ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας συνεχίζουν την πάλη ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

-- ΟΟΣΑ: Εκθεση - σινιάλο για ένταση της επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

-- Παναιγαιακή Μέρα Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό: Ρεπορτάζ από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου

-- Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών: Απαράδεκτο κυβερνητικό μπλοκάρισμα στην αναγκαία πρόσληψη 208 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ της Αττικής

-- Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της Αθήνας - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα». Με το σύνθημα αυτό, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας να διαδηλώσουν σήμερα Πέμπτη στα συλλαλητήρια που οργανώνουν ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε συνέχεια των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, τα συνδικάτα συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη συνδικαλιστική δράση. Απέναντι στην προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο ως... «φιλεργατική τομή», τα ταξικά συνδικάτα, μπροστά και στις σημερινές κινητοποιήσεις, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη μάχη της ενημέρωσης σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο του νέου χτυπήματος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ειδικά στις κλαδικές, που μετατρέπονται σε «σουρωτήρι» με μια σειρά προβλέψεις για «εξαιρέσεις» επιχειρήσεων. Αναδεικνύουν επίσης την προσπάθεια να τεθεί υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο η λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.

Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης σήμερα στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ζάκυνθο (6.30 μ.μ., πρώην νομαρχία), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Κατερίνη (6.30 μ.μ., σιντριβάνι πλατάνι), Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Σέρρες (7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Επιπλέον, συλλαλητήρια θα γίνουν αύριο Παρασκευή σε Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Καλαμάτα (6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου).

Στην Κω, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του και καλεί σωματεία και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουν το «παρών».

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Για το σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολογούνται πούλμαν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5.15 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5.30 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινο Μύλο (5.30 μ.μ., τριγωνική πλατεία).

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Οι πρωτοβουλίες των σωματείων συνεχίζονται τις επόμενες μέρες με συνελεύσεις και συσκέψεις που έχουν στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα της δράσης:

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10 στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - Ε Value» Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στη συνέλευση θα συζητηθούν το προσχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει διαμορφώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης.

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στους δήμους

Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 11 π.μ.) κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πέρα από το χτύπημα στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα Χαυτεία, όπως και σε συμμετοχή στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει ο κλάδος, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 19/10 - στο πλαίσιο του οποίου καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης - και στην αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο.

Αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής υπογραμμίζει ότι «πέρα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει στις μαζικές διαδικασίες και στην απεργία, πέρα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την καταβαράθρωση των κλαδικών Συμβάσεων, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στους δήμους. (...) Δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, και προβλέπονται κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών" (...). Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

Το κλαδικό Συνδικάτο διεκδικεί: Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, καμία περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Χτες, σε σωματεία δήμων της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, πολλές από αυτές μαζικές, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος. Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα νωρίς το πρωί, πριν την κινητοποίηση, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Στη μάχη σε όλη τη χώρα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας με παράλληλη κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9 π.μ. Επίσης, καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης το Σάββατο 19/10.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στο εργοτάξιο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου στις 9.30 π.μ., ενώ έχει προγραμματίσει τη Γενική Συνέλευσή του για την Τρίτη 22/10.

Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα έχει βγάλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λάρισας.

Χέρι χέρι αντεργατικά μέτρα και ένταση της τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και γενικότερα το πέρασμα αντεργατικών μέτρων πάει χέρι χέρι με την ένταση της τρομοκρατίας αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων.

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στη χτεσινή του Γενική Συνέλευση, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η νέα δημοτική αρχή, πολύ πριν ψηφιστεί το λεγόμενο "αναπτυξιακό νομοσχέδιο", προχωρά στην αποφασιστική εφαρμογή του. Χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (...), έλαβε την απόφαση επί της ουσίας, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχει την πλειοψηφία, για την είσοδο ιδιωτών στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα υπό την προωθημένη μορφή της χορηγίας». Παράλληλα, ο δήμαρχος έχει δηλώσει στο Σωματείο ότι «σε όποια υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, θα προχωρά στη σύμπραξη με ιδιώτες».

Ακόμα καταγγέλλει ότι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο «για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τριών περιπολικών της αστυνομίας απέναντι από το δημαρχείο, ενώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρίσκονταν 5 άτομα της ασφάλειας με πολιτικά καθώς και 2 μπράβοι της νύχτας, γνωστοί χρυσαυγίτες της περιοχής».

«Οποιαδήποτε επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, οποιαδήποτε ενέργεια που θα βάλει σε κίνδυνο τη δουλειά μας και το ψωμί των παιδιών μας, θα είναι για εμάς τους εργαζόμενους αιτία πολέμου», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ