ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Αναβαθμίζεται» διαρκώς η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Την ανάγκη της μαζικής οργάνωσης και πάλης ενάντια στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως και «ακόμη πιο προωθημένες οργανωμένες ενέργειες, ιδιαίτερα σε περιοχές που εγκαθίστανται νέες στρατιωτικές βάσεις ή ενδεχομένως και στρατηγεία», ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο Ν. Δένδιας καταρχήν εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, σημειώνοντας ότι με την «υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ (MDCA)», η οποία, όπως είπε, «θα έρθει για να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων», «αναβαθμίζεται περαιτέρω η αμυντική συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ», για να δείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να βαθαίνει την άκρως επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σημείωσε ότι «η ευρύτερη στάση της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο, όσον αφορά την Κύπρο, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία της, η παρουσία της στην περιοχή απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας», ενώ καλλιεργώντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό ισχυρίστηκε εκ νέου ότι τάχα «η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, την οποία επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Για να καταλήξει - στη γνωστή πεπατημένη αναγωγής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ σε παράγοντα ασφάλειας - ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία και προσπάθεια συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είπε ότι «δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται» και να «χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη», όπως βάφτισε την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τα Δ. Βαλκάνια, έθεσε ως προτεραιότητα «την πλήρη και συνεπή εφαρμογή» της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών και κάλεσε τη Β. Μακεδονία όπως και την Αλβανία να προχωρήσουν σε «απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα».

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής

Ο Γ. Μαρίνος στην τοποθέτησή του επανέλαβε την καταδίκη από το ΚΚΕ της νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταλογιστούν οι μεγάλες ευθύνες «στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό που προωθεί με ιδιαίτερο σχέδιο τα συμφέροντά του στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟική δύναμη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ προωθεί τα δικά της σχέδια. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αμφισβητεί τα σύνορα και με τη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Ως ΝΑΤΟική δύναμη καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα και έχει θέσει το ζήτημα της ακύρωσης της Συνθήκης της Λοζάνης».

Επισήμανε ότι «δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση η θέση που παρουσιάζει την ΕΕ ή τις ΗΠΑ ως προστάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεται με την ανοχή και των ΗΠΑ και της ΕΕ και οι κυρώσεις είναι για το θεαθήναι», προσθέτοντας ότι «το ίδιο ισχύει για την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», υπενθυμίζοντας όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία ότι και εδώ πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και συμμάχους.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, «η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών όπως φαίνεται με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις», στο πλαίσιο της οποίας «τις προηγούμενες μέρες, επί της ουσίας, έγινε αμερικανική απόβαση στο Στεφανοβίκειο, στρατιωτικές ασκήσεις με κέντρο τη Λάρισα και έχουμε συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία αυτή είναι και θα γίνεται περισσότερο επικίνδυνη στην πορεία του χρόνου», τόνισε.

Εξέφρασε παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία του ΚΚΕ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής πυρηνικών όπλων στον Αραξο και ρώτησε τον υπουργό πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

Αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «προωθείται η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ και δημιουργούνται νέες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων λειτουργούν ως ορμητήρια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους λαούς στην περιοχή».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για το άσυλο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο, που συζητιέται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, διοργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., απαιτώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του.

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, το εν λόγω νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν διευκολύνει την παροχή ασύλου στους αιτούντες, αλλά βάζει ταφόπλακα στη λήψη του. Μετατρέπει τους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, από πρόσφυγες σε "οικονομικούς μετανάστες", για να τους ξαναστείλει πίσω στις χώρες τους, αδιαφορώντας για τις συνθήκες οι οποίες τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για γενικευμένη κράτησή τους σε κλειστά κέντρα και απέλασή τους στη χώρα από την οποία ήρθαν».

Υπογραμμίζοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης, εναρμονισμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το ΠΑΜΕ απαιτεί: Να μην ψηφιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), όπως επίσης και η ΕΕΔΔΑ.

  • Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με το κάλεσμα για τη σημερινή διαμαρτυρία, ανταποκρινόμενη στο σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες. Η συγκέντρωση θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Η Ενωση καλεί κάθε εργαζόμενο του κλάδου να συνδράμει στην προσπάθεια, προσφέροντας διάφορα είδη όπως γάλα, τροφές και γενικά προϊόντα μακράς διάρκειας, τα οποία θα παραδίδονται όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη δίνη των ανταγωνισμών

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με θύματα τους λαούς, που βγήκαν στον «αφρό» κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναδείχτηκαν ξανά χτες από τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Δίνοντας το στίγμα των συμπερασμάτων της Συνόδου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «σήμερα ξαναμπαίνουμε σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικοί εθνικοί σχεδιασμοί ξαναμπαίνουν πολύ έντονα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πράγματα που στο παρελθόν νομίζαμε ότι ήταν λυμένα και αποτελούσαν σταθερές, έχουν ξαναγίνει αντικείμενο διαλόγου», «ξαναμπαίνουν στο τραπέζι επιτακτικά και μέσα σε ένα πολύ σκληρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε ότι «η μεγάλη διαφωνία, που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, είναι για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι για το ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο"». Ενώ αναφερόμενος στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας, σημείωσε ότι «φαίνεται ότι πάμε σε μια πιο μακρόσυρτη δύσκολη διαδικασία, η οποία επιβάλλει και ανεβάζει και τον πήχη και στους γείτονές μας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας σημείωσε ότι «και σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής καταγράφονται οι αντιθέσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες έχουν τη βάση τους στην όξυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της. Η ανισομετρία, και ως απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ανάπτυξης που ακολούθησε, όξυνε ακόμη περισσότερο αυτές τις αντιθέσεις. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που επιδεινώνονται οι προβλέψεις συνολικά για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, γενικότερα της ΕΕ».

Τόνισε ότι αυτές οι αντιθέσεις αποτυπώνονται, πέρα από το Brexit, στη στάση της Γαλλίας που αντιτάχθηκε στην επιλογή διεύρυνσης της ΕΕ, διεκδικώντας μεγαλύτερη διείσδυση ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στο «φούντωμα» του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ με πολύπλευρες εκφράσεις, όπως ότι οι ΗΠΑ πιέζουν «να αλλάξει η απόφαση για το μπλοκάρισμα της διεύρυνσης», σημειώνοντας πως επιβεβαιώνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών είχε την αποκλειστική σφραγίδα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Πτυχή των αντιθέσεων, ανέφερε, είναι και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση και στήριξη «των στρατηγικών κατά καιρούς επιλογών που εξυπηρετούν τη στήριξη των πολυεθνικών και των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων».

Ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις για την Τουρκία, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι απέναντι στην επιθετική πολιτική της «το Συμβούλιο Κορυφής έκανε ανέξοδες συστάσεις, φραστικούς λεονταρισμούς και απειλές χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, που όχι μόνο δεν εμποδίζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά επί της ουσίας την διευκολύνει».

Συναντήσεις για Κυπριακό

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε επισήμως, χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για την πορεία του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως είπε αργότερα σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της τριμερούς, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γκουτέρες στις 25/11. Τις εξελίξεις στο θέμα συζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αργότερα, σε συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού.

Κληθείς, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει ότι μετά τη συνάντηση το Σεπτέμβρη των Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, επέλεξε να απαντήσει ότι «είναι βασικό στις 25/11 να ξεκινήσει η τριμερής συζήτηση - χωρίς παρεμβάσεις της Αγκυρας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Ακιντζί. Περιμένουμε να δούμε εμπράκτως, λοιπόν, ότι θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Οσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, είχαμε προσπάθειες της Τουρκίας στο "οικόπεδο" 7. Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίες που βλέπουμε, για να προχωρήσουμε κι εκεί με κάτι θετικότερο στην πορεία», πρόσθεσε, στέλνοντας ξανά σήμα για συνέχιση του παζαριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ