βάση της Σούδας και θα υπογραφεί στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου», με την άφιξη Πομπέο στην Αθήνα

Μητσοτάκης, Πάιατ και Ρος, σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα

INTIME NEWS

Μητσοτάκης, Πάιατ και Ρος, σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα
Ετοιμη σε όλες τις λεπτομέρειες είναι - όπως όλα δείχνουν - η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογράψουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σε λίγες μέρες, με την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, πιθανότατα στις 5 Οκτώβρη.

Τα δυο χαρακτηριστικά στοιχεία της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA), όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι ότι επεκτείνεται πέραν της βάσης της Σούδας (για την οποία υπογράφτηκε το 1990) και παύει πια να ανανεώνεται κάθε χρόνο, αφού γίνεται αορίστου διάρκειας!

Σηματοδοτείται και με αυτόν τον τρόπο η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, διευρύνοντας την παρουσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και καθιστώντας τη χώρα μαγνήτη κινδύνων, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Συμφωνία, που δίνει «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών, ενισχύονται παραπέρα οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Ακόμα:

  • Παγιώνεται η χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα.
  • Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας).
  • Εγκαθίσταται αμερικανοΝΑΤΟικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς (διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και εμπορικούς σκοπούς.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Το στίγμα της ενεργότερης ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έδωσε η κυβέρνηση και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με αφορμή την ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ.

Ηδη, από την πρώτη μέρα της επίσκεψης, μιλώντας στην «The Washington Post», ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνησή του θα «πατήσει» σε όσα «έχτισε» ο ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του «Στρατηγικού Διαλόγου» (ο β' γύρος ξεκινάει με την άφιξη Πομπέο στην Αθήνα τον Οκτώβρη), για να πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Χαρακτηριστικά, στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα» και ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι βρήκε στρωμένο δρόμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «Ναι. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τσίπρας (...) κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό».

Συνολικά στις διμερείς επαφές και παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε τελικά η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, τα κυβερνητικά στελέχη συζήτησαν «για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών - πολιτικών και οικονομικών - σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

«Εμπροσθοφυλακή» του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Σ' αυτήν τη βάση, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να αναδείξει «το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή», ενώ προσπάθησε να τονώσει το προφίλ της χώρας ως «ηγέτιδας δύναμης» στην προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, προγραμματίζοντας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τους Προέδρους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Με τον Ράμα συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβρη. Και σε αυτή την περίσταση, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ».

Στις συναντήσεις με Βούτσιτς - Θάτσι, από πλευράς κυβέρνησης διαχέεται ότι «οι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι «αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα», ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση του προτεκτοράτου.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ζάεφ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας, η οποία «αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου, επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί»...

«Δίαυλος» με την Τουρκία

Μεγαλύτερη δημοσιότητα πήρε, βέβαια, η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς κλιμακώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Κυβερνητικές πηγές αναπαρήγαγαν κλίμα εφησυχασμού, κάνοντας λόγο για μια «ειλικρινή συζήτηση για όλα τα μεγάλα θέματα» και για συμφωνία «να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος» προς όφελος τάχα «των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Κάτω από τέτοιες διακηρύξεις, βέβαια, κρύβεται η μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών και του παζαριού, με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ψήγματα αυτής της εικόνας έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην «Washington Post», λέγοντας ότι η Τουρκία «θέλει πρόσβαση στις πηγές Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου (...) θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας».

Οπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο επιβλέπει τη διευκόλυνση επιχειρηματικών σχεδίων ανάμεσα στις δυο χώρες και την προώθηση έργων διασύνδεσης - διαμετακόμισης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατά τις κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».

Κατά τ' άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά», ενώ η Τουρκία επανέφερε ζητήματα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Στο «ραντάρ» των «επενδυτών»

Κατά τα λοιπά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του στις ΗΠΑ διαφήμισαν την προσήλωσή τους στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, τις «νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο "ραντάρ" και των Αμερικανών επενδυτών», το «μεταρρυθμιστικό» τους πρόγραμμα και τη «φιλική στην επιχειρηματικότητα» πολιτική τους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως του αεροδρομίου της Αθήνας, των ΕΛΠΕ και άλλων, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα από το ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στοιχείων στον τομέα της Ενέργειας που θα παρουσιαστούν στους επενδυτές πολύ σύντομα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ