ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κοινός στόχος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική σταθερότητα

Η αγωνία που μοιράζονται η ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για την επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας που θέλει το κεφάλαιο, προκειμένου να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική που θωρακίζει την κερδοφορία του, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέμα της Επιτροπής ήταν το υπό αναθεώρηση άρθρο 32 του Συντάγματος που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ολοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί κατέθεσαν παρεμφερείς προτάσεις με αποκλειστικό ζητούμενο την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ως κυβέρνηση στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή προέβλεπε την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή με τρεις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία ανά ένα μήνα. «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής». Της ΝΔ η πρόταση αντίστοιχα προβλέπει 3 ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών), μία με απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών, ενώ αν αποτύχουν όλες αυτές προβλέπεται πια και 5η ψηφοφορία όπου ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία. Παρόμοιες είναι οι προτάσεις των υπολοίπων.

Πάνω από όλα η στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος

Στον αντίποδα αυτών, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε: «Ενας από τους λόγους της αναθεώρησης ήταν και είναι η εμπέδωση των όρων της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, δηλαδή η εξασφάλιση της συνέχειας στην άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής που μπορεί να διακοπεί από μια σειρά παράγοντες, όπως η λαϊκή παρέμβαση, και μάλιστα, η εμπέδωση αυτών των όρων να γίνει σε συνθήκες αστάθειας του αστικού πολιτικού συστήματος, μικρότερης ή μεγαλύτερης - που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια με την κρίση και τα μνημόνια - συνθήκες όμως που δεν αποκλείεται καθόλου, ίσως να είναι και πολύ πιθανόν, να δημιουργηθούν και στο μέλλον, αν συνυπολογίσουμε τη δυναμική των εξελίξεων που έχουμε τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές περιβάλλον».

Η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, επισήμανε, είναι κοινός διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων όπως δείχνουν οι παρόμοιες προτάσεις τους, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα Βουλή είχε προτείνει ως και την εκλογή του ΠτΔ από το λαό, πρόταση επικίνδυνη και αντιδραστική, την οποία καταψήφισαν ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό δεν πέρασε. Οσο για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την εκλογή του ΠτΔ για να αναδειχτεί στην κυβέρνηση, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι και τότε λειτούργησε σαν σωσίβιο του συστήματος, υπενθυμίζοντας τις λαϊκές αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα μνημόνια.

Εκανε σαφές ότι καταρχάς «ως ΚΚΕ δεν συναινούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι γιατί επικεντρώνουμε στο πρόσωπο που προτείνεται κάθε φορά ή τις αρμοδιότητες που έχει ή τον τρόπο εκλογής που προκρίνεται από το Σύνταγμα, αλλά γιατί δεν συναινούμε σε αυτό που εκφράζει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αυτό το πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος». Για να προσθέσει ότι «κυρίως δεν συναινούμε στην κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος όλων σας, γι' αυτό και αλλάζει τώρα το άρθρο 32. Αλλάζει τώρα, γιατί τώρα μπαίνει πιο επιτακτικά, με πιο επείγοντα χαρακτήρα, η ανάγκη να εξασφαλιστεί αυτή η κυβερνητική σταθερότητα».

Οπως ανέφερε, «εμείς δεν θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να "βάζει πλάτη" γι' αυτήν τη σταθερότητα, γιατί αυτή η σταθερότητα σημαίνει την αστάθεια για τη ζωή του, για το μέλλον του και τα δικαιώματά του. Ισα - ίσα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιεί την όποια αστάθεια, προκειμένου να βάζει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις και να δρομολογεί ανατροπές προς όφελος της δικής του ζωής».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη

Με μεγάλο συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) και με πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή.

Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής, συνολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΔΣ σωματείων και φορέων του δήμου Φυλής.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στη Δυτική Αθήνα έρχεται ως απάντηση στην επικύρωση της απόφασης για νέα χωματερή δίπλα στην ήδη υπάρχουσα της Φυλής, με ψήφο των παρατάξεων Πατούλη (ΝΔ), Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Τζήμερου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση αυτή εκφράστηκε η συμφωνία των παραπάνω για τη συγκεκριμένη χωματερή, αλλά και για την έναρξη της λειτουργίας άλλης μιας υγειονομικής βόμβας, του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση για την ηρωική εξέγερση της Δράμας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωριστής. Θα μιλήσουν ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας Ιστορίας.

Επίσης την Κυριακή 27 Οκτώβρη, οι ΚΟ Ανατ. Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στους Γκιναίους, εκεί που μεγαλούργησαν ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ, με ώρα εκκίνησης 10 π.μ. στους Βουρλιώτες (Παναγία Βροντιανή).

Συνελεύσεις σε παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που θα γίνει στις 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Κυριακή 27 Οκτώβρη:

-- Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας, στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

-- Το Παράρτημα Εδεσσας - Πέλλας, στις 11 π.μ. στα Γραφεία του ΚΚΕ στη Σκύδρα.

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη, το Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλατεία Κερκύρας, λεωφορείο Β9, στάση «Εργατικές Πολυκατοικίες»).

  • Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει αντιφασιστική εκδήλωση την Κυριακή 27 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου.
Στην Εύβοια σήμερα ο Γ. Μαρίνος

Σήμερα Παρασκευή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία:

  • Στις 9.30 π.μ. στον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα, όπου θα συναντηθεί με τους υπεύθυνους του hot spot και τους εργαζόμενους.
  • Στη 1 μ.μ. στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ευόσμου, την Τετάρτη 30 Οκτώβρη και ώρα 19.30, καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ομοσπονδία καλεί Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα μαθητικά συμβούλια, να δώσουν βροντερό «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου την ώρα που θα συζητείται το θέμα της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Περιοδεία στον Λαγκαδά

Περιοδεία στην περιοχή του Λαγκαδά θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, στις 11.30 π.μ. θα επισκεφτεί το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στην Ασπροβάλτα και θα συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στις 12.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Λύκειο Σταυρού και στη 1.30 μ.μ. το Γυμνάσιο - Λύκειο Μαδύτου.

Στις 2.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ