ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει την ίδρυσή τους, αλλά η λειτουργία τους θα ξεκινούσε τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για Τμήματα με διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, που θα λειτουργούσαν στα Πανεπιστήμια Γεωπονικό, Διεθνές, Αθηνών, Μεσογειακό, Ιόνιο, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών και Πελοποννήσου.

Το υπουργείο Παιδείας καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ίδρυσε τα Τμήματα για «ψηφοθηρικούς λόγους», χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι «ορισμένα από τα νέα αυτά Τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους». Ιδιαίτερα επιμένει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είχε προηγηθεί της ίδρυσής τους γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες βδομάδες νέο πλαίσιο για την ΑΔΙΠ, δίνοντάς της επιπλέον αρμοδιότητες και καλώντας τη να γνωμοδοτήσει για κάθε ίδρυση νέου Τμήματος από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, η ΑΔΙΠ έχει δώσει δείγματα γραφής χρόνια τώρα με τις «αξιολογήσεις» όλων των Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου οι κατευθύνσεις της ήταν για στενότερη σύνδεσή τους με την αγορά και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Προκλητικά η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι όλα τα παραπάνω γίνονται για το συμφέρον των φοιτητών και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, την ώρα που και τα υπάρχοντα Τμήματα που λειτουργούν στα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, την υποβάθμιση των πτυχίων κ.ο.κ.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των πανεπιστημιακών Τμημάτων που ανακοινώθηκε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καβγά. Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για την αναστολή 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με τις κατ' όνομα "πανεπιστημιοποιήσεις" των πρώην ΤΕΙ και την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχοντας σταθερά το βλέμμα στην αγορά, στα ζητούμενα του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε το αντικείμενο και η διασπορά των Τμημάτων, προχώρησαν οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα και οι ιδρύσεις. Με τα ίδια κριτήρια, σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται προς τους εργοδότες - βιομήχανους να αξιολογήσει εκ νέου τα Τμήματα, παλιά και νέα.

Στο όνομα της ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε ως πρώην κυβέρνηση τα νέα Τμήματα, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Στο όνομα της ανάπτυξης σήμερα και η ΝΔ αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων, για να εξασφαλίσει ότι ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίνουν νερό στο όνομα του "αυτοδιοίκητου" των ΑΕΙ, δηλαδή στην εξασφάλιση εκείνων των όρων ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Οταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν η υπουργός Παιδείας της ΝΔ εγκαινιάζει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ' όνομα "δημόσια" Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εξαρχής αντιτάχθηκε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέρασή τους στην αγορά. Αντιτάχθηκε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις διεκδίκησης σπουδών με δικαιώματα, στοχεύοντας στην πολιτική που βάζει διαρκώς νέα εμπόδια στις σπουδές και απαντώντας ενιαία στην υποχρηματοδότηση και στο νέο κύμα επίθεσης που ετοιμάζει η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Απαίτησαν λύσεις στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σπουδές και στις σχολές τους, με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών στον νέο προϋπολογισμό, μέτρα για τη στέγαση, τη φοιτητική μέριμνα, ικανοποίηση των αιτήσεων για μετεγγραφές. Δήλωσαν πως ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά και ότι με τους αγώνες τους θα μπουν εμπόδια στο να φτάσουν μέχρι τη Βουλή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με αποφάσεις των Συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ, και φοιτητικών συλλόγων του Γεωπονικού, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακίζουν τις σπουδές μας, οργάνωση κι αγώνας οι επιλογές μας», «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», φώναζαν στην πορεία, ενώ συνθήματα συμπόρευσης με τους εργαζόμενους κυριάρχησαν όταν πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές και ιδρύματα Πρόνοιας.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια του μεγάλου πανελλαδικού φοιτητικού συλλαλητηρίου στις 31 Οκτώβρη και αγωνιστικού πλαισίου, στο οποίο κατέληξε η πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την ίδια μέρα στην Αθήνα με τη συμμετοχή 73 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού στις σχολές, στις συνελεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στην προετοιμασία του τριήμερου γιορτασμού του Πολυτεχνείου, για να στείλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ακόμη μια φορά, ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις επεμβάσεις, στην εμπλοκή της χώρας μας.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τις μετεγγραφές και τη φοιτητική μέριμνα πραγματοποίησαν χθες φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και οικότροφοι φοιτητές των Εστιών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης συναντήθηκαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον νόμο που θέτει τον ποσοτικό περιορισμό του 15% επί των εισακτέων ανά τμήμα, ενώ σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα παρέπεμψε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Την Κυριακή η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων που δίνουν δυναμικό «παρών» στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές και που συμμετέχουν και οργανώνουν την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά. Μέχρι χτες, 49 Σύλλογοι και 9 Επιτροπές - συνελεύσεις ετών είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις. Οι σύλλογοι ανά περιοχή έχουν ως εξής:

Αθήνα: Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής και ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΚΟΔΕ του ΠαΔΑ και η Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής.

Θεσσαλονίκη: Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, ΜΜΕ, Χημικών Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ, Φαρμακευτικής και Εστίας του ΑΠΘ. Επίσης οι Συνελεύσεις - Επιτροπές Ετών: Συνέλευση φοιτητών ΠΑΜΑΚ, Επιτροπές Α' έτους Φαρμακευτικής, Α' έτους Φυσικού.

Πάτρα: Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Μηχανολόγων - Μηχανικών, Η/Υ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και ΣΟΦΕΠ Πατρών και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης.

Θεσσαλία: Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής και Ειδικής Αγωγής Βόλου, Εστίας Λάρισας, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ Λάρισας και η Επιτροπή α' έτους Φυτικής Παραγωγής.

Κρήτη: Φυσικού και Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου και Εστίας Χανίων.

Ιωάννινα: Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, ΒΕΤ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και οι Συνελεύσεις - Επιτροπές Ετών: Α' και Β' έτους Φιλολογίας, Α' έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών

Μαχητική κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί με αποφάσεις των ΕΛΜΕ, απαιτώντας εδώ και τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά και να λειτουργήσουν όλα τα Τμήματα Προσανατολισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ