ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρά παζάρια προς κάθε κατεύθυνση

Ρωσικά στρατεύματα σε περιπολία στην πόλη Αμούντα της Β. Συρίας

Copyright 2019 The Associated

Ρωσικά στρατεύματα σε περιπολία στην πόλη Αμούντα της Β. Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σκληρά παζάρια προς όλες τις κατευθύνσεις από σχεδόν όλες τις δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στα πεδία των διπλωματικών και στρατιωτικών εξελίξεων της Συρίας εντείνονται ορμητικά, με το μάτι στην «επόμενη μέρα» και το μερτικό που θα εξασφαλίσει η κάθε πλευρά στη μοιρασιά του πλούτου.

Η εύθραυστη εκεχειρία που μπήκε σε εφαρμογή μετά τις συμφωνίες ΗΠΑ και Ρωσίας με την Τουρκία, σε βάθος 30 χλμ. από την τουρκοσυριακή μεθόριο, διακόπηκε χτες από τις αιματηρές επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του εναντίον του συριακού στρατού στην πόλη Ταλ Ταμρ, αλλά και έναντι Κούρδων μαχητών, σε «γκρίζα» ζώνη σε χωριά της βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Πλάι σε αυτές τις συγκρούσεις, ξεκίνησαν χτες περιπολίες του συριακού και ρωσικού στρατού και της ρωσικής στρατονομίας. Παράλληλα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν νέες περιπολίες, από την πόλη Καμισλί στη βόρεια Συρία μέχρι την πόλη Αμπούντ (απόσταση περίπου 60 χλμ.), ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις από τη Συρία «αμέσως μετά την πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές σε βάρος της ΕΕ, προειδοποιώντας πως «όταν έρθει η ώρα» θα δουν νέο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων. «Οταν λέω ότι θα ανοίξουμε τις πύλες (σ.σ. στους μετανάστες), είναι το "λάβετε θέσεις"! Μην ανησυχείτε, όταν έρθει η ώρα, οι πύλες αυτές θα ανοίξουν. Εχετε χρήματα, είστε ισχυροί. Αλλά όταν 100 ή 200 άτομα φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, τηλεφωνείτε αμέσως για να πείτε, +100 άτομα έφθασαν στα νησιά», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Αγκυρα.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα σε «συμβολικό» ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκασε την τουρκική εισβολή της 9ης Οκτώβρη στη ΒΑ Συρία, απαιτώντας τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας. «Δεν μας κάνει έκπληξη που η απόφαση αυτή πάρθηκε από ένα Κοινοβούλιο που συνεχώς φιλοξενεί τρομοκράτες», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι επέκριναν και τις ΗΠΑ, επειδή αντιμετωπίζουν τον Κούρδο στρατηγό των δυνάμεων SDF, Μαζλούμ Αμπντι Κομπάνι, όχι σαν «τρομοκράτη» αλλά ως «νόμιμο πολιτικό πρόσωπο». Αφορμή έδωσε, πρώτον, η διακομματική προσπάθεια μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να εξασφαλίσουν την έκδοση βίζας ώστε να έρθει ο Κούρδος στρατηγός Κομπάνι στις ΗΠΑ «για διαπραγματεύσεις», και δεύτερον, η τηλεφωνική επικοινωνία του Κούρδου αξιωματούχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Συνέχεια» στις σχέσεις με τους Κούρδους θέλουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος των SDF, Μοχάμεντ Μπάλι, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα του Τραμπ στον στρατηγό Κομπάνι μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον τελευταίο ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν στη ΒΑ Συρία ένοπλες δυνάμεις «που θα μείνουν εκεί για πολύ καιρό». Φέρεται επίσης να τον διαβεβαίωσε ότι θα αφήσει αμερικανικά στρατεύματα σε πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας που «ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους», ώστε να μην επανέλθουν «ποτέ» στα χέρια των τζιχαντιστών. Πρόσθεσε πως SDF και ΗΠΑ «συζητούν πώς να ανακτήσουν θέσεις πάλι σε περιοχές της ΒΑ Συρίας» και πως οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «σχέση εταίρων για πολύ καιρό».

Επιπλέον, Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χορηγήσει γρήγορα θεώρηση διαβατηρίου στον Κομπάνι, ώστε να μπορέσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και «να συζητήσει» την κατάσταση στη Συρία.

Με φόντο αυτές τις κινήσεις, η ηγεσία των SDF επιχειρεί να ανακτήσει «χαμένο έδαφος» από την τουρκική επίθεση, ρίχνοντας «γέφυρες» όχι μόνο προς τη μεριά των ΗΠΑ αλλά και προς τη Γερμανία. Ο Μπάλι ανακοίνωσε πως οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν την επιστροφή τους στον συριακό στρατό «μετά τη διευθέτηση της κρίσης». Υποστήριξε επίσης ότι ολοκλήρωσαν την αποχώρηση των δυνάμεών τους σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας. Ο δε Κομπάνι χαιρέτισε με νόημα την πρόσφατη πρόταση του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» υπό «διεθνή εποπτεία», που συζητήθηκε χτες μεταξύ άλλων στη ΝΑΤΟική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τους πρώτους που διαφώνησαν με την τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία, ανακοίνωσε πως αύριο Σάββατο θα μεταβεί στην Αγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και άλλους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι «είναι καλύτερα να συζητάμε τις διαφωνίες μεταξύ μας».

Οι επισημάνσεις του Εσπερ

Στις Βρυξέλλες, χτες το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, εκφωνώντας ομιλία στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, επανέλαβε τις διαφωνίες των ΗΠΑ με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία. Η επιχείρηση αυτή «μας έβαλε σε τρομερή κατάσταση», είπε, και τη χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη», αλλά απέφυγε να την καταδικάσει, αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του το 1952». Παρ' όλα αυτά, προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «προχωρά προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ». Και κατέληξε: «Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία, για να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος».

Τέλος, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ...εξετάζουν «αν η Τουρκία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία».


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμη για «περιφερειακή συμφωνία» η Τουρκία

Συνέντευξη Τσαβούσογλου στο πρακτορείο «Αναντολού»

Η τουρκική αστική τάξη ξεχωρίζει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στη Λεκάνη της Μεσογείου και από αυτήν τη σκοπιά διαμορφώνει τη στάση της στο Κυπριακό, επιβεβαίωσε με νέα του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την αποστολή γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ ως απόφαση υπεράσπισης των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου, την ίδια στιγμή ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον για νέους γύρους παζαριού, με στόχο κοινά αποδεκτές «λύσεις».

Σ' αυτήν τη βάση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη για μια «περιφερειακή συμφωνία», αναφερόμενος στις επαφές που χρειάζονται για τις εδαφικές διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο. Επέμεινε ότι «συζητούμε με όλους», εξηγώντας ότι μιλά για «τις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού».

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, υπενθύμισε την πρόταση που κατέθεσε ξανά το καλοκαίρι το ψευδοκράτος, για συγκρότηση «κοινής επιτροπής» (Τουρκοκυπρίων - Ελληνοκυπρίων) για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που θα μπορεί να εργαστεί πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση - του διαμοιρασμού και της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες χωρίς καθυστέρηση - πρέπει να παρέμβει και η ΕΕ, αναφέροντας ότι «δεν θα ωφελήσει η αλληλεγγύη (της ΕΕ) σε λάθος σημείο και δεν θα φέρει λύση». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμείνει να μη θέλει συνεργασία με την τουρκοκυπριακή, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ίδρυση έστω μιας «κοινής εταιρείας», ή μιας «επιτροπής, ενός μηχανισμού της ΕΕ, ή ενός μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών», αναφερόμενος σε τρόπους κοινής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση για δίκαιο διαμοιρασμό. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες της ΕΕ αντί να κάνουν θόρυβο ας κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης» και κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι αν οι διαθέσεις των Βρυξελλών είναι ειλικρινείς «θα λύσουμε και αυτήν την υπόθεση σε συνεργασία με την ΕΕ».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι στο Κραν Μοντανά η Αγκυρα απέδειξε «την αποφασιστική μας στάση ... είδαν ότι είμαστε και εποικοδομητικοί στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν». Τέλος, επανέλαβε ότι «εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων...». Επέμεινε ειδικά στην αξία που έχει η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων για να συμφωνηθεί λύση και κατέληξε ότι «τέλειωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος», αναφερόμενος στις προετοιμασίες για νέα άτυπη τριμερή συνάντηση αλλά και νέα πενταμερή συνάντηση (με τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις), για τις οποίες ωστόσο δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση. «Πλέον δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η Ε/κ πλευρά», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει, (τότε) θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε» και σε αυτή την περίπτωση «θα συνεχίσουμε την δουλειά αυτή με την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" όπως μέχρι σήμερα με έναν πολύ θετικό τρόπο».

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, παραβρέθηκαν σε δεξίωση που παρέθεσε στο «Λήδρα Πάλας» η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη Μέρα των Ηνωμένων Εθνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ