Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στη Βολιβία, καθώς κλιμακώθηκε το σχέδιο πραξικοπήματος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ - στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού) για την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Εβο Μοράλες, ο οποίος τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά και την απαίτηση του στρατού, ενώ χτες αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο παραιτηθείς Πρόεδρος ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα, αίτημα που η κυβέρνηση του Μεξικού έκανε δεκτό.
Είχαν προηγηθεί εμπρησμοί σε σπίτια υπουργών, βουλευτών και κυβερνητών με το κυβερνητικό Κίνημα για το Σοσιαλισμό και συγγενών τους (απειλήθηκε και η αδελφή του Μοράλες) από ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης και πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η αντιδραστική αντιπολίτευση του φιλελεύθερου συνασπισμού Κοινότητα Πολιτών, του πρώην Προέδρου της χώρας, Κάρλος Μέσα, και του ακροδεξιού προέδρου της Επιτροπής Πολιτών της Σάντα Κρους, Λούις Φερνάντο Καμάτσο, αξιοποίησε και πόρισμα κλιμακίου του ΟΑΚ, που είχε προσκληθεί από τον Πρόεδρο Μοράλες για επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ς Οκτώβρη, το οποίο διαπίστωσε χειραγώγηση του αποτελέσματος από την Εκλογική Επιτροπή και ζήτησε ακύρωση των εκλογών. Ο ίδιος ο Μοράλες ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι καλεί σε επανάληψη των εκλογών και ορισμό νέας Εκλογικής Επιτροπής. Ωστόσο ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης, που είχε ξεκινήσει από τις 21 Οκτώβρη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, κλιμακώθηκε και το καθοριστικό στοιχείο ήταν η απαίτηση του στρατού, με δήλωση του επιτελάρχη, Ουίλιαμ Καλιμάν, «να παραιτηθεί ο Πρόεδρος για το καλό της Βολιβίας». Επίσης, σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας εδώ και μέρες είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντίδρασης, ενώ ο αρχηγός της, Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.
Ο Εβο Μοράλες, ηγέτης του ιθαγένικου κινήματος, Πρόεδρος της χώρας από το 2006, τελικά το μεσημέρι της Κυριακής οδηγήθηκε σε παραίτηση, όπως είπε σε διάγγελμά του, για την «κοινωνική ειρήνη» και για «να μη συνεχίζουν να καίνε τα σπίτια μας, να ταπεινώνουν τις οικογένειές μας και να τις απειλούν», καταλήγοντας πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί».
Το Σαββατοκύριακο επίσης έγιναν επιθέσεις με δυναμίτες στις πρεσβείες της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Μεξικού, καταλήψεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, όπως και μια σειρά αξιωματούχων στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Με βάση το Σύνταγμα και μετά τη σειρά παραιτήσεων ως υπηρεσιακή Πρόεδρος θα αναλάβει η Γιανίνε Ανιές, Β' αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, που ανήκει σε παράταξη της αντιπολίτευσης.
Επίσης, συνελήφθη η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ ο Καμάτσο δήλωσε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες, ωστόσο αργότερα αυτό διαψεύστηκε από την αστυνομία. Πάντως, η κυβέρνηση του Μεξικού έχει από την πρώτη στιγμή προσφέρει άσυλο στον Ε. Μοράλες και σε στελέχη του, ενώ ήδη 20 πρώην αξιωματούχοι έχουν καταφύγει στη μεξικανική πρεσβεία.
Οι εξελίξεις στη Βολιβία προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας του Μεξικού και της Αργεντινής που κατήγγειλαν το πραξικόπημα κατά του Μοράλες.
Ενδεικτική της εμπλοκής της είναι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι «έχει κρίσιμη σημασία η πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο στη διάρκεια της μετάβασης», προκλητικά απευθύνει κάλεσμα σε όλους «να μην καταφεύγουν στη βία» και διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία και η συνταγματική τάξη της Βολιβίας θα αντέξουν». Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο Δυτικό Ημισφαίριο».
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε έκτακτη σύγκληση του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ, ενώ η κυβέρνηση της Χιλής, που αντιμετωπίζει έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες για την αντιλαϊκή της πολιτική, κάλεσε «να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα».
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε χτες όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα, για να επιτύχουν τη διεξαγωγή νέων αξιόπιστων εκλογών».
Η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας στη Βολιβία, που, όπως σημειώνει, ενορχηστρώθηκαν από την αντιπολίτευση, για να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν «σενάριο πραξικοπήματος».
Ακόμη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία, που υποκινήθηκε και υποστηρίχτηκε από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μαζί με την τοπική ολιγαρχία και το γνωστό τους όργανο, τον ΟΑΚ», που, όπως σημειώνει, «θυμίζει τις πιο σκοτεινές μέρες στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής».
Στην τρίτη θέση σκαρφάλωσε το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox», υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Δύσκολες αναμένονται για ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, καθώς μόνο μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος - που δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα στη χώρα - θα ήταν πλειοψηφική, χωρίς να συμπεριληφθούν τα «αυτονομιστικά» κόμματα. Οι εκλογές της Κυριακής ακολούθησαν τις αποτυχημένες κυβερνητικές συνομιλίες Σοσιαλιστών και «Ποδέμος» μετά τις εκλογές του Απρίλη.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η συμμετοχή άγγιξε το 70%, μειωμένη σε σχέση με τον Απρίλη (75,75%). Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) παραμένει στην πρώτη θέση, αν και ελαφρώς αποδυναμωμένο, με 28% και 120 έδρες (από 28,7% και 123 έδρες τον Απρίλη), και στη δεύτερη θέση, ενισχυμένο, βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα (PP), με 20,8% και 88 έδρες (από 16,7% και 66 έδρες). Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται για πρώτη φορά το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox», με 15,1% και 52 έδρες (από 10,3% και 24 έδρες). Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ουνίδας Ποδέμος» (συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έπεσε στο 12,8% και στις 35 έδρες (από 14,3% και 42 έδρες). Το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» (Ciudadanos) κατρακύλησε στο 6,8% και στις 10 έδρες (από 15,9% και 57 έδρες), αποτέλεσμα που προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του, Αλμπερτ Ριβέρα. Το «Περισσότερο Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος»), που δεν είχε λάβει μέρος στις προηγούμενες εκλογές, έλαβε 2,3% και 3 έδρες.
Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα τοπικά κόμματα έχουν ως εξής: Η «αυτονομιστική» σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC) πήρε 3,61% και 13 έδρες (από 3,9% και 15 έδρες), το «αυτονομιστικό» «Μαζί για την Καταλονία» (JxCAT) 2,19% και 8 έδρες (από 1,9% και 7 έδρες), το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (PNV) 1,57% και 7 έδρες (από 1,5% και 6 έδρες), το CUP - PR 1% και 2 έδρες, το κόμμα από τα Κανάρια Νησιά (CCA - PNC - NC) 0,5% και 2 έδρες, το ΝΑ+ 0,41% και 2 έδρες, το BNG 0,5% και 1 έδρα, το PRC 0,28% και 1 έδρα και το «Τeruel Existe» 0,08% και 1 έδρα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Ισπανίας, η μόνη πολιτική δύναμη που αναδεικνύει το ταξικό κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους ενάντια σε επίπλαστους διαχωρισμούς, μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να κατεβάσει υποψήφιους στο 71% όλων των περιφερειών και έλαβε 13.828 ψήφους.
Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες από τις συνολικά 350 και τα κυβερνητικά παζάρια αναμένονται περίπλοκα, αναδεικνύοντας και τις ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2015, όταν είχε σημειωθεί άνοδος των «Ποδέμος» και των «Πολιτών». Στο αποτέλεσμα των εκλογών επέδρασαν και οι εξελίξεις στην Καταλονία, με την καταδίκη των «αυτονομιστών» πρώην ηγετών, που πυροδότησε νέες διαδηλώσεις υπέρ της «ανεξαρτησίας».
Ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύθηκε το βράδυ της Κυριακής «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση». Αυτό θα σήμαινε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους «Ποδέμος» και το «Περισσότερο Πατρίδα», η οποία θα εξαρτάται κάθε φορά από τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό για να περνάει νομοσχέδια, και επίσης θα απαιτούνταν η αποχή ορισμένων μικρών κομμάτων ή και του PP για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Δε θα στοιχηματίσουμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση το στέλεχος του PSOE, Χοσέ Λουίς Αμπάλος.
Πάντως ούτε μια «κεντροδεξιά» συμμαχία (PP, «Vox», «Πολίτες») δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.
Ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάδο, τόνισε ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει αν και πώς θα συμβάλει. Ο Κασάδο διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κάνει «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--
Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας (προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό PT) Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφέθηκε το Σάββατο ελεύθερος, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση οποιουδήποτε δεν έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Ο Λούλα είχε καταδικαστεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τις μίζες στην «Petrobras» και έμεινε στη φυλακή ενάμιση χρόνο, ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και δέκα μηνών. Ωστόσο η διαδικασία της υπόθεσής του δεν έχει ολοκληρωθεί και του έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα του εκλέγεσθαι. Από το Σάο Πάολο, όπου μίλησε σε υποστηρικτές του, εκφράστηκε ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καλώντας τον Αμερικανό ηγέτη Ντόναλντ Τραμπ «να μην έρχεται να ταλαιπωρεί τους Λατινοαμερικανούς, δεν εκλέχτηκε στο αξίωμα του διαχειριστή όλου του κόσμου».