ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ
«Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που μας έδωσαν πίσω τα παιδιά μας»

Συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

INTIME NEWS

«

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή διακυβεύονται τα πάντα για το ΚΕΘΕΑ. Δεν διαπραγματευόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή το πρωί, οι εκπρόσωποι των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά. Είναι οι ίδιοι που καταχειροκρότησαν λίγο αργότερα το ΚΚΕ όχι μόνο επειδή ήταν το μοναδικό κόμμα που βρέθηκε κοντά τους, αλλά και για τη συνολική δράση και θέση του στο ζήτημα των ναρκωτικών.

«Το ΚΕΘΕΑ ανήκει σε μας. Ελέγχεται ήδη από το υπουργείο Υγείας, όπως κι όλες οι δαπάνες του κάθε έτος. Κάθε κυβέρνηση έχει άμεση και διάφανη εικόνα για όσα συμβαίνουν στο ΚΕΘΕΑ. Κάτι άλλο υπάρχει στο πίσω μέρος του σχεδιασμού τους», είπε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας «Διάβαση», αποδομώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οξυγόνο» στην Πάτρα. «Πήραμε πίσω τα παιδιά μας. Δεν πήραν υποκατάστατα. Αλλαξαν με θεαματικό τρόπο μόνο με πολλή δουλειά πάνω στην ψυχή τους. Αυτήν τη δουλειά που κάνει ένα "στεγνό" πρόγραμμα χτυπάνε», είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» ήταν το μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα στην Πάτρα και το έκλεισε το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική αρχή Πάτρας, με δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη, ο Σύλλογος Οικογένειας και φορείς συναντήθηκαν με τον τότε υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του προγράμματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνήθηκε να δεσμευθεί, αλλά έκλεισε και το μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, τη «Γέφυρα», που ήταν κι αυτό στην Πάτρα και το μετέτρεψε σε πρόγραμμα υποκατάστασης. Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ μόνο την τελευταία δεκαετία πετσοκόπηκε κατά 35%. Το 2018 ήταν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στα 15 εκατ.

Από τη συνέντευξη Τύπου

INTIME NEWS

Από τη συνέντευξη Τύπου
«Αν ενδιαφέρονται τόσο για το καλό μας, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, τότε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση, να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που μας δώσανε πίσω τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου από το ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ» τόνισε: «Από τη μια χτυπούν τους Συλλόγους Οικογένειας φιλικά στην πλάτη κι από την άλλη ψηφίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης, να ανοίγουν ιδιώτες μαγαζάκια "απεξάρτησης", βάζουν ΑΤΜ κάνναβης, φέρνουν ΠΝΠ. Σε ολόκληρο τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένα "στεγνό" πρόγραμμα για εφήβους. Είναι έγκλημα». Να σημειωθεί ότι το ένα και μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα για εφήβους στον Πειραιά και τους όμορους δήμους, ο «ΕΞΑΝΤΑΣ», έκλεισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης.

«Η επίσημη άποψη της πολιτείας είναι ότι η τοξικοεξάρτηση "είναι μια χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσος". Εξ ορισμού δεν διακυβεύεται μόνο η μοίρα του ΚΕΘΕΑ, αλλά η απεξάρτηση στην Ελλάδα. Κινδυνεύουν και το "18 ΑΝΩ" και τα Κέντρα Πρόληψης», επισήμανε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού Εργου του «18 ΑΝΩ».

Η παρέμβαση θα είναι εφ' όλης της ύλης

Παίρνοντας το λόγο η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΠΝΠ δεν είναι μια επιδερμική κίνηση, του τύπου "δεν μου αρέσει αυτό το ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ, να βάλω κάποιον άλλο". Δε θα μείνουν εκεί. Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνεις στις αιτίες της τοξικοεξάρτησης φανερώνεται και με ποιανού το μέρος είσαι και τι συνειδήσεις θέλεις να διαμορφώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις προωθούν την πολιτική "μείωσης της βλάβης" της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας υπάρχει ο θύλακας αντίστασης που ήταν η φιλοσοφία των "στεγνών" προγραμμάτων, οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει, ακόμη και σ' αυτές τις συνθήκες, τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου στη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα εμφανίζονται διάφοροι όψιμοι που υπερασπίζονται τάχα το ΚΕΘΕΑ, κι όταν ήταν στην κυβέρνηση νομοθέτησαν την αποποινικοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, θεσμοθέτησαν τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης. Πίσω απ' τις σημερινές εξελίξεις κρύβεται ο μακροχρόνιος σχεδιασμός τους για να μπει ταφόπλακα στην απεξάρτηση και για την παραπέρα πριμοδότηση της χορήγησης υποκατάστατων. Τους ενοχλεί η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, η αποτελεσματικότητα των "στεγνών" προγραμμάτων».

Παράλληλα, αναφερόμενη στις «διαρροές» για τη νέα σύνθεση του ΔΣ που πρόκειται να διοριστεί στο ΚΕΘΕΑ, η Λούλα Καρατζά επισήμανε: «Η κυβέρνηση αν θέλει να τιμήσει τους πρώην χρήστες, τους ανθρώπους που έχουν απεξαρτηθεί θα πρέπει να αφήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ ως έχει. Κανείς χρήστης που έχει απεξαρτηθεί πραγματικά, δεν θα δεχτεί να αναλάβει μια τέτοια θέση, να διαδραματίσει έναν τόσο εχθρικό ρόλο και να εξυπηρετήσει ύποπτα συμφέροντα. Γιατί είναι ξεκάθαρο, η παρέμβαση του νέου και διορισμένου ΔΣ θα είναι εφ' όλης της ύλης».

Πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία

Συναγερμός σήμανε χτες στην Πυροσβεστική μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, στην περιοχή Κακοτάρι Ηλείας. Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούσαν 71 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επίσης, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν τέσσερα PZL και ένα ακόμη αεροσκάφος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έκαιγε σε δύσβατο σημείο, δυσχεραίνοντας την κατάσβεσή της. Φωτιά μαινόταν στα Αβδηρα της Ξάνθης. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο PZL.

Μεγάλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και σε δασική έκταση στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία ειδοποιήθηκε στις 2.10 το μεσημέρι της Κυριακής, η φωτιά έκαιγε ορεινό όγκο βόρεια του Χρυσοβιτσίου σε δύσβατη περιοχή. Πάντως, η πυρκαγιά δεν εξελισσόταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ το σημείο όπου εντοπιζόταν η φωτιά δυσκόλευε το έργο των πυροσβεστών. Σε εξέλιξη ήταν μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες, 25 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη και 4 PZL. Αργά το βράδυ η πυρκαγιά είχε οριοθετηθεί.

Εξάλλου, συνολικά 88.980 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων κάηκαν στη χώρα μας από τις αρχές Μάη έως και τις 27/10, που είναι περίπου το ένα τρίτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (243.030 καμένα στρέμματα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρά τη σημαντικά μικρότερη συνολικά καμένη έκταση, ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών, με έκταση μεγαλύτερη από 300 στρέμματα που χαρτογραφήθηκαν από το EFFIS από 1/5/2019 έως 27/10/2019, ήταν 37 και δεν διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο (44) της περιόδου 2000-2018.

Το σημαντικότερο περιστατικό ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου στην Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά είχε αποτέλεσμα να καούν συνολικά 28.890 στρέμματα (εκτίμηση με βάση το EFFIS). Από αυτά, το προγνωστικό σύστημα IRIS προέβλεψε σωστά τα 18.120 καμένα στρέμματα (συμφωνία 63%), προβλέποντας σωστά την εξάπλωση της πυρκαγιάς νότια προς τα Ψαχνά, αλλά υποεκτιμώντας την εξάπλωση προς βορρά.

Εμπρηστικές επιθέσεις

Εμπρηστικές επιθέσεις κατά οχημάτων σημειώθηκαν σε τρεις περιοχές της Αττικής. Η πρώτη καταγράφηκε στο Μενίδι, όπου στη συμβολή των οδών Γνώσεως και Ευμένους άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο ΙΧ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα. Ανάλογη επίθεση σημειώθηκε και στην Καισαριανή, επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου 26. Εκεί οι δράστες πυρπόλησαν αυτοκίνητο που ανήκει στο διπλωματικό σώμα και βρισκόταν σταθμευμένο σε χώρο πολυκατοικίας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 7 πυροσβέστες με 2 οχήματα. Τέλος, εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 6-8, στον Ταύρο, σε σταθμευμένο ΙΧ. Επιτόπου έσπευσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Συνέντευξη με αφορμή το νομοσχέδιο για το άσυλο

Την έντονη ανησυχία τους για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το άσυλο εξέφρασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η «Διεθνής Αμνηστία», η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η «Human Rights 360». Στη συνέντευξη καταδείχθηκε ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαβούλευσης από την κυβέρνηση και τονίστηκε πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα ένα πλήθος ανθρώπων να ζουν σε μια «γκρίζα ζώνη», χωρίς χαρτιά και δικαιώματα.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι εισάγονται νέες διαδικασίες υποδοχής χωρίς να αντιμετωπίζεται η βελτίωση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης για 35.000 ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Αναφέρθηκε ότι το σχέδιο νόμου προσανατολίζεται προς τη μείωση του χρονικού περιθωρίου για τα αιτήματα ασύλου και προσφυγών, και προς την αύξηση της χρήσης των διαδικασιών παραδεκτότητας, ώστε να αποφευχθεί η εξέταση αιτημάτων επί της ουσίας. Για τον σκοπό αυτό, προτείνονται και αναπτύσσονται στο σχέδιο νόμου οι κανόνες για τις επιταχυνόμενες και συνοριακές διαδικασίες, επίσης για ευάλωτες περιπτώσεις, και οι λίστες «ασφαλών τρίτων χωρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ