ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την ίδια ώρα που οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύσουν και να συκοφαντήσουν τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την ενίσχυσή τους, δίνουν μάχη για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργό συμμετοχή τους στην οργάνωση της πάλης και την αγωνιστική δράση.

Κομβικά ζητήματα, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, η πάλη ενάντια στο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ο αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα της «ευελιξίας» και του σαρώματος των εργατικών δικαιωμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποίησαν μια σειρά από σωματεία τις προηγούμενες μέρες, βασικές πτυχές των οποίων παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η διεκδίκηση ΣΣΕ στο επίκεντρο του απολογισμού και του σχεδιασμού της δράσης

Τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα και τους άξονες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η δράση του στο εξής συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 3/11, στην ετήσια Γενική του Συνέλευση.

Τόσο από την εισήγηση του προέδρου του Συνδικάτου, Γιάννη Αναγνώστου, όσο και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταφέρθηκε πείρα από τους αγώνες που δόθηκαν σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, αλλά και από τη συμβολή του Συνδικάτου στις δύο απεργιακές μάχες στις 24/9 και στις 2/10. Κόντρα στις προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση αλλά και τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνελεύσεις σε εργοτάξια με στάσεις εργασίας και μαζική συμμετοχή, το Συνδικάτο συζήτησε με εκατοντάδες εργαζόμενους για την επίθεση της κυβέρνησης στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στις απεργίες τόσο τα μεγάλα εργοτάξια όσο και τα περισσότερα γιαπιά δεν δούλεψαν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ανάπτυξης για όλους», ενώ κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από χαμηλά μεροκάματα και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Οσον αφορά την πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στο Ελληνικό, με τις εξαγγελίες για χιλιάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι σε όσους τους συμβουλεύουν «δουλέψτε μέχρι βράδυ κι έρχονται καλύτερες μέρες» απαντούν με νέους αγώνες για ΣΣΕ στα εργοτάξια και τον κλάδο, αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση των ωραρίων και των μέτρων προστασίας.

Από τον προσανατολισμό του Συνδικάτου, όπως αποτυπώθηκε και στη συνέλευση, δεν λείπει η πάλη για υποδομές και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, αντί για πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις και καζίνο, που αποφέρουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου, αντιτάσσουν τις ανάγκες του λαού: Την ανάγκη για κατασκευή νοσοκομείου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο είναι το Ασκληπιείο Βούλας, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, μητροπολιτικού πάρκου με ανοιχτές και ελεύθερες παραλίες για όλους.

Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου για τη συνέχεια εστιάζει στην ανάπτυξη αγώνων σε μεγάλα εργοτάξια και κατασκευαστικές εταιρείες, στην προετοιμασία για κλαδική απεργία με αιχμή το ζήτημα των ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό και τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο θα συντονίσει τη δράση του με άλλα σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου, όπως ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, μισθωτούς μηχανικούς.

Απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις στις 30 Νοέμβρη.

Τέλος, η συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα - καταγγελία της κυβέρνησης ΝΔ για την ένταση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στο ΔΣ και στα μέλη του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), για τις απειλές που δέχονται από τραμπούκους της εργοδοσίας, επειδή πρωτοστατούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ και υπαγωγή στα ΒΑΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Να ενισχυθεί το κλαδικό σωματείο σε περισσότερους χώρους δουλειάς

Η ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η ισχυροποίηση του κλαδικού Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, το στήσιμο νέων επιτροπών σε επιχειρήσεις του κλάδου, το δυνάμωμα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θανάσης Φωτόπουλος, αναφέρθηκε εισηγητικά στην κατάσταση που έχει παγιωθεί στα εργοστάσια, με μειώσεις μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων, καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Στο παραπάνω φόντο, υπενθύμισε μια σειρά από πλευρές της πλούσιας δράσης που ανέπτυξε το Συνδικάτο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και πρωτοβουλίες με πολιτιστικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στο έδαφος της δράσης αυτής, έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το Συνδικάτο. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει η κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων, που οργανώνει το Συνδικάτο μαζί με άλλα σωματεία της βιομηχανίας στις 13/11, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η συνέλευση αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο στις 30/11 για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική συνέλευση και επίδοση του πλαισίου αιτημάτων στην περιφερειακή αρχή

Με μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 30/10, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής έκανε απολογισμό δράσης και συζήτησε για τα επόμενα βήματά του.

Οι θέσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως συζητήθηκαν στη συνέλευση και αποτυπώθηκαν στην απόφασή της, κατατέθηκαν αμέσως μετά στην περιφερειακή αρχή, με πορεία που κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας. Παράλληλα με την επίδοση του πλαισίου αιτημάτων, ο Σύλλογος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να καθορίσει συνάντηση στην οποία να δοθούν απαντήσεις και λύσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η σχεδόν καθολική υπερψήφιση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, όπως και του προγράμματος δράσης του Συλλόγου, έστειλε σαφές μήνυμα πως οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής.

Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν κάθε προσπάθεια χτυπήματος της συλλογικής δράσης και παρέμβασης στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, έδωσαν απάντηση και στα δελτία Τύπου με τα οποία η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να δυσφημίσει τον Σύλλογο, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις του και η διοίκησή του δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους, ότι δεν ασχολείται με τα πραγματικά τους προβλήματα, αλλά «αναγάγει σε ζητήματα αιχμής "ξένα" για τους εργαζόμενους θέματα».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποστελέχωση και τη συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων, για υπηρεσίες με οργανωτική συγκρότηση, εξοπλισμό και μέσα», τονίζει η απόφαση της συνέλευσης και ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας αυτός «δεν είναι "μικροκομματικός", είναι αγώνας ζωής».

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, από τον Τ. Ζερβό, πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ενόψει και του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική συνέχεια η μόνη απάντηση στα προβλήματα των εργαζομένων

Η πείρα από την οργάνωση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίστηκε από πολλούς εργαζόμενους που πήραν τον λόγο, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες το σωματείο έδωσε το δικό του «παρών», σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κόντρα στις προσπάθειες κυβέρνησης, εργοδοσίας αλλά και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου».

Τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, από την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων και την καθίζηση των μισθών μέχρι την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μεταφέρθηκαν από μια σειρά παρεμβάσεις εργαζομένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο αγωνιστικός βηματισμός να συνεχιστεί.

Στη συνέλευση ξεχώρισε η παρουσία εργαζομένων σε δημοσκοπικές εταιρείες, ορισμένοι από τους οποίους είναι νέα μέλη του Συνδέσμου. Οπως περιέγραψε εργαζόμενη μιλώντας στη συνέλευση, οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στις εταιρείες του χώρου στερούν από το προσωπικό άδειες, επιδόματα, αποζημιώσεις και προστασία από την ανεργία, ενώ τους αναγκάζει να πληρώνουν από την τσέπη και τους πενιχρούς μισθούς τους την Ασφάλισή τους. Αναφερόμενη στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπογράμμισε ότι οι αντεργατικές ανατροπές, που αποτελούν ήδη πραγματικότητα στις δημοσκοπικές, δεν αφήνουν έξω από το στόχαστρό τους τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους.

Ο Σύνδεσμος καλεί σε σύσκεψη για τη συγκρότηση επιτροπής εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ