Η οργάνωση της πάλης των φοιτητών, το δυνάμωμα των μαζικών διαδικασιών και του αγώνα για το πανεπιστήμιο των πραγματικών σύγχρονων αναγκών βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνάντησης την Κυριακή55
Η οργάνωση της πάλης των φοιτητών, το δυνάμωμα των μαζικών διαδικασιών και του αγώνα για το πανεπιστήμιο των πραγματικών σύγχρονων αναγκών βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν 69 Φοιτητικοί Σύλλογοι, 9 Συνελεύσεις Ετών και Τμημάτων και 12 Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα.
Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από εκλεγμένους συνδικαλιστές, πρωτοπόρους φοιτητές από σχολές όλης της χώρας. Απασχόλησαν οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος ενάντια στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών, την κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, στα πρώην ΤΕΙ.
Με τα μάτια στραμμένα στις μάχες που βρίσκονται μπροστά, οι αντιπρόσωποι ανέδειξαν την ανάγκη να σταθεροποιηθούν τα θετικά βήματα που μετρούν σύλλογοι σε όλη τη χώρα, να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, να σταθεροποιηθούν ο κοινός συντονισμός, η πολύμορφη δράση και λειτουργία των Συλλόγων, να συγκροτηθούν οι αναγκαίες δομές - επιτροπές για να οργανώσουν τη μάχη σε κάθε Σύλλογο.
Στον άμεσο προγραμματισμό, με ευθύνη της νέας Πανελλαδικής Γραμματείας που εκλέχτηκε, βρίσκονται:
Κατά την έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών.
«Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνθήκες που χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα οργανώνουν τον αγώνα τους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και πανελλαδικό συντονισμό. Σε ανάλογες διεργασίες είναι και οι εργαζόμενοι, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», τόνισε ο Γ. Δασκαλάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, που αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση ΝΔ, που αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιδραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ενιαία απάντηση από όλους εμάς, να ενισχυθεί η συμμαχία των εργαζομένων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των αγροτών, που ζούμε στο πετσί μας τις συνέπειες των πολιτικών τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να συντονίσουμε τη δράση μας, από κοινού να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν και μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις», σημείωσε η Κ. Τσότρα, χαιρετίζοντας εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ, αναφερόμενη στη γενίκευση της πλήρους «ευελιξίας» του χρόνου και χώρου εργασίας που προωθείται, στο όνομα της «ισότητας» και των «ίσων ευκαιριών», στις αντιλήψεις που προβάλλονται και διδάσκονται και μέσα στις σχολές, στο πώς η νέα φοιτήτρια και μισθωτή επιστήμονας βιώνουν την επιδείνωση της κατάστασης.
Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο οργανωτικός της γραμματέας Γρ. Αναγνώστου απηύθυνε χαιρετισμό στους «δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, τους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στους δρόμους, διατρανώνοντας την αντίθεση του λαού και της νεολαίας μας ώστε να καταγγελθεί, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε μαγνήτη επιθέσεων», όπως τόνισε.
Εκ μέρους της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών χαιρέτισε ο Π. Γεωργίου, δηλώνοντας: «Δίνουμε τον δικό μας καθημερινό και διαχρονικό αγώνα για να συνειδητοποιήσουν και οι Κύπριοι φοιτητές εδώ στην Ελλάδα ότι οι αγώνες του ΜΑΣ είναι και δικοί μας αγώνες και ότι οι Κύπριοι φοιτητές έχουν και πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών και στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος της Ελλάδας».
Αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στη 10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Με αυτά τα λόγια και μέσα σε συνθήματα και αγωνιστικό παλμό, ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ. Η κεντρική εισήγηση, περικλείοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, την έννοια της πραγματικής αναβάθμισης σε όφελος των φοιτητών και της επιστήμης, τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, στάθηκε στην πολύμορφη δράση των Συλλόγων, την ανάγκη να γενικευτούν τα σημαντικά βήματα που αποτυπώνονται και τη συμβολή του ΜΑΣ σε αυτήν την κατεύθυνση. Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα της εισήγησης που έγινε από την Μυρτώ Καλτικοπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοσοφικής Αθήνας:
«...Εδώ λοιπόν, σήμερα, συναντιούνται οι πιο μαζικοί, οι πιο μαχητικοί και ζωντανοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος! Το μαχητικό μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων...
...που πάει κόντρα στα παραμύθια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συκοφάντησης, καταστολής, ενσωμάτωσης των αγώνων μας!
...που παλεύει για τη μαζικοποίηση των Φοιτητικών - Σπουδαστικών Συλλόγων με ζωντανή λειτουργία και μαχητική δράση κόντρα στο συμβιβασμό, σπάζοντας τη λογική τού "τίποτα δεν αλλάζει" και αποδεικνύοντας ότι όταν γινόμαστε πρωταγωνιστές έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο.
...που αντιμάχεται τον εκφυλισμό, την ανοργανωσιά, για να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους φοιτητές που μένουν ακόμα μακριά από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση.
...που συμπορεύεται με το εργατικό κίνημα στις απεργιακές μάχες, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, κόντρα σε όσους μας θέλουν απομονωμένους. Για να γνωρίζει κάθε φοιτητής όσα θα συναντήσει μετά το πτυχίο, να παλεύει από σήμερα για τα δικαιώματά του ως αυριανός εργαζόμενος. Για να έχει στήριγμα ο εργαζόμενος και ο πρακτικάριος σπουδαστής στο χώρο δουλειάς του. Γιατί η βελτίωση της μόρφωσης της νέας γενιάς είναι υπόθεση και των εργαζόμενων γονιών μας. Γιατί η δύναμη της ενότητας όλων όσοι πλήττονται είναι δύναμη ακαταμάχητη!
Αυτό είναι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! (...)
Ο μεγάλος αγώνας που δίνουμε, και αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους φοιτητές και Συλλόγους, έχει πετύχει έναν από τους σκοπούς του.
Η κυβέρνηση, το υπουργείο έχουν πάρει το μήνυμα από τις δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις από την αρχή της χρονιάς, από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο που δεν μπόρεσαν να κρύψουν, από τα δίκαια αιτήματα που οι φοιτητές βροντοφωνάζουν. Γι' αυτό και την ίδια ώρα που φουντώνει ο αγώνας μας, φουντώνει και η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτός να μπει "στο γύψο".
Σήμερα, από εδώ, να οργανώσουμε τη συνέχεια της απάντησης των Φοιτητικών μας Συλλόγων, να κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα. Να αξιοποιήσουμε τις ελπιδοφόρες έως τώρα διεργασίες για να παλέψουμε πιο αποφασιστικά για φοιτητικό κίνημα πιο μαζικό, δυναμικό, αποτελεσματικό κόντρα στο σύνολο της πολιτικής που μας τσακίζει.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δικές μας ανάγκες! Γι' αυτό και μόνο όσο γινόμαστε περισσότεροι όσοι τα βάζουμε με τα δικά τους συμφέροντα, τόσο θα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας.
Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που πανηγυρίζει για την "ανάπτυξη" και δίνει νέες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο και στις μεγάλες επιχειρήσεις με το πρόσφατο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο, επικαλείται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις σχολές μας. Στο όνομα της κρίσης στραγγάλισαν οικονομικά τις σχολές μας, πήραν τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων. Λέμε ξεκάθαρα και από αυτό εδώ το βήμα ότι δεν θα πληρώσουμε με τις σπουδές και τη μόρφωσή μας την ανάπτυξή τους. Η ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση με νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία, εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που της άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αφού δηλαδή κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο μέσα στο κατακαλόκαιρο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την ισοτιμία των πτυχίων των κολεγίων - πανεπιστημίων, τώρα ετοιμάζει διαγραφές φοιτητών, γενίκευση των διδάκτρων και "βάση εισαγωγής" για τα πανεπιστήμια.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στις σπουδές μας, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων είχαν μείνει, απαντάμε ξεκάθαρα ότι "δεν μας κάνει" το πανεπιστήμιο που έχουν φτιάξει! Απορρίπτουμε τη δήθεν "αξιολόγηση" και "αυτονομία" των Ιδρυμάτων μας, που έγιναν το όχημα για τη μείωση της χρηματοδότησης.
"Κανονικότητα" σήμερα δεν είναι το πτυχίο μας να αποτελεί ένα ακόμη προσόν ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να συγκεντρώσουμε επί πληρωμή, δεν είναι να πετιέται αναγκαία γνώση εκτός πτυχίου. Σήμερα σύγχρονο και κανονικό είναι να υπάρχει ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο και όχι οι δεκάδες τίτλοι που έχουν δημιουργήσει με στόχο να παίρνουμε πετσοκομμένες γνώσεις, σκόρπιες δεξιότητες, και να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Πραγματική αναβάθμιση της Παιδείας είναι το πτυχίο μας να συγκεντρώνει την απαραίτητη γνώση μέσα σε αυτό, να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να δουλέψουμε με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο αντικείμενό μας. Η ανάγκη για επιστημονική επιμόρφωση να καλύπτεται από το κράτος.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με διαρκώς νέες αναδιαρθρώσεις. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι νόμοι τους μένουν, ακριβώς γιατί υπερασπίζονται την ίδια πολιτική. Η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποιούν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συμφωνούν με την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας, με τη γενίκευση των διδάκτρων, με την κατηγοριοποίηση, γι' αυτό πολλαπλασίασαν τις διετείς - τριετείς σπουδές (...)
Αυτό το διάστημα μετράμε σημαντικά βήματα, που αποτυπώνονται στις διαδικασίες μέσα στα Τμήματα και στα έτη μας, στις διεκδικήσεις, στον αγώνα μας. Πρόκειται για βήματα που χρειάζεται να γενικευτούν έτσι ώστε να αντιστραφεί η γενική εικόνα, που δείχνει ότι πολλοί συμφοιτητές μας μένουν έξω από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, δεν μπορούν ακόμη να δουν τη διέξοδο στα προβλήματά τους, δεν πιστεύουν στη δύναμη που όλοι μαζί έχουμε. Καθένας από εμάς να συμβάλει με την ευθύνη του ως φοιτητής, συνδικαλιστής για το πώς θα κάνουν και αυτοί το βήμα το επόμενο διάστημα, δεν θα παραμυθιάζονται πια από την κυβέρνηση, δεν θα συμβιβάζονται με το να σπουδάζουν με διαρκώς χειρότερους όρους. Οσο θα δυναμώνει η αποκάλυψη του αντιπάλου, όσο θα είναι η προοπτική του αγώνα μας να κατακτήσουμε σήμερα τις σπουδές που έχουμε ανάγκη και αυτή η προοπτική θα φτάνει σε πιο πολλούς... Θα μετράμε σταθερά βήματα!
Ξεχωρίζει ως ανάγκη και ευθύνη των συνδικαλιστών που είμαστε σήμερα εδώ να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι Σύλλογοί μας να ανοίξουν δρόμο και από την ίδια τη λειτουργία τους στη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών, στον προβληματισμό τους. Να συγκροτηθούν και σταθερά να λειτουργούν τα Διοικητικά Συμβούλια, εμείς εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών να βγούμε μπροστά για ό,τι υπάρχει ανάγκη, χωρίς καμιά υποτίμηση σε όλα όσα καθημερινά συναντά ως εμπόδια στις σπουδές του ο κάθε φοιτητής. Αλλωστε, το αίτημά μας για έκτακτο κονδύλι είναι αυτό που επιδιώκουμε να ικανοποιηθεί για να δοθεί μια πρώτη ανακούφιση στις τεράστιες ελλείψεις των σχολών μας.
Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων με την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης, της θεματολογίας και της διαδικασίας τους. Να συγκροτήσουμε Επιτροπές Ετών ή Τμημάτων σε ενιαίους Συλλόγους, για να ριζώσει η συζήτηση σε κάθε αμφιθέατρο, να μαζικοποιηθούν οι αγώνες μας, να πάρουν κι άλλοι φοιτητές πάνω τους την υπόθεση της οργάνωσης της μάχης στο έτος ή στο Τμήμα τους. Να μετεξελιχθούν γρήγορα οι Σύλλογοι στα πρώην ΤΕΙ, έτσι ώστε οι φοιτητές να μπορούν από καλύτερη θέση να αποφασίζουν και να οργανώνουν τη δράση τους.
Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες κυβερνητικές πλειοψηφίες συνδικαλιστών των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα της στάσης και των θέσεων αυτών των δυνάμεων, να μην αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας να επηρεαστεί από τον βρώμικο ρόλο τους. Να ξεσκεπάσουμε ότι από τη στάση τους ενάντια στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, από το μένος τους ενάντια στον αγώνα μας, αποδεικνύουν καθαρά ότι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν φοιτητές, γιατί είναι υπερασπιστές της πολιτικής που μας τσακίζει.
Συγκροτώντας Επιτροπές που σταθερά θα δρουν μέσα στο Σύλλογο για το Σύλλογο, να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας ενάντια σε όσους θέλουν τους φοιτητές παθητικούς παρατηρητές ή χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ελπιδοφόρα παραδείγματα αυτής της προσπάθειας είναι Φοιτητικοί Σύλλογοι όπως του ΠΑΠΕΙ, του ΠΑΜΑΚ, του Παντείου, της ΑΣΟΕΕ, όπου παρά τα έντονα εμπόδια που έβαζαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον αγώνα των φοιτητών, οι φοιτητές τούς ξεπέρασαν, μετά από χρόνια μη λειτουργίας των Συλλόγων πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, πραγματοποίησαν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, πήραν αγωνιστικές αποφάσεις.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που πέρυσι και φέτος από την αρχή της χρονιάς βρίσκονται σε αγωνιστική πορεία, παλεύουν για πραγματικά σύγχρονες σπουδές, συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, έχουν ως όπλο το διεκδικητικό του πλαίσιο να στηρίξουν ως φάρος την πορεία αλλαγής των συσχετισμών στους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Να φτάσει πλατιά το παράδειγμά τους, να μαζικοποιηθούν και να ζωντανέψουν τα Οργανα του Συλλόγου και οι διαδικασίες του, παίζοντας τον ουσιαστικό τους ρόλο: Την οργάνωση της πάλης για αυτά που έχουμε ανάγκη. Να εξασφαλίσουμε την ενότητα των φοιτητών, των Συλλόγων ενάντια σε αυτήν την πολιτική και για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις μας. Λογικές που προτάσσουν την ενότητα ανάμεσα στις παρατάξεις με σκοπό να αντιπαρατεθούμε με έναν υπουργό, με πλευρές νομοσχεδίων, όχι όμως με το κεντρικό στίγμα και σκοπό τους, είναι αυτές που έδωσαν στο φοιτητικό κίνημα την αρνητική του πείρα, είναι αυτές που καλλιέργησαν απογοήτευση, εφησυχασμό μπροστά στην εναλλαγή προσώπων και κυβερνήσεων αλλά όχι πολιτικής, είναι αυτές που οδήγησαν σε ήττα. Και με τέτοιου τύπου λογικές το κόμμα της προηγούμενης κυβέρνησης προσπαθεί να αξιοποιήσει τον αγώνα που σήμερα δίνουμε για να εξαγνιστεί. Να "μαζέψει τα σάλια του" ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αγώνες των φοιτητών, δεν θα βρει δεκανίκι υποστήριξης μέσα στις σχολές μας! Μέχρι πέρυσι μας απαντούσε με ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις φοιτητών και φέτος καταγγέλλει την καταστολή και την κατάργηση του ασύλου, που πρώτος ξεκίνησε με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα θα πέσει στο κενό. Υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για το άσυλο. Τα προσχήματά τους δεν πείθουν κανέναν: Βλέπουμε πολύ καθαρά ότι στόχος της είναι να περνούν τα μέτρα που θα μας καθηλώσουν στην αμορφωσιά και τη μισοδουλειά χωρίς αντιδράσεις. Είναι το λιγότερο προκλητικό να κάνει λόγο η κυβέρνηση για "ακραίες μειοψηφίες" που βάζουν εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών και τις οικογένειές τους που πληρώνουν, όταν η πολιτική της πετάει έξω από τις σχολές όλους εμάς που δεν μπορούμε να πληρώσουμε, τους μη μετεγγραφέντες, τους εστιακούς, όταν το πτυχίο μας δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, δίνοντας το τελευταίο διάστημα σκληρή μάχη ενάντια στην πραγματική μειοψηφία: Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Ετών, Τμημάτων, οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ μέσα σε αυτή τη 10ετία της ύπαρξης του, όσοι είμαστε σήμερα εδώ, ξέρουμε καλά ότι είμαστε πολλοί όλοι εμείς που δεν μπορούμε άλλο να ζούμε και να σπουδάζουμε έτσι, ξέρουμε ότι μπορούμε σήμερα να κατακτήσουμε σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα 10 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΜΑΣ, η αύξηση της συσπείρωσής του, το διεκδικητικό του πλαίσιο αποτελούν εφόδιο για να μετρήσουμε περισσότερα και πιο σταθερά βήματα στην πορεία ανασύνταξης ενός φοιτητικού κινήματος που θα περάσει μαχητικά στην αντεπίθεση».