Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος χτες, υποδεχόμενος τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ
Ανατριχίλα προκαλούν όσα είπε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας χτες την έναρξη Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καλωσορίζοντας τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι.
Συγκεκριμένα, είπε: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Συμμάχων της. Πάντα στεκόταν στο πλευρό των Συμμάχων της (...) Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!
Η ανατριχιαστική αυτή αποστροφή είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη για τα συμφέροντα και τα κέρδη της, ρίχνοντας το λαό κυριολεκτικά στη φωτιά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μια φωτιά την οποία περιέγραψε, άλλωστε, με ζωηρά χρώματα ο ίδιος ο υπουργός, τονίζοντας: «Το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια και κατ' επέκταση ραγδαία αύξηση των προκλήσεων ασφαλείας. Σε αυτό το περιβάλλον εύθραυστης σταθερότητας, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο, τόσο στο πλαίσιο συμμετοχής της στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς (βλ. ΝΑΤΟ) όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει δρομολογήσει», όλες με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για εδραίωση της παρουσίας τους σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, σε κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο ευρωΝΑΤΟικού χωροφύλακα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.
Και οπωσδήποτε αυξημένα κόστη, πακτωλό χρημάτων από το υστέρημα του λαού που ξοδεύεται και θα συνεχίσει να ξοδεύεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αφού όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός τον υψηλόβαθμο Αμερικανό: «Κάποιες στιγμές χρειάστηκε να ξοδέψουμε περισσότερα απ' όσα μπορούσαμε να διαθέσουμε, με σκοπό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Ωστόσο το έχουμε κάνει και θα το επαναλάβουμε και στο μέλλον εάν χρειαστεί»...
Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς δεν είμαστε εχθροί της Ρωσίας. Αντιθέτως είμαστε μια χώρα η οποία είναι μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, παλιό μέλος. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στη Ρωσία σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (...) Μπορούμε να είμαστε δίαυλος συνεννόησης. Μπορούμε να είμαστε ένας "honest broker", κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δυο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις», όπως βάφτισε τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση συμμετέχει με τα μπούνια στο πλευρό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ρωσικές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «εκεί θα επιθυμούσαμε οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς να είναι πιο καθαρές. Δηλαδή να μην είναι λογική ίσων αποστάσεων», συμπληρώνοντας πως ο Σ. Λαβρόφ «μου εξήγησε τη ρωσική άποψη. Το πώς κατά την άποψή τους αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη στην περιοχή».
Την ίδια ώρα, στην ίδια συνέντευξη, τόνιζε για την πρόσφατη νέα Συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση: «Είμαι ευχαριστημένος, πάρα πολύ ευχαριστημένος πρέπει να σας πω, που κατοχυρώσαμε και νομικά την αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Μια σχέση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που διευρύνει το αποτύπωμα ασφάλειας στην περιοχή. Οχι εναντίον της Τουρκίας, υπέρ της ασφάλειας (...) Είναι κινήσεις σταθερότητας. Αυτό θέλουμε από τις ΗΠΑ».
Στην ίδια λογική, που θέλει το λύκο να φυλά τα πρόβατα και το όλο παζάρι να διεξάγεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, ο Ν. Δένδιας περιέγραψε και τα παζάρια με την Τουρκία, λέγοντας πως «πρέπει να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία». Σε αυτήν τη βάση, σήμερα θα έχει άλλη μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Γενεύη, που εστιάζει στα Δυτ. Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ ετοιμάζονται για το διευρυμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες (τη δεύτερη μέρα με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας). Στην ατζέντα είναι και η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά να δηλώνει χτες, στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ότι εντός ΕΕ «προχωρούν οι συζητήσεις» για τις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας για τις παράνομες κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα συζητηθούν δε και τη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι κόλλησαν ξανά οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι όντως «η συζήτηση διαρκεί αρκετά χρόνια» και πρόσφατα αποφασίστηκε «να ξαναπιάσουν το νήμα οι τεχνικές επιτροπών» των δύο χωρών.
Αξίζει στο μεταξύ να καταγραφούν και τα όσα είπε ο Ν. Δένδιας στην ίδια ενημέρωση σχετικά με τις σχέσεις με την Κίνα, ενόψει και της έλευσης, στην Ελλάδα την Κυριακή, του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Ερωτηθείς για τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, σημείωσε πως «εμάς μας βλάπτει. Εμείς είμαστε μια ανοιχτή χώρα, θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε εξαγωγές, θυμίζω ότι έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου και μας νοιάζει να έχουν δουλειά αυτά τα βαπόρια. Αν δεν υπάρχει εμπόριο, τι θα κουβαλάνε τα βαπόρια;».
Παραπέρα, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν και εντός ΕΕ, έσπευσε να υιοθετήσει χτεσινό άρθρο του Γ. Παπανδρέου στην «Καθημερινή», όπου έγραφε πως «μερικοί δυσανασχετούν για τις κινεζικές επενδύσεις στον ευρωπαϊκό νότο. Οφείλουν όμως να κατανοήσουν τις συνέπειες της απουσίας δικών τους επενδυτικών προτάσεων σε μια χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση».
Ο Ν. Δένδιας το ανέπτυξε κάνοντας σαφές ότι το Βερολίνο αντέδρασε στη διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα: «Οι Κινέζοι ήρθαν και επένδυσαν χρήματα στην Ελλάδα όταν οι άλλοι απείχαν και όταν από τα μνημόνια, μάλιστα, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη σε ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες άλλοι δεν ήρθαν. Αυτή ήταν η απάντησή μου όταν ερωτήθηκα από διάφορες πλευρές, καταλαβαίνετε από ποιες (...) Είδα τον κ. Σόιμπλε τώρα στο Βερολίνο, του το είπα. Του είπα, δηλαδή, ότι "εσείς τότε μας πιέζατε και τώρα μας ρωτάνε γιατί κάναμε την ιδιωτικοποίηση για την οποία εσείς μας πιέζατε", μου είπε ευθέως "να τους πεις ότι εμείς φταίμε και αν θέλουν να ρωτήσουν κι εμένα"».
Σε συνεννοήσεις για την αναθέρμανση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε ανοικτή διασύνδεση με τον αμερικανικό παράγοντα.
Χαρακτηριστικά, χτες ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Πάλμερ. Επισήμως, «η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή» και «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας». Ο Αμερικανός, έχοντας και το αξίωμα του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναγνώρισε «τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη για να συμμετάσχει στο «Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια» που οργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) του Νταβός. Προγραμματίζονται εκεί συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.
Μιλώντας επ' αυτού στον ρ/σ «Θέμα», ο Ν. Δένδιας έλεγε χτες ότι μετά την απόφαση, πρόσφατα, του ΕΣ, «έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ένα κενό πολιτικής απέναντι σε αυτές τις χώρες. Και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. Τις έχει αφήσει στο "περίμενε". Το "περίμενε" δεν είναι πολιτική».
Απέφυγε, πάντως, να δεσμευτεί αν η κυβέρνηση αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να ξανατεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη ή τον Μάη, κάνοντας σαφές ότι ναι μεν στηρίζει την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτ. Βαλκανίων, ωστόσο αναμένει να δει αν στο πλαίσιο των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στην ΕΕ θα διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες «διότι αν τα "όχι" είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης. Σε επαναφέρει σ' ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο».
Αυτό για το οποίο δεν διστάζει, πάντως, στιγμή η κυβέρνηση είναι η πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ΥΠΕΞ να τονίζει πως «αυτό το οποίο τίθεται είναι η ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας. Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διανοηθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να θέσει θέμα μη ισχύος της Συμφωνίας».
Μπροστά, δε, και στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στα Σκόπια και μιας πιο σκληρής στάσης εκ μέρους τους, ο Ν. Δένδιας επέμεινε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία μα καμία, να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί οποιοσδήποτε από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και δεν είναι και παραδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση».
Αυτά αναμένεται να πει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ, την ερχόμενη Πέμπτη, σε συνάντησή τους στη διάσκεψη «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.