ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παρέλαση» ΑμερικανοΝΑΤΟικών με την Ελλάδα «σημαιοφόρο» επικίνδυνων σχεδιασμών

Eurokinissi

«Παρέλαση» κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει - για τα συμφέροντα της αστικής τάξης - ακόμα πιο αποφασιστικά τη χώρα σε ορμητήριο και «πυλώνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους στην περιοχή. Οι συναντήσεις αυτές που - διόλου τυχαία - ήρθαν σε μια χρονική στιγμή λίγο πριν οι ΗΠΑ δώσουν το «πράσινο φως» στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για τη νέα εισβολή στη Συρία, παράλληλα με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ δρομολογούνται τα σχέδια συνδιαχείρισης και την ώρα που υπό «διαμόρφωση» βρίσκεται η αμερικανοΝΑΤΟική «δύναμη κρούσης» απέναντι στο Ιράν, όπως και τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια, ήρθαν να «σφραγίσουν» την παραπέρα εμπλοκή και πρέπει να σημάνουν συναγερμό στο λαό.

Κίνδυνος - θάνατος για το λαό η νέα Συμφωνία για τις βάσεις

Η αρχή έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο, που ήρθε να «σφραγίσει» τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδίων στην περιοχή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον ομόλογό του Ν. Δένδια και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, ενώ πραγματοποίησε και ομιλία στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», παρουσία «εκλεκτού ακροατηρίου», των αστικών κομμάτων, επιχειρηματιών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ο.κ.

Σε ανακοίνωσή του για το περιεχόμενο των συναντήσεων Πομπέο στην Αθήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε «τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας», των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων δηλαδή, σημειώνοντας πως «η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας», όσο και στη «διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», με τον Πομπέο να μεταβιβάζει την «εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδας» στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή.

Αλλωστε, «αποκορύφωμα» της επίσκεψης ήταν η υπογραφή - από Πομπέο και Δένδια - του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), της «αναεωμένης» Συμφωνίας για τις βάσεις.

Η νέα Συμφωνία ενισχύει παραπέρα τις δυνατότητες της Σούδας, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τόσο σε ό,τι αφορά το αεροπορικό της κομμάτι όσο και σε ό,τι αφορά τις ναυτικές υποδομές στο Μαράθι.

Παράλληλα, έρχεται να σφραγίσει την «αξιοποίηση» από τις ΗΠΑ των υποδομών που παραχώρησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

-- Παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, με στόχο την «επόπτευση» μιας τεράστιας γεωγραφικά περιοχής από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο.

-- Εγκαθιστά μόνιμα αμερικανικά ελικόπτερα - δύναμη «κρούσης» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών - στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

-- Μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων των ΗΠΑ προς Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα, την παράκαμψη αλλά και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου προς υλοποίηση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Ολα αυτά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη Συμφωνία που ακόμα και μια βδομάδα μετά την υπογραφή της η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, δημιουργώντας εύλογα ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το πραγματικό περιεχόμενό της, ενώ άγνωστες παραμένουν και μια σειρά από πλευρές της, όπως π.χ. η χρονική διάρκειά της, που - ανεξάρτητα και απ' τους όποιους ελιγμούς πιθανόν να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» - είναι βέβαιο ότι θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου.

Εμπλοκή σε όλα τα «μήκη και πλάτη»...

Τη σκυτάλη πήρε στις αρχές της βδομάδας ο β' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ), παρουσία υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ, ένα ακόμα «ορόσημο» για την εμπλοκή της Ελλάδας σε «πλάτος και βάθος» στον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενδεικτικά, στην Κοινή Διακήρυξη, στη θεματική για τη λεγόμενη «Περιφερειακή συνεργασία», τονίζεται ότι «οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν απόψεις για την επανεμφάνιση της Ανατολικής Μεσογείου ως δυναμικής και γεωπολιτικά κρίσιμης περιοχής, με σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. με Κύπρο και Ισραήλ, με Κύπρο και Αίγυπτο), οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, «χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ενάντια στην... «κακοήθη επιρροή στην περιοχή» της Ρωσίας.

Στη διακήρυξη ξεχωρίζουν ακόμη οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι που αναθέτουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια, όπως π.χ. τις διευθετήσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, με οδηγό και τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών που έκλεισε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται πιστά από τη ΝΔ. Οπως λέγεται, οι δυο πλευρές «επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκά και διατλαντικά θεσμικά όργανα (...) Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών (...) συζήτησαν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και σημείωσαν σχετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για το σκοπό αυτό».

Στην «άλλη όψη» του ίδιου νομίσματος, στα επιχειρηματικά σχέδια, πέρα από τις υπόλοιπες «επενδυτικές ευκαιρίες» για τα αμερικανικά μονοπώλια σε μια σειρά κλάδους, ξεχωρίζει αναμφίβολα ο ρόλος «κόμβου» που αναλαμβάνει η Ελλάδα για τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, που, όπως σημειώνεται, «αποτελεί κοινή προτεραιότητα».

...και τα «ανταλλάγματα» του ΝΑΤΟ

Λίγες μέρες μετά τα παραπάνω, την Πέμπτη, και ενώ οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη ξεκινήσει τη νέα σφαγή στη Συρία, κατέφτασε στην Αθήνα ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Επίσκεψη που εξελίχθηκε σε «ξεγύμνωμα» όσων παραμυθιάζουν το λαό ότι το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει το κεφάλαιο μπορούν τάχα να εγγυηθούν την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, επιβεβαιώνοντας το ακριβώς αντίθετο: Οτι είναι η εμπλοκή στα σχέδιά τους που αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο.

Στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είπε πως ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ για τις «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες», σημειώνοντας ότι αυτές «υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό», επί των γνωστών διχοτομικών σχεδίων, όπως και για την κατάσταση στο Αιγαίο, «επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη».

Η απάντηση του Γ. Στόλτενμπεργκ ήταν... εκκωφαντική, μην αφήνοντας αμφιβολία ότι εντός του αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου προωθούνται τα σχέδια συνδιαχείρισης, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ και «ανοίγει η όρεξη» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, χρειάζεται «πλήρης στήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα (σ.σ. το Κυπριακό), περιλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας (σ.σ. όπως και ο Πομπέο απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ). (...) Αναμένουμε όλα τα κράτη να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο (...), αλλά δεν είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση επί των νομικών αυτών προβλημάτων. Υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που έχουν αυτό το καθήκον».

Ενώ σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, αλλά το βλέπει ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δίνοντας αέρα στα πανιά για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σημειώνοντας πως «η παρουσία μας (σ.σ. μέσω της ΝΑΤΟικής αρμάδας με πρόσχημα το Προσφυγικό) είναι σημαντική γιατί φέρνει μαζί ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ (μέσω Frontex)».

Χάδια για την Αγκυρα - την οποία επισκέφτηκε αμέσως μετά έχοντας συνάντηση και με τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν - επιφύλαξε ο Στόλτενμπεργκ και στο Συριακό, καλώντας την να δείξει ...«αυτοσυγκράτηση και οι ενέργειές της να είναι μετρημένες και αναλογικές». Ταυτόχρονα, κάλεσε «να συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί ενάντια στο ISIS», παραπέμποντας και στον σχετικό Διεθνή Συνασπισμό, όπου, όπως θύμισε, ηγούνται οι ΗΠΑ, και όπου, όπως ο ίδιος ξαναθύμισε, είναι μέλη και οι Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑΤΟ...


ΣΥΡΙΖΑ
«Ταγμένος» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Η επίσκεψη Πομπέο έδωσε ανάμεσα στα άλλα και την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδώσει διαπιστευτήρια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, με τα στελέχη του, που «έπιασαν στασίδι» σε όλα τα σχετικά «γκαλά» ενώ συναντήθηκαν και με τον ίδιο, να σπεύδουν να διεκδικήσουν τα «πρωτεία» της εμπλοκής επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση με τη ΝΔ στο στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Ενδεικτική η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και σήμερα τομεάρχη Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, πως «η επίσκεψη ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, την πετυχημένη ΔΕΘ με παρουσία πολλών επενδυτών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε μάλιστα ότι η επέκταση των βάσεων είναι δικό του έργο, αναφέροντας ότι «και εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στο πλαίσιο που χτίστηκε από μας» και εγκαλώντας την που «δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία» στην κατεύθυνση αυτή παρότι της παρέδωσε έτοιμο έδαφος.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκης, σα να μην πέρασε μια μέρα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί το αποτύπωμα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα», εκφράζοντας τη συνολική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα, τη βδομάδα που πέρασε ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί ξανά τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, στα οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, την αξίωση να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ενώ ενδεικτική είναι και η «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τόσο την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, για το ότι τάχα «δεν αξιοποιεί τις κυρώσεις της ΕΕ», αναφερόμενος στα γνωστά ευχολόγια της ιμπεριαλιστικής ένωσης και βάζοντας το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, όσο και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είδε... «αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο» και «ασυνάρτητη στάση» του... διαβολικού αλλά για καλό Ντ. Τραμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ