ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
Η Ιστορία διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Στην πλατεία Λαού, κάτω από το άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη τιμήθηκε η μεγάλη επέτειος

75 χρόνια πέρασαν από τις 18 Οκτώβρη 1944, τη μέρα που οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, κυνηγώντας τους Γερμανούς μέχρι την τελευταία στιγμή, μπήκαν θριαμβευτές στη Λαμία, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη και την απελευθέρωσαν.

Την επέτειο αυτή γιόρτασαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής, 18/10, με εκδήλωση τιμής και μνήμης, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου φίλοι και απόγονοι των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ έδωσαν το «παρών» μπροστά στο άγαλμα του έφιππου Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Λαού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιήματος. Ακολούθησε ο όρκος του ΕΛΑΣίτη, όπως συντάχθηκε από τον Αρη και δόθηκε το 1942 από την πρώτη ένοπλη ομάδα της Ρούμελης στη Γραμμένη Οξυά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Φουσέκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Κ. Μπασδέκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποκτούν ξεχωριστή σημασία γιατί αναδεικνύουν τις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας που έχει γράψει ο λαός μας. Κυρίως όμως αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν όχι μόνο να διδάξουν, να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές, αλλά κυρίως να αποδείξουν ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος. Ακριβώς αυτές οι ηρωικές σελίδες γράφτηκαν από έναν λαό που δεν έψαχνε και δεν περίμενε σωτήρες, από έναν λαό που ήταν αποφασισμένος να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον τόπο του και σ' αυτόν ακριβώς τον αγώνα δεν έκανε σκόντο σε θυσίες, αντίθετα κατέθεσε τις πιο μεγάλες θυσίες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή».

Ο Κ. Μπασδέκης
Ο Κ. Μπασδέκης
Στάθηκε στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ο ωμός αντικομμουνισμός της ΕΕ φτάνει στο σημείο να παρουσιάζει τη Σοβιετική Ενωση ως σύμμαχο του Χίτλερ και συνυπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι «σήμερα, 75 χρόνια μετά, η Ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή και οι λέξεις, οι έννοιες αποκτούν κι άλλο νόημα, ακριβώς γιατί θέλουν το λαό να παραμένει απλός θεατής, να μη γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Υπογράμμισε πως «την ίδια στιγμή που τα άλλα κόμματα βρίσκονται σε αμηχανία, επεξεργάζονται, όπως λένε, την αντιπολιτευτική τους τακτική και τη φυσιογνωμία τους, αναζητώντας στην ουσία νέους τρόπους εγκλωβισμού του λαού στην ίδια στρατηγική, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές της νέας κυβέρνησης, στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η πολιτική γραμμή, οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ αποτελούν και σήμερα τη μήτρα της αντίστασης, της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης και ανατροπής. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτό που είναι η ουσία στην απότιση φόρου τιμής, ότι τους αγωνιστές τους τιμάμε κάθε μέρα με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε ευθύγραμμος. Να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποδείξουμε στην πράξη ότι η σπορά που έριξαν οι παλιότεροι αγωνιστές είναι βαθιά, τίμια και δυνατή. Εχουμε χρέος και καθήκον να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε».

Τίμησαν τους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που έπεσαν στο Μπλόκο του Βύρωνα

Γεμάτος ήταν ο δημοτικός κινηματογράφος «Ν. Ελβετία» (πρώην «Λουίζα») στον Βύρωνα το πρωί της Κυριακής, με τους συγκεντρωμένους να αποτίουν φόρο τιμής στα 75 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο Μπλόκο που στήθηκε από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη συνοικία του Βύρωνα, στις 7/8/1944, σε μια ακόμα θηριωδία, εκτελέστηκαν 11 παλικάρια, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Γιώργος Καραγιάννης.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το συγκινητικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη. Για τη ζωή και το έργο του μίλησε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Στην κιθάρα ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκος, ενώ μελοποιημένα ποιήματά του τραγούδησαν η Ροδάνθη Κασκαφέτου, ο Σταύρος Σκουρτόπουλος και ο Στέφανος Ψαραδάκος. Μπουζούκι έπαιξε ο Λευτέρης Ψαραδάκος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από ποιήματα που απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ανδριανή Τουντοπούλου και Χάρης Αρώνης.

Το πρωί της Κυριακής είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Λάρισας, αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη και θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»,αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμος Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση για την ηρωική εξέγερση της Δράμας το Σεπτέμβρη του 1941, την Κυριακή 27/10 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωριστής. Θα μιλήσουν ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας Ιστορίας.

Συνελεύσεις σε παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που θα γίνει στις 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη:

-- Το Παράρτημα Μοσχάτου - Ταύρου, στις 5.30 μ.μ. στην Αίθουσα 7 των Δημοτικών Σφαγείων (Πειραιώς και Επταλόφου) στον Ταύρο.

-- Το Παράρτημα Αγίας Βαρβάρας, στις 6 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ (Καλαντζάκου 7).

-- Το Παράρτημα Λαμίας, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συγκεντρώσεων του ΚΚΕ (Καποδιστρίου 5).

Την Κυριακή 27 Οκτώβρη, το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας, στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ