Απογειώνεται η εργοδοτική ασυδοσία, με τις πλάτες του αντεργατικού πλαισίου όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου
Επιβεβαιώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής ασυδοσίας με τις πλάτες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, καθώς και το γεγονός ότι η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε παγίδες θανάτου αποτελεί την «κανονικότητα» της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.
Ενας 60χρονος εργάτης στον κλάδο της οικοδομής έχασε τη ζωή του στη Ζάκυνθο, όταν το περασμένο Σάββατο έπεσε στο κενό από σκεπή διώροφης οικίας, όπου αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία.
Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού και αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αίτημα για σύνταξη στα 55,«για να μην αναγκαζόμαστε να εκτελούμε εργασίες που από τη φύση της δουλειάς μας είναι επικίνδυνες σε μεγάλη ηλικία».
«Φτάνει πια! Πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να γίνονται έλεγχοι, να μην μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία», επισημαίνει.
Τρία ναυτεργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες, μαρτυρώντας τις συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα καράβια.
Χτες, 21χρονος αλλοδαπός ναύτης, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Gabri S», τραυματίστηκε στο πηγούνι και στα πλευρά όταν έσπασε κάβος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτωσης του πλοίου με ασβέστη στη λιμενική εγκατάσταση Αλτσι της Σητείας. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Την Κυριακή, ναυτεργάτης, επίσης με την ειδικότητα του ναύτη, τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι κατά το κλείσιμο πόρτας στο χώρο του γκαράζ του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Superfast XI» στο λιμάνι της Πάτρας. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας».
Το Σάββατο, 50χρονος ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Sekavin», κατά τη διάρκεια των διαδικασιών πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι της Καλύμνου τραυματίστηκε από κάβο στο δεξί του χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.
Σε άμεσο κίνδυνο τίθενται η σωματική ακεραιότητα και η ίδια η ζωή των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καθώς η υπονόμευση και από τη σημερινή κυβέρνηση της λειτουργίας των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό συνολικά με την πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο, έχει φουσκώσει τα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε καρμανιόλες.
Τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης προειδοποιούν για τα χειρότερα εφόσον δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, με πρώτο και κύριο να γίνουν καθημερινοί οι έλεγχοι στα επισκευαζόμενα πλοία από αναβαθμισμένες μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σωματεία, την Παρασκευή 8/11 διενεργήθηκε έλεγχος από τη μεικτή Επιτροπή ελέγχου Περάματος - Σαλαμίνας στο πλοίο «Rigel VII», στα Ναυπηγεία «Διαμαντή» στη Σαλαμίνα. Εντοπίστηκε ότι στο πλοίο όχι μόνο εκτελούνταν ταυτόχρονα σοβαρές και επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες από πολλά συνεργεία, αλλά παραβιάζονταν ακόμα και τα στοιχειώδη όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, ενώ ο Τεχνικός Ασφαλείας δεν είχε εμφανιστεί από τις 2 Νοέμβρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων:
«Στην επιχείρηση "ARCO Αθανασόπουλος" διαπιστώθηκαν ακατάλληλες σκαλωσιές ύψους 10 και 15 μέτρων σε όλα τα σημεία του πλοίου όπου εκτελούνταν ελασματουργικές εργασίες, χωρίς κατάλληλα δάπεδα και ρέλια προστασίας, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος από πτώση.
Στην επιχείρηση "ΤΣΕΛΕΚΟΣ", που εκτελεί ναυπηγοξυλουργικές εργασίες, δεν είχαν χορηγηθεί σε κανέναν εργαζόμενο τα μέσα ατομικής προστασίας.
Στην επιχείρηση "ΧΟΡΤΗΣ" και "ΣΙΑ Ηλεκτρολογικές Εργασίες" υπήρχε φορητός φωτισμός 220 volt, αντί για 42 volt που ορίζει ο νόμος, και δεν υπήρχαν ένας προς έναν μετασχηματιστές ασφαλείας για χρήση φορητών ηλεκτρικών εργαλείων.
Υπεύθυνη Αρχή για να τηρηθεί η διακοπή εργασιών ορίστηκε το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας, που άλλωστε εκδίδει και τις σχετικές άδειες».
Τα σωματεία αναφέρουν ότι «για άλλη μια φορά ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, που στο όνομα της κερδοφορίας τους αδιαφορούν πλήρως για την ακεραιότητά μας και τη ζωή μας» και τονίζουν πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για τη διενέργεια καθημερινών και ουσιαστικών ελέγχων από τις μεικτές Επιτροπές.
Σήμερα, Τρίτη, στις 8 π.μ., προχωρά σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της «Wind» στη λεωφόρο Αθηνών. Στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι θα κάνουν Γενική Συνέλευση.
Ηδη το επιχειρησιακό Σωματείο, με τη συμπαράσταση του κλαδικού Συνδικάτου (ΣΕΤΗΠ) και την αλληλεγγύη δεκάδων εργαζομένων του κλάδου, έχει προχωρήσει σε δύο 24ωρες απεργίες, σε περιοδείες σε όλα τα κτίρια της εταιρείας, σε στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας.
«Η εταιρεία "Wind", πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, αξιοποιεί και εφαρμόζει κατά γράμμα την καταστολή, την τρομοκρατία, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και καλεί τα συνδικάτα της Αττικής «να δείξουν με την έμπρακτη στάση τους τι σημαίνει αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργάτες».
Σε αναγνώριση ότι ο αιφνίδιος και απρόβλεπτος θάνατος εργαζόμενου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο σπίτι του, λόγω έντονου εργασιακού άγχους που αντιμετώπιζε με ευθύνη της εργοδοσίας, αποτελεί εργατικό ατύχημα και δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης των συγγενών του θανόντος προχώρησε με απόφασή του για σχετική υπόθεση το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, ο 52χρονος εργαζόμενος δούλευε σε επιχείρηση ως διανομέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, από τον Απρίλη του 1986 έως τον Μάη του 2011. Σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, από τον Φλεβάρη του 2011 άρχισε να φημολογείται ότι στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης η εργοδότρια εταιρεία είχε αποφασίσει την κατάργηση τομέων διανομής, μεταξύ των οποίων και του τομέα του αποβιώσαντος (ο οποίος πράγματι στη συνέχεια καταργήθηκε), χωρίς να παρέχεται καμία διαβεβαίωση για το μέλλον των εργαζομένων.
Ο 52χρονος εργαζόμενος την τελευταία μέρα της ζωής του έφυγε το πρωί για τη δουλειά του, αλλά, αφήνοντας αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου του, επέστρεψε αμέσως σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του, όπου τον βρήκε η σύζυγός του να έχει καταρρεύσει μέσα στο μπάνιο του σπιτιού τους.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζει ότι η αιτία θανάτου του εργαζόμενου «συνδέεται αιτιωδώς με το έντονο εργασιακό άγχος το οποίο αυτός βίωσε λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εργασιακή του σχέση ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης της εργοδότριας εναγομένης, η οποία αφενός μεν δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ούτε παρείχε εκ των προτέρων τις κατάλληλες διευκρινίσεις, με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της ανακατανομής της εργασίας στην ψυχική και σωματική τους υγεία (...) Από υπαιτιότητα δηλαδή των οργάνων της εναγομένης και των προστιθέντων της, ο θανών υποχρεώθηκε να προσφέρει την εργασία του αλλά και να διάγει διαρκώς υπό εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες εργασιακού άγχους το οποίο προκάλεσε την ασυνήθη εξασθένηση του οργανισμού του και εν τέλει τον θάνατό του λόγω εμφράγματος παρά το γεγονός ότι θα αρκούσε η αποσαφήνιση των νέων καθηκόντων του ή του μέλλοντος της εργασιακής του σχέσης για να αποτρέψει το μοιραίο αποτέλεσμα.
Εξάλλου, όπως γίνεται δεκτό από την ιατρική επιστήμη, το έντονο εργασιακό άγχος συνδέεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων με συχνά μοιραία για τους εργαζομένους κατάληξη».
Σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής διοργανώνει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), σήμερα, Τρίτη στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.
Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη συντονισμού Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στις 4.30 μ.μ., στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού».
Αιτήματα αιχμής είναι τα εξής: Να μην απολυθεί κανείς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να πληρώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου, για όλο το λαό.