ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση της έντασης

Η επιλογή των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους για διατήρηση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν συντηρεί το βαρύ και τεταμένο κλίμα στον Περσικό Κόλπο.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στην ιρανική οικονομία η περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι προσπάθειες της Ρωσίας για την ενίσχυσή της και η αδυναμία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ να επιβάλουν την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού αποτροπής των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν (INSTEX) κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου στο Ερεβάν της Αρμενίας. Πέρα από τον προβληματισμό και την ανησυχία των δύο ηγετών για τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας αναγνωρίστηκε ότι η Συμφωνία του 2015 παραμένει «αποτελεσματικό μοντέλο για την επιτυχία της πολυμερούς διπλωματίας στην επίλυση διεθνών ζητημάτων». Ο Ροχανί μάλιστα συζήτησε την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός «συνασπισμού της ελπίδας» με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, με τη συμμετοχή χωρών της περιφέρειας.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του προς το Ιράν και τη διεθνή Συμφωνία του 2015, τονίζοντας ότι η Μόσχα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία. Ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τη στάση άλλων χωρών (ΗΠΑ, Σ. Αραβίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας), που έσπευσαν δίχως αποδείξεις να επιρρίψουν ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Aramco» στη Σ. Αραβία, και καλωσόρισε με νόημα την επίσημη συμμετοχή του Ιράν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, εκτιμώντας πως θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση και ανάπτυξη.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Ροχανί - Πούτιν, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο αίτημα της Γαλλίας για «διαφάνεια» στην υπόθεση της προ μηνών σύλληψης και φυλάκισης - για άγνωστους λόγους - της Γαλλο-Ιρανής ακαδημαϊκού ανθρωπολόγου Φαριμπά Αντελχάχ, καθώς φαίνεται πως το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει την υπόθεση για τα δικά του συμφέροντα.

Δεκάδες νεκροί διαδηλωτές στο Ιράκ

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Ιράκ. Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και σε μεγάλα αστικά κέντρα του νότου πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις κυρίως νέων ανέργων, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαφθορά και αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου ως αποτέλεσμα και της πολύχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεκροί διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τους 40 και οι τραυματίες ανέρχονταν σε πολλές εκατοντάδες, καθώς με εντολή της κυβέρνησης οι αστυνομικές δυνάμεις «βάρεσαν στο ψαχνό» τους διαδηλωτές.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στρατιωτικός νόμος εν μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων

Από τις διαδηλώσεις της Πέμπτης 3 Οκτώβρη με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή
Από τις διαδηλώσεις της Πέμπτης 3 Οκτώβρη με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - στρατιωτικού νόμου κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το Εκουαδόρ ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρός του, Λενίν Μορένο, επιχειρώντας να καταστείλει τις λαϊκές διαδηλώσεις που διευρύνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του, ιδιαίτερα με αφορμή τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων. Οι αυξήσεις, που συμπαρασύρουν και τις τιμές σε όλα τα προϊόντα, προέκυψαν από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη οι οποίες ίσχυαν επί 40 χρόνια στη χώρα και ενισχύθηκαν την περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα (στην κυβέρνηση του οποίου αντιπρόεδρος ήταν ο Μορένο, που στη συνέχεια διαφώνησαν). Η κατάργηση αυτή περιλαμβανόταν στις προϋποθέσεις, μαζί με ιδιωτικοποιήσεις, για την υπογραφή σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Πρώτα στο μέτρο που πήγε το γαλόνι ντίζελ (3,7 λίτρα) στα 2,30 δολάρια (από 1,03) αντέδρασαν τα συνδικάτα στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς με απεργία την Πέμπτη, η οποία παρέλυσε όλη τη χώρα, ενώ και άλλα συνδικάτα εργαζομένων προετοιμάζουν απεργίες και καλούν σε γενική πανεθνική απεργία.

Ο Πρόεδρος Μορένο, που είναι στην εξουσία από το Μάη του 2017, απείλησε και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να «επικρατήσει το χάος» από τους διαδηλωτές. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει παρουσία του στρατού στο δρόμο, που μπορεί με βάση το Σύνταγμα να κρατήσει 60 και παραπάνω μέρες, «αιτιολογήθηκε» από τα 199 μπλόκα στην κυκλοφορία και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κίτο και άλλες πόλεις, όπου τραυματίστηκαν 14 διαδηλωτές και συνελήφθησαν 19.

Το ΚΚ Εκουαδόρ, με τα στελέχη και τα μέλη του, καλεί σε γενίκευση του αγώνα, για να μην περάσει το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει αυξήσεις στα καύσιμα, περικοπές, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δηλώνει ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί μια μεγάλη γενική απεργία με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διεργασίες από προτάσεις του Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες διεργασίες προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ένα νέο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ σε σχέση με τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτώβρη.

Το σχέδιο συμφωνίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, την αποχώρησή της από την Τελωνειακή Ενωση μαζί με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ανά τετραετία απόφαση της βορειοϊρλανδικής Βουλής για τα δεδομένα που θα δημιουργεί το νέο καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία και την ενίσχυσή της με «οικονομικές δεσμεύσεις». Προβλέπει ακόμη την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ άλλων μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και της διατήρησης «μικρών, αποκεντρωμένων φυσικών ελέγχων».

Η ψυχρή υποδοχή που συνάντησε το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ (Ντόναλντ Τουσκ και Ζ. - Κλ. Γιούνκερ) δεν φάνηκε να αποθαρρύνει τη βρετανική κυβέρνηση καθώς η μη απορριπτική στάση δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα, εντατικά παζάρια μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες με νέες συναντήσεις Τζόνσον με ομολόγους του.

Η κατάσταση προκαλεί ενδοαστικές αντιπαραθέσεις όχι μόνο στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών αλλά και των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, καθώς τουλάχιστον 30 βουλευτές των τελευταίων που υποστηρίζουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με κάθε τρόπο εμφανίζονται έτοιμοι να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή και να υποστηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο σε πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ