ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ

Στο πλευρό του λαού της περιοχής και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής

Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σωματεία, ομάδες γυναικών, σύλλογοι γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την έντονη δυσοσμία που προκαλείται από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ.

Το συλλαλητήριο, με κυρίαρχα συνθήματα «Η ανάπτυξή τους λερώνει τις ζωές μας, έξω τα φουγάρα από τις γειτονιές μας» και «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες, και μέσα στα σχολεία μας πέφτουνε σοβάδες», ξεκίνησε από τους κεντρικούς δρόμους του Κορδελιού και κατέληξε στην πύλη της βιομηχανικής μονάδας των ΕΛΠΕ. Εκεί, οι φορείς και τα σωματεία κατέθεσαν ψηφίσματα προς τη διοίκηση της επιχείρησης.

Διεκδικώντας την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, έτσι όπως τα καθορίζει η εξέλιξη της επιστήμης για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται το επόμενο διάστημα, με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 30 Οκτώβρη, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε μίλησε ο Στέλιος Δημητριάδης από την ομάδα πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», η οποία και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης της σύσκεψης στην οποία αποφασίστηκε η κινητοποίηση. Ανέφερε πως το πρόσφατο πόρισμα της έρευνας του ΑΠΘ για τη ρύπανση επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των κατοίκων για την υπαιτιότητα των ΕΛΠΕ, γεγονός που η επιχείρηση αρνιόταν.


Μίλησαν επίσης ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Θ. Κοκονάς τόνισε ότι «οι κινητοποιήσεις πρέπει να ενταθούν και να αναδεικνύουν τον πραγματικό αίτιο αυτής της κατάστασης, που δεν είναι άλλος από τον πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά και που όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψε στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με κριτήριο το κέρδος τους, σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ανέδειξε τις ευθύνες Περιφέρειας και δήμου, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα στηρίζουν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, αλλά και γιατί αποδέχονταν τις χορηγίες των ΕΛΠΕ, οι οποίες σκοπεύουν στην εξαγορά της ανοχής του λαού της περιοχής.

Και τόνισε: «Συνεχίζουμε, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ξέρουμε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα αποτελεί η μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός του αστικού ιστού. Και βέβαια η "λύση" της παχυλής χρηματοδότησης των ΕΛΠΕ, με την πρόφαση ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Οι όποιες μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ».


Ο Χ. Κυριαζίδης ανέδειξε ότι τα ζητήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος, της ρύπανσης, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεκδικητικού πλαισίου των σωματείων και των συνδικάτων.

Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής που γειτνιάζει με τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα θύμισε τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης υγρών καυσίμων της «JetOil» στο Καλοχώρι, όπως και το ατύχημα του 2015 στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπου κάηκαν ζωντανοί 6 άνθρωποι, εργολαβικοί εργάτες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η προστασία της υγείας και της ζωής εργαζομένων και κατοίκων δεν αποτελεί πρώτα και κύρια τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό, και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται μπορεί να είναι αποτελεσματικά μόνο όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μεταφέροντας την ενεργό συμπαράσταση του Κόμματος. Σε δήλωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων. Οπως είπε, «το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο, συμμετέχει και αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους της περιοχής για να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Χρόνια τώρα το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και με διεκδικήσεις του εκτός Βουλής, προσπαθεί να το αναδείξει. Θέλουμε αυτός ο αγώνας να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε οι άνθρωποι που ζουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη να ζουν σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Είναι ευθύνη των μεγάλων βιομηχανιών στη γύρω περιοχή να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να απαλειφθούν όλες οι εστίες μόλυνσης που προσβάλλουν την υγεία των κατοίκων, και βεβαίως το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα - γιατί μέχρι τώρα δείχνει μια χαρακτηριστική καθυστέρηση - για να δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά».


Οχι στους σχεδιασμούς για καύση απορριμμάτων

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» η εκδήλωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Δ. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Σε ξεσηκωμό απέναντι στους σχεδιασμούς ΕΕ, κυβέρνησης, κεφαλαίου για το ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων καλεί το ΚΚΕ και μέσα από την εκδήλωση που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», οι ΤΟ Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις του για τους σχεδιασμούς σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις προτάσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Οι επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού και το περιβάλλον και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Χτες, ενόψει της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Παύλου Μελά, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο περιβάλλον και την υγεία του λαού. Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (δήμοι και Περιφέρεια), η οποία συντάσσεται με τον εθνικό σχεδιασμό που στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την καύση. Κάλεσε το λαό να μη χάσει ούτε λεπτό, να ξεσηκωθεί ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Να διεκδικήσει: Να μην προχωρήσει η καύση των απορριμματογενών καυσίμων RDF. Να σταματήσει τώρα η καύση ΠΕΤ ΚΟΚ και σκουπιδιών από το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Αμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Βελτίωση πλευρών της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων (με διαλογή στην πηγή) απορριμμάτων. Πλήρη κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο στα εργοστάσια και στις μονάδες καύσης, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

Ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. «Ο πλανήτης κινδυνεύει από την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη ως σύνολο και γι' αυτό η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος είναι αδύνατη κάτω από τις συνθήκες κυριαρχίας των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό και η διαχείριση απορριμμάτων, συνολικά η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των καπιταλιστών, αλλά να γίνει στοιχείο της πάλης του εργαζόμενου λαού για την εργατική εξουσία, την ανατροπή των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τα υπηρετούν».

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, που στο πλαίσιο της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της, στο πλαίσιο του εργατικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, θα αντιμετωπίζει και θα εξασφαλίζει συνδυασμένα την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) και διαχείριση - επεξεργασία - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων θα γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, με επαρκές προσωπικό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού, άσκηση περιβαλλοντικού ελέγχου, απαλλαγμένου από συμφέροντα, κέρδη και νομοθεσία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ