ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να μην περάσουν οι κινήσεις που διευκολύνουν το πλήρες σμπαράλιασμα του ωραρίου

Παρεμβάσεις ενάντια στις λεγόμενες «Λευκές Νύχτες» σε Λιβαδειά και Καρδίτσα

Την αντίθεσή του στη «Λευκή Νύχτα», που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο με απόφαση της Περιφέρειας, και συνολικά στην «απελευθέρωση» του ωραρίου, εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Το Σωματείο κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους «να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα», ενώ οργάνωσε κινητοποίηση σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του στηλιτεύει «την πρακτική του περιφερειάρχη και των παρατάξεων, που ψήφισαν μέσω τηλεδιάσκεψης για την παράταση του ωραρίου», φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσουν το θέμα... «κατεπείγον»!

«Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή ("Λευκή Νύχτα", "Black Friday" κ.λπ.), δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας, καθώς επίσης μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων επιπλέον ωρών εργασίας», αναφέρει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν 40ωρο - 5ήμερο - 8ωρο, ανάκτηση των απωλειών, μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μόνο χαμένοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι

Την πραγματοποίηση αντίστοιχης «Λευκής Νύχτας» στην Καρδίτσα, στις 8 Νοέμβρη, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με τις ψήφους των παρατάξεων της ΝΔ, των ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ, της «Πρωτοβουλίας» του Δ. Κουρέτα και της ΧΑ. Η εν λόγω «Λευκή Νύχτα» θα πραγματοποιηθεί από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, με συγχρηματοδότηση μάλιστα με το ποσό των 4.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία βάζει ακόμα μια φορά πλάτη στην καταστρατήγηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων, με το πρόσχημα δήθεν της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι η «Λευκή Νύχτα» φέρνει την παράταση του ωραρίου για τους εμποροϋπαλλήλους της Καρδίτσας, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ή και τις πρώτες πρωινές ώρες, και πιθανώς χωρίς να πληρωθούν γι' αυτές τις πρόσθετες ώρες σε πολλές περιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η βραδιά - "γιορτή", όπως υποστήριξε η περιφερειακή αρχή, θα είναι στην πράξη ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα. Η επίκληση του επιχειρήματος ότι με τις "Λευκές Νύχτες", το άνοιγμα Κυριακές και άλλες δράσεις που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται και από τις πόλεις όπου ήδη έχει εφαρμοστεί».

«Ούτε οι "Λευκές Νύχτες", ούτε το άνοιγμα τις Κυριακές, δεν βελτιώνουν τη θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, αλλά ευνοούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας παράλληλα «τους εμποροϋπαλλήλους της Καρδίτσας, που ήδη έχουν δεχτεί βαριές τις συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μετά το τέλος του κανονικού ωραρίου, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Να μη βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο, που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., εκπομπή της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και το επιτελείο της εκπομπής παρουσιάζουν το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Καταγγέλλει την υποστελέχωση υπηρεσιών

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), καταγγέλλοντας την τακτική των «μπαλωμάτων» μέσω της «Διαβαθμιδικής Συνεργασίας» και την προωθούμενη υπογραφή τέτοιας σύμβασης μεταξύ δήμου Αγράφων και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές αξιοποιούν «τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη" με την λεγόμενη "Διαβαθμιδική Συνεργασία" προκειμένου να μπαλώνουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και μέσα». Στη βάση αυτή προωθείται η υπογραφή Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε υπάλληλοι της Περιφέρειας να υποστηρίξουν και να υλοποιήσουν τεχνικό πρόγραμμα του δήμου!

Καταγγέλλοντας την πολιτική απαγόρευσης των προσλήψεων, η ΟΣΥΑΠΕ αναφέρει ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αγράφων δεν έχει ούτε έναν μηχανικό, ενώ η αρμόδια διεύθυνση στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στο Καρπενήσι «έχει συνολικά σε όλα τα Τμήματα 7 μηχανικούς (ΠΕ και ΤΕ), συμπεριλαμβανομένων διευθυντή και προϊστάμενων, για να κάνουν τα πάντα όλα!».

Αυταρχισμός και αυθαιρεσία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Παράλληλα, με άλλη παρέμβασή της, η ΟΣΥΑΠΕ απαιτεί να σταματήσουν ο αυταρχισμός, οι απειλές και ο εργασιακός εκφοβισμός σε βάρος των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών και Μεταφορών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Οπως αναφέρει σε καταγγελία της, ο γενικός διευθυντής αντί να παρέμβει «ενάντια στην τεράστια υποστελέχωση, στις πάμπολλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή και στα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ιδιαίτερα των Τεχνικών Εργων, απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους δεν "συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις"».

Και καταλήγει: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και απαιτούμε από την περιφερειακή αρχή να καταδικάσει τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτός ο εργασιακός εκφοβισμός».

Συνελεύσεις σωματείων

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 11/11, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη

Στάση εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, την Τετάρτη 6/11 (11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία αποφασίστηκε να γίνει μαζί με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες.

Οι συμβασιούχοι διεκδικούν: Αμεση 12μηνη ανανέωση των συμβάσεών τους, ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος. Εντός του χρόνου της ανανέωσης, οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς, αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών. Κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής» εργασίας στο Δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος. Αξιοπρεπείς μισθούς. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 24/11, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Με την πρωτοβουλία του συνεχίζει την προσπάθεια κάλυψης των μεγάλων αναγκών για αίμα και καλεί σωματεία και εργαζόμενους να αυξήσουν τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ ανταποκρίνεται σε αιτήματα ασθενών από όλη την Ελλάδα προσφέροντας ανακούφιση στην αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σ' αυτή την αιμοδοσία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μόνιμες ανάγκες κάλυψης των παιδιών με μεσογειακή αναιμία. Η αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας γίνεται με συχνές μεταγγίσεις. Οι πάσχοντες είναι υποχρεωμένοι να μεταγγίζονται μια φορά κάθε 3-4 βδομάδες για να διατηρούν ικανοποιητικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Καλούμε τα σωματεία, νέους και παλιούς αιμοδότες να έρθουν μαζικά να δώσουν αίμα. Είναι ανάγκη να αυξήσουμε τον αριθμό εθελοντών αιμοδοτών».

Κάθε αιμοδότης πρέπει: Να είναι ηλικίας 18 - 65 ετών. Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία. Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες. Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας. Εάν έχει κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ