ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων από τη χρεοκοπία της «Thomas Cook»

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «επιπτώσεις της χρεοκοπίας του ομίλου "Thomas Cook"» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Σχεδόν ένα μήνα μετά την κήρυξη χρεοκοπίας της "Τhomas Cook" οι μεγάλοι γερμανικοί, γαλλικοί, βρετανικοί όμιλοι με εφόδια επιδοτήσεις, προνόμια, φοροαπαλλαγές, διαγκωνίζονται, με όχημα τις θυγατρικές του χρεοκοπημένου ομίλου, για το ποιος θα καρπωθεί το πελατολόγιο, τα περιουσιακά στοιχεία, ως και τις χρονοθυρίδες της "Thomas Cook" στα βρετανικά αεροδρόμια.

Ομως, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι τόσο της "Τhomas Cook" όσο και των συνεργαζόμενων με αυτήν εταιρειών στην Ελλάδα με μισθούς - ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν και σήμερα βρίσκονται στον "αέρα" χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων είναι πολλαπλά επιζήμιος για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, το λαό που και στις διακοπές του ακόμα πληρώνει το μάρμαρο.

Απαιτούμε να διασφαλιστούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες, πλήρεις αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν».

Διαμαρτυρία σήμερα στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις Αλυκές διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ., η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ.

Η διαμαρτυρία γίνεται με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του υφυπουργού Τουρισμού, Μ. Κόνσολα, μαζί με την πρόεδρο του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, και τη συνάντηση με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, στο πλαίσιο της σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

«Εχουμε εμπειρία από την ανάπτυξη για "όλους" και τη "δίκαιη" ανάπτυξη που μας έλεγαν. Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων, της ίδιας της ζωής των εργαζομένων για να αυγατίζουν τα κέρδη τους τα μεγάλα αφεντικά, ντόπια και ξένα. Το παράδειγμα της "Thomas Cook" είναι χαρακτηριστικό για το πώς κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Παλεύει για να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι «που με μισθούς - ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν του καλοκαιριού και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και να μην πληρωθούν». Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί να διασφαλιστούν όλα τα δεδουλευμένα και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Διαμαρτυρία ενάντια στη συγχώνευση και το κλείσιμο προνοιακών ιδρυμάτων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας, ενάντια στο κλείσιμό του, πραγματοποίησαν χτες ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας - Βούλας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Αλέξης Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι φορείς αντιδρούν στο επικείμενο κλείσιμο του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 40 ενήλικες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι επικαλούνται αλλαγή χρήσης, κτιριακά προβλήματα κ.ά. Ως λύση προτείνεται η μεταφορά των εξυπηρετούμενων στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, το οποίο ήδη βαρυγκομά από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση.

«Τα προβλήματα με το Ιδρυμα της Γλυφάδας ήταν γνωστά από χρόνια, όπως έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της δουλειάς, απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης. Το κλείσιμο ιδρυμάτων, η μείωση θέσεων εργασίας και των περιθαλπομένων είναι μια διαδικασία που κρατάει από παλιά, ενώ η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ακόμη ένα χτύπημα στα ιδρύματα Πρόνοιας Αττικής. Την ίδια ώρα εξασφαλίζουν πακτωλό κονδυλίων για τα επενδυτικά προγράμματα και εντείνουν την ιδιωτική επιχειρηματική δράση στον τομέα της αποκατάστασης και της φροντίδας των βαριά αναπήρων», αναφέρουν οι φορείς που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Υπογραμμίζουν ότι διέξοδος είναι ο οργανωμένος και προσανατολισμένος αγώνας, που συγκρούεται με τις αιτίες και τους υπευθύνους των προβλημάτων και αυτούς που τους στηρίζουν, κόμματα, συνδικαλιστές κ.λπ., ενώ ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού για αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά δυνάμεις που ρίχνουν νερό στο μύλο αυτής της πολιτικής, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πρόταση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι οι ενήλικες που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα της Γλυφάδας να μεταφερθούν στο εξίσου υποστελεχωμένο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα, ενώ και η συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΑΜΕΑ προτείνει τη μεταφορά των ανθρώπων στο ΠΙΚΠΑ Βούλας...

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
Εθεσαν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Παιδείας

Τα αιτήματά τους να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των σχολικών μονάδων και να δουλεύουν με δικαιώματα μετέφεραν χτες στο υπουργείο Παιδείας σχολικοί τροχονόμοι από σειρά περιοχών, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα.

Οι σχολικοί τροχονόμοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως «εθελοντές», με αμοιβή - ψίχουλα, που φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 173 ευρώ το μήνα ως «έξοδα κίνησης», ενώ δουλεύουν ανασφάλιστοι. Ακόμα και το ποσό αυτό μειώνεται παραπέρα όταν τα σχολεία μένουν κλειστά: Πέφτει στο μισό τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, συρρικνώνεται το Σεπτέμβρη και τον Ιούνη.

Παρότι το καθεστώς αυτό ισχύει για πάνω από 20 χρόνια, οι εκπρόσωποι του υπουργείου εμφανίστηκαν δήθεν ανήξεροι στη χτεσινή συνάντηση. Αρκέστηκαν να ζητήσουν υπομνήματα για τα αιτήματα των εργαζομένων, δεν έδωσαν την παραμικρή απάντηση σε αυτά αλλά περιορίστηκαν να δηλώσουν πως θα τα μεταβιβάσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως περιμένουν σαφείς απαντήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ προσανατολίζονται στην οργάνωση κινητοποίησης.

Τη συμπαράστασή της στα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Στάσεις εργασίας στη «Χαλυβουργική»

Στάση εργασίας και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στο ύψος του εργοστασίου, έκαναν χτες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Ο Οκτώβρης, που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος του, είναι ο τέταρτος μήνας που μένουν απλήρωτοι. Σήμερα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Χαλυβουργικής» στην Αθήνα.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στη Νάξο

Το δεξί του πόδι έχασε 51χρονος εργαζόμενος από το χωριό Κυνίδαρος Νάξου, όταν την ώρα της δουλειάς σε νταμάρι της περιοχής, μαρμάρινος όγκος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο πόδι του με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του από την κνήμη και κάτω. Το εργατικό «ατύχημα» έγινε την περασμένη Δευτέρα. Ο εργάτης μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του νησιού, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός. Στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σύσκεψη για την πάλη ενάντια στην «ευέλικτη» εργασία

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στις "ευέλικτες" μορφές εργασίας και στο αίσχος των "δουλεμπορικών" γραφείων. Αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα» οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), πέντε κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Την πρωτοβουλία έχουν πάρει τα Σωματεία: Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Τύπου - Χάρτου.

Καλούν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να συζητήσουν για την οργάνωση της πάλης από κοινού ενάντια στην «ευελιξία» και τις επιπτώσεις της στα δικαιώματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ