ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2019
Ολοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη το πρώτο πανηγυρικό «κλείσιμο»

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι το πρώτο πανηγυρικό «κλείσιμο», τη Δευτέρα 4/11, της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Μια μάχη απαιτητική, που όμως οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζοντας τη δυναμική της εκκίνηση είναι αποφασισμένες να τη δώσουν και φέτος με επιτυχία.

Μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ ήδη έχουν αποφασίσει τους στόχους τους, έχουν εφοδιαστεί με κουπόνια και έχουν ξεκινήσει το θαρρετό - πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και λαϊκά σπίτια ζητώντας οικονομική ενίσχυση από τον εργατόκοσμο. Με μεράκι, ενθουσιασμό και όρεξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καταστρώνουν πάμπολλες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν αυτό το άνοιγμα, την επαφή με νέες δυνάμεις. Σύνθημα της μεγάλης μάχης είναι «Ενισχύεις το ΚΚΕ - ενισχύεις τον αγώνα για τα δίκια του λαού και της νεολαίας».

Μάλιστα, ξεχωριστοί είναι οι στόχοι που μπαίνουν για την «επίσημη πρώτη» της μεγάλης μάχης, την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε το αποτέλεσμα που θα καταγραφεί εκείνο το βράδυ να σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της προσπάθειας τις επόμενες βδομάδες.

Τέτοιο ήταν το κλίμα την Πέμπτη 31/11 στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του τελευταίου «κλεισίματος» πριν από την επίσημη έναρξη. Οι άμιλλες που έχουν μπει ανάμεσα στις Οργανώσεις ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν, μέλη και φίλοι του Κόμματος ανταλλάζουν σκέψεις για την οργάνωση της Εξόρμησης, ενώ τα πρώτα δείγματα δείχνουν και τις δυνατότητες υπερκάλυψης των στόχων.

«Ηδη υπάρχουν ΚΟΒ που σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία την ερχόμενη Δευτέρα θα καταγράψουν πάνω από το 30% του στόχου τους», μας λένε σύντροφοι από την ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, που έχουν έρθει όλοι μαζί στα γραφεία την ώρα του «κλεισίματος». Η ΚΟΒ Σεπολίων είναι ήδη στο 30%, η ΚΟΒ Κολωνού στο 27%, η ΚΟΒ Μεταξουργείου στο 33%. «Ο στόχος που είχαμε βάλει να είμαστε τη Δευτέρα στο 25% είναι ήδη ξεπερασμένος. Τον αναπροσαρμόζουμε, βάζοντας στόχο το 35% για όλες τις Οργανώσεις», μας λέει ο Φώτης, μέλος της ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, συμπληρώνοντας ότι η Οργάνωση είναι σε άμιλλα με την ΤΟ Πειραιά.

Προετοιμασία για το «κλείσιμο» της Δευτέρας
Προετοιμασία για το «κλείσιμο» της Δευτέρας
Η μάχη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στράτευση των οπαδών του Κόμματος δίπλα στις ΚΟΒ, κι εδώ αποτυπώνονται περισσότερες δυνατότητες από προηγούμενες φορές αφού έχουν μεσολαβήσει σημαντικές μάχες, όπως οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, που ανέδειξαν εργαζόμενους με αυξημένη διάθεση προσφοράς για να αναλάβουν καθήκοντα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΚΟΒ Πετραλώνων: «Οσα είναι τα μέλη, άλλοι τόσοι είναι και οι οπαδοί που "χρεώθηκαν" με κουπόνια και ήδη κάνουν οικονομική δουλειά», σημειώνει ο Φώτης, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για όλες τις Οργανώσεις να στηριχτούν και στους οπαδούς του Κόμματος.

Σε άλλο γραφείο συγκεντρώνονται μέλη της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας, με την σ. Μαίρη, στέλεχος του Κόμματος, να τους εξηγεί ότι τη Δευτέρα 4/11, στο πανηγυρικό «κλείσιμο», θα καλέσουν στα γραφεία όλους τους συντρόφους και τους οπαδούς, θα ετοιμάσουν όλοι μαζί ένα κέρασμα με φαγητό και ποτό. Σε αυτό το κλίμα «θα αποδώσουμε όσα χρήματα συγκεντρώσουμε, φιλοδοξώντας να φτάσει η Οργάνωση τουλάχιστον στο 25%, αφού τώρα είναι ήδη στο 15%, και να βρεθεί στην πρώτη "τριάδα" της άμιλλας της ΚΟ Αττικής», αναφέρει.

Αντίστοιχες είναι οι συζητήσεις σε όλα τα γραφεία, με τα στελέχη της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού, για παράδειγμα, που πέρυσι είχε τερματίσει πρώτη στην άμιλλα της ΚΟ Αττικής, να δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν τη σημαία του Κόμματος που είχε αποδοθεί συμβολικά στην Οργάνωση για την επιτυχημένη προσπάθεια.

Στις πρωτοβουλίες των Οργανώσεων περιλαμβάνεται και η απόδοση «κόκκινων μεροκάματων». Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γ' Διεθνούς, συγκεντρώνει «κόκκινα μεροκάματα» από μέλη και οπαδούς του Κόμματος, βάζοντας στόχο τη Δευτέρα να είναι εκατοντάδες όσοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ιδιαίτερα τιμητικό κάλεσμα.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Το Σάββατο 2 Νοέμβρη:

-- Οι Οργανώσεις Ζωγράφου, Ιλισίων και Γουδή Αττικής διοργανώνουν συναυλία, στις 8 μ.μ., στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα» (πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου). Θα συμμετάσχει το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής διοργανώνουν συνεστίαση - λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., σε αίθουσα του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (Παλαί).

-- Οι Οργανώσεις Κυψέλης στις 9 μ.μ. διοργανώνουν γλέντι στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος).

-- Η ΤΕ Χανίων καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πλατανιά στο Μάλεμε (έναντι εκκλησίας Αγίου Αντωνίου). Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα ακολουθήσει λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη:

-- Η ΤΕ Πειραιά καλεί στο γλέντι της, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών του ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν μουσική παράσταση στις 7.30 μ.μ. στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα», Νέας Ελβετίας 34), αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Οι ΚΟ Ν. Ιωνίας Αττικής διοργανώνουν προβολή του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος «Ο Δρόμος μας...», στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία).

Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη, στις 9.30 μ.μ., η ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο εστιατόριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα»

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Περισσός), ημερίδα με θέμα «1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Προσέλευση: 4 μ.μ. Εναρξη: 4.30 μ.μ.

Α' κύκλος (4.30 μ.μ. - 6 μ.μ.)

Κεντρική ομιλία: Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949. Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949. Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940 - 1949. Χάρης Ραζάκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας.

Διάλειμμα (30 λεπτά)

Β' κύκλος (6.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.)

Η ουτοπία της «Εθνικής Ενότητας» και η δράση του εργατικού κινήματος. Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά. Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Διάλειμμα (30 λεπτά)

Γ' κύκλος (8 μ.μ. - 9 μ.μ.)

Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου. Φιλιώ Τόλια, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας.

Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών. Βασίλης Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946 - 1949. Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κλείσιμο

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση την Κυριακή με προβολή ταινίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι καλούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 - Αγιος Δημήτριος), σε εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα.

Απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους συγγενείς και φίλους των φιλοξενουμένων, συναγωνιστές και συντρόφους που αγαπούν την κοινωνική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το «Σπίτι του Αγωνιστή», εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς που εκδηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, η οποία αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με την καθημερινή παρουσία του στο χώρο με ενδιαφέρον και σεβασμό, εμπλουτίζοντας τη φιλοξενία των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ