ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑμεΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΓΛΥΦΑΔΑ)
Οι εξελίξεις αποτυπώνουν τη διαχρονική πολιτική συρρίκνωσης των προνοιακών δομών

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ στο υπουργείο Εργασίας
Αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επιστρατεύτηκαν και χτες το πρωί έξω από το Παράρτημα ΑμεΑ Ανατολικής Αθήνας στη Γλυφάδα, για να μεταφέρουν με αυτόν τον τρόπο τούς 47 χρόνιους πάσχοντες που διαβιούν εκεί.

Η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας - Βούλας, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση από νωρίς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διαρκή και διαχρονική συρρίκνωση των προνοιακών δομών κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, απέτρεψε τη χτεσινή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι 47 φιλοξενούμενοι, άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, πρόκειται να μεταφερθούν - υποτίθεται «προσωρινά» - από το ίδρυμα της Γλυφάδας στο εξίσου υποστελεχωμένο ΠΙΚΠΑ Βούλας και σε δύο ακόμα δομές, στα Μελίσσια και στο Αιγάλεω. Αφορμή για τη μεταφορά τους είναι η απόφαση του ιδιοκτήτη του κτιρίου που σήμερα στεγάζει το ίδρυμα στη Γλυφάδα να αλλάξει τη χρήση του.

Να εξασφαλιστούν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις με μόνιμο και επαρκές προσωπικό

Την ίδια ώρα, στη Βουλή συζητιόταν η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα, με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, να ισχυρίζεται κυνικά ότι... «πολύ σωστά έχει κληθεί ο εισαγγελέας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα παρεμπόδισης της μετεγκατάστασης»!

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζήτησε τη μεταφορά του Παραρτήματος ΑμεΑ της Γλυφάδας σε νέες εγκαταστάσεις, με σύγχρονες προδιαγραφές και επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, χωρίς να χαθούν θέσεις περιθαλπόμενων και εργαζομένων.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της υφυπουργού, η οποία χωρίς να απαντήσει στα παραπάνω επικαλέστηκε την ακαταλληλότητα του κτιρίου στη Γλυφάδα και ισχυρίστηκε ότι οι περιθαλπόμενοι μεταφέρονται «προσωρινά» και σε καλύτερες δομές, η Λ. Κανέλλη σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το πρόβλημα στη Γλυφάδα δεν είναι αποκομμένο από το υπόλοιπο πρόβλημα. Εχει προκύψει εδώ και χρόνια (...) Το κέντρο ήταν εξ ορισμού ακατάλληλο. Ενα ιδιωτικό κτίριο τεσσάρων ορόφων δεν ήταν για να φιλοξενεί ανθρώπους χρονίως πάσχοντες, με κινητικά προβλήματα, με πληθώρα προβλημάτων (...) Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα ως προς την αντιμετώπιση των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προβλήματα αυτού του επιπέδου. Εκλεισαν "για το καλό των ασθενών" το Κέντρο των Αυτιστικών, το άλλο το Κέντρο Αποκατάστασης στο Χαϊδάρι, στο Σκαραμαγκά και παντού. Ξέρει κανείς να μας πει πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι, σε ποιες δομές πήγαν;

Στις δομές που θα πάνε τώρα, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των υπαρχόντων εκεί; Εκκρεμούν - μόνοι σας το λέτε - εκατοντάδες αιτήσεις. Ηδη οι δομές στις οποίες τους στέλνετε είναι τιγκαρισμένες. Οι εργαζόμενοι εκεί δεν τα βγάζουν πέρα, ούτε αναλογικά ούτε ουσιαστικά».

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε επίσης τις μεγάλες ελλείψεις κονδυλίων, προσωπικού και επιστημονικών μελετών.

  • Χτες το απόγευμα, δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και συμβολική κατάληψη της εισόδου, απαιτώντας συνάντηση με την υφυπουργό.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο την 1η Νοέμβρη

Τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους για την Υγεία συνεχίζουν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, διεκδικώντας: Αμεση ομαλή λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου. Τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού - ιατρικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ, ώστε να λειτουργεί η μονάδα Υγείας Γενναδίου όλο το 24ωρο όλο το χρόνο, με ασθενοφόρο.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καλεί όλους τους προέδρους, τα τοπικά συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών, τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Ρόδου, την Παρασκευή 1 Νοέμβρη, στις 11 π.μ.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της για την κινητοποίηση, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει:

«Μετά από τόσες άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών που οφείλονται στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, μετά από τόσα χρόνια που οι κάτοικοι της Ν. Ρόδου είναι στους δρόμους, αντί οι κύριοι της κυβέρνησης να κάνουν άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στο ΠΙ Γενναδίου, επιλέγουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως δεν εξασφαλίστηκε η 24ωρη λειτουργία του ιατρείου, ούτε αναβαθμίστηκαν στο ελάχιστο οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή μας. Αυτό αποδεικνύεται από τα εξής αδιαμφισβήτητα γεγονότα: Δεν έγινε καμία προκήρυξη θέσης μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το ΠΙ. Δεν έγινε καμία προκήρυξη θέσης διασωστών του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ 24 ώρες 365 μέρες στο Γεννάδι.

Μέχρι τις 31/08/2019 είχαμε κανονικές εφημερίες στο ΠΙ Γενναδίου παρουσία γιατρού περίπου 20 μέρες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες, όπως και αυτές τις 53 μέρες που το ιατρείο δεν εφημέρευε καθόλου, οι αγροτικοί γιατροί βάσει ενός παλιού αναχρονιστικού νόμου θεωρητικά ήταν σε εφημερία ετοιμότητας.

Η εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο αγροτικός γιατρός πρέπει να περιμένει πάνω από το τηλέφωνό του και να τρέξει στο ιατρείο όποτε του ζητηθεί. Ας σκεφτούμε πώς θα αντεπεξέλθει ένας γιατρός μέσα στην τουριστική σεζόν που μπορεί να έχει και 40 περιστατικά σε μία 24ωρη βάρδια. Επίσης, ο νόμος της εφημερίας ετοιμότητας δεν προβλέπει συγκεκριμένη απόσταση στην οποία πρέπει να παραμένει ο γιατρός σε επιφυλακή και επιπλέον αυτές οι εξαντλητικές εφημερίες δεν πληρώνονται. Στην πραγματικότητα, με την εφημερία ετοιμότητας, σε μια περιοχή με 30.000 πληθυσμό, κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι γιατροί».

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Προχωρά σε περιοδείες και περιφερειακές συσκέψεις

Με μαζική συμμετοχή και πλούσιο διάλογο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ρέθυμνο η συνεδρίαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, ενώ μπήκαν οι βάσεις για το σχεδιασμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος με το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθούν περιοδείες στα χωριά με στόχο την ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, μαζί με το κάλεσμα να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο περιφερειακών συσκέψεων, σε Ηράκλειο και Χανιά, στις 6 και 7 Νοέμβρη αντίστοιχα, με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, φαινόμενο που τείνει να γενικευτεί σε όλα σχεδόν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι χαμηλές τιμές παραγωγού και ταυτόχρονα οι υψηλές για τον καταναλωτή, η ελλιπής δακοκτονία, αλλά και ευρύτερα θέματα όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι ελλείψεις βασικών υποδομών Υγείας και εκπαίδευσης και η έλλειψη προσωπικού, το απαράδεκτο αγροτικό δίκτυο κ.ά.

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ, που οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό υπέρ των μονοπωλίων του αγροτικού χώρου σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, απασχόλησε επίσης τους συμμετέχοντες, όπως και οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τη χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη, μετά την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ και την περαιτέρω αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Σούδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παγκόσμιος διαγωνισμός συγγραφής

Παγκόσμιο ανοικτό διαγωνισμό συγγραφής, με θέμα «Ιστορικές Προσωπικότητες της ΠΣΟ», προκηρύσσει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στο πλαίσιο των εορτασμών των 75 ετών από την ίδρυσή της, μιας πορείας γεμάτης θυσίες, ηρωισμό και ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΣΟ, «στόχος του διαγωνισμού είναι να διασωθούν η ιστορία, η μνήμη και η συνείδηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες προσωπικότητες σε κάθε χώρο, από πρωτοπόρους αδελφούς εργάτες και εργάτριες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ιδανικά της ΠΣΟ, στα ιδανικά του ταξικού αγώνα, της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης, της αντιαποικιακής πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ