ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΡΑΞΟΥ
«Επίσκεψη» Ρώσων επιθεωρητών στο φόντο πληροφοριών για έλευση πυρηνικών

Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» των ανταγωνιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ βάζει τη χώρα η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, μετατρέποντας το λαό μας σε στόχο των ανταγωνισμών. Τελευταία τέτοια απόδειξη, αλλά και μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η βάση είναι σταθερά «ετοιμοπόλεμη» να αξιοποιηθεί για τα βρώμικα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το γεγονός ότι τρεις Ρώσοι αξιωματικοί, εκμεταλλευόμενοι τα προβλεπόμενα σε διεθνείς συμβάσεις, έσπευσαν χτες να επιθεωρήσουν την αεροπορική βάση του Αραξου, στον απόηχο και της συζήτησης που ξαναζεστάθηκε τις προηγούμενες μέρες με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή, ότι η βάση αποτελεί μία από τις εναλλακτικές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για μεταφορά εκεί πυρηνικών.

«Σχέδια εγκατάστασης μειζόνων συστημάτων όπλων και εξοπλισμού»

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «σύμφωνα με το Εγγραφο της Βιέννης του 2011 σχετικά με μέτρα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, η ρωσική ομάδα αξιολόγησης σχεδιάζει επίσκεψη σε στρατιωτικό αντικείμενο στην Ελλάδα. Αυτό ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τη Μείωση των Πυρηνικών Κινδύνων Σεργκέι Ριζκόφ. Η επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019».

Δίνοντας μάλιστα το στίγμα ότι η επίσκεψη γίνεται ακριβώς λόγω της συζήτησης που έχει ξανανοίξει, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τέτοιες κινήσεις γίνονται με σκοπό την επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια για την εγκατάσταση μειζόνων συστημάτων όπλων και εξοπλισμού. Οι Ρώσοι επιθεωρητές θα επισκεφθούν στρατιωτικούς χώρους στη συνήθη θέση τους εν καιρώ ειρήνης, θα λάβουν πληροφορίες από τη διοίκηση σχετικά με το προσωπικό, καθώς και τα κύρια συστήματα όπλων και εξοπλισμού».

Επισήμως, το Εγγραφο της Βιέννης είναι ένα πολιτικά δεσμευτικό έγγραφο που συνιστά έναν διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), μεταξύ 57 κρατών - μελών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη). Από το άρθρο 9 του Εγγράφου προβλέπονται επισκέψεις αξιολογήσεων, με σκοπό την επαλήθευση των ετήσιων στοιχείων που ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες για τον οπλισμό που διατηρούν. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται σε ενεργές μονάδες και σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας των κρατών - μελών.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι την εν λόγω επίσκεψη αναλαμβάνει το ρωσικό Εθνικό Κέντρο για τη Μείωση των Πυρηνικών Κινδύνων, που ως τμήμα του υπουργείου Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ειδική τέτοια «ομάδα αξιολόγησης», την οποία στέλνει σε όποια τοποθεσία κρίνει ότι ανακύπτει ...ειδικό ενδιαφέρον βάσει πληροφοριών ή υπολογισμών.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωναν χτες την επίσκεψη, συγκεκριμένα ότι τρεις Ρώσοι αξιωματικοί μετέβησαν στον Αραξο, συνοδευόμενοι από Ελληνες επιτελείς, στο πλαίσιο μιας «πολύ καλής συνεργασίας» μεταξύ των δυο πλευρών, όπως επέμεναν να τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Για ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων"»

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τη μεταφορά πυρηνικών στην αεροπορική βάση του Αραξου «ξαναζεστάθηκε» πολύ πρόσφατα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», με τα ντοκουμέντα αξιόπιστων αμερικανικών πηγών που παρουσίασε αναλυτικά, υπάρχουν σήμερα όλες οι αναγκαίες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση πυρηνικών.

Πρόκειται για τους «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System), ο καθένας από τους οποίους μπορεί να στεγάσει μέχρι 4 βόμβες. Κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Η ανάπτυξη τέτοιων θόλων στον Αραξο φέρεται να ολοκληρώθηκε το 1997 και να υφίστανται 6 τέτοιοι θόλοι, με συνολική δυνατότητα αποθήκευσης 24 βομβών, μία από τις ελάχιστες τέτοιες υποδομές, μαζί με τις αντίστοιχες στην Τουρκία, για την εγκατάσταση πυρηνικών στη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Η βάση, μάλιστα, σε αντίθεση με τις δήθεν «κατηγορηματικές διαψεύσεις» όλων των αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνεται ότι φιλοξενούσε πυρηνικά τουλάχιστον έως το 2001, οπότε και απομακρύνθηκαν. Συγκεκριμένα, «Ειδική Διαταγή» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (του αρμόδιου τμήματος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί στην Ευρώπη), με ημερομηνία 6/4/2001, αφορούσε την «απενεργοποίηση» μετά από λίγους μήνες (20/6/2001) της αμερικανικής 731 Μοίρας Υποστήριξης Πυρομαχικών, που μέχρι τότε επιχειρούσε στον Αραξο, με αντικείμενο ακριβώς τον «χειρισμό» τέτοιων «ειδικών» όπλων.

Αυτό, βέβαια, αφορά μόνο τα όπλα και όχι τις υποδομές αποθήκευσής τους, που όπως καταμαρτυρούν μια σειρά στοιχεία παραμένουν στον Αραξο και εκσυγχρονίζονται περαιτέρω, παραμένοντας ετοιμοπόλεμες και ανά πάσα στιγμή έτοιμες για χρήση.

Θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου.

Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ...«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ, επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Τέλος, στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Εξελίξεις που δείχνουν ότι ο Αραξος έχει υποδομές και την ετοιμότητα να φιλοξενήσει ξανά πυρηνικά, μπαίνοντας στο στόχαστρο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει την Ελλάδα «γέφυρα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Το ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρας» για τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, με το αζημίωτο για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και συνολικά την αστική τάξη, και με βάση τα «κεκτημένα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε εκ νέου, χτες, μιλώντας στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να φέρνει πιο κοντά χώρες μιας ευρύτερης περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει μεν μεγάλες προκλήσεις, αλλά διαθέτει και μεγάλες δυνατότητες για πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε ως απάντηση στην «αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια και ρευστότητα» στην περιοχή την ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας, την ενίσχυση δηλαδή των ευρωενωσιακών σχεδιασμών που αποτελούν βασικό κομμάτι της «αστάθειας» και των αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, ΕΕ και αραβικά κράτη οφείλουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον «τομέα της διπλωματίας» για την προώθηση διευθετήσεων σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή, όπως το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό κ.ά., στη βάση της «δουλειάς» που η κυβέρνησή του ήδη έκανε με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας για την εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή. «Η παρακαταθήκη αυτή πιστεύω ότι οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», ανέφερε, μη ξεχνώντας το ρόλο του «μεντεσέ» στα σχέδια αυτά, ενώ με εμφανή ανησυχία για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι η «αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο. Θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και άρα τη σταθερότητα στην περιοχή, αξιοποιώντας το ιστορικό βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (...) Θα κριθεί στη Μ. Ανατολή από το αν θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στη Συρία αλλά και τη δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού. Θα κριθεί, επίσης, στη ΝΑ Μεσόγειο από τη δυνατότητά της να επιβάλει σε έναν κρίσιμο εταίρο της, την Τουρκία, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στα σχέδια και τις «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί «αναδυόμενο κόμβο Ενέργειας, μεταφοράς και δικτύων», αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, με αναβαθμισμένες υποδομές σύνδεσης με τη βαλκανική ενδοχώρα, ενώ ανέδειξε και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις πράσινες μπίζνες.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε επί της ουσίας επιτάχυνση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας προώθηση επενδύσεων στις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων, καθιέρωση «νόμιμων οδών» ασύλου και μετανάστευσης, αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου κ.λπ.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης Σύρου, η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή, η εμπλοκή της χώρας μας και ο ρόλος του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Επιτροπής Ειρήνης Σύρου.

-- Στις 9 μ.μ., στη «Σουίτα Art Cafe» στα Τρίκαλα, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, διοργανώνει συναυλία με το συγκρότημα «Acurmas Band» σε έντεχνα και λαϊκά τραγούδια.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Κλιμάκωση προκλήσεων εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ποσοτικά και ποιοτικά η δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας την κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, ενόσω συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ, φέτος μέχρι τον Σεπτέμβρη καταγράφηκαν 267 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση, από 128 σε όλο το δωδεκάμηνο πέρυσι και 176 το 2017.

Σε άλλα επιμέρους στοιχεία, στο εννεάμηνο φέτος μπήκαν 248 οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί από 196 πέρυσι, πραγματοποιώντας 3.520 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από 3.706 στο δωδεκάμηνο πέρυσι και 3.317 το 2017. Συνολικά μπήκαν στο εννεάμηνο φέτος 1.496 αεροσκάφη από 1.775 πέρυσι και 1.330 το 2017.

Αλλωστε, εμπλοκή καταγράφηκε και χτες, κατά τη διάρκεια παραβιάσεων 6 τουρκικών «F-16».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ