ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας και το Δεκέμβρη του 1944

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας την 75η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, παίρνει το επόμενο διάστημα τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Εκθεση αρχειακού υλικού

Εκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ, με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ», στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, Αγιος Νικόλαος). Η έκθεση καλύπτει το διάστημα από την ίδρυση του Κόμματος έως την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., με ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ.

Ημερίδα με θέμα «1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης»

Η ημερίδα με θέμα «1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης» θα γίνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 4.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Προσέλευση στις 4 μ.μ.

Η θεματολογία της ημερίδας έχει ως εξής:

Κεντρική ομιλία: «Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949». Ελ. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949». Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940 - 1949». Χ. Ραζάκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας.

«Η ουτοπία της "Εθνικής Ενότητας" και η δράση του εργατικού κινήματος». Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας». Αν. Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

«Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά». Θ. Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

«Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου». Φ. Τόλια, συνεργάτρια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας.

«Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών». Β. Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

«Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946 - 1949». Δ. Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κλείσιμο

Λεύκωμα για την Απελευθέρωση και το Δεκέμβρη του 1944

Εκδοση λευκώματος με τίτλο «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα».

Είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιστορίας και του Αρχείου του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται.

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, Αγιος Ελευθέριος), θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.

Συμμετέχουν: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος.

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.

«Αποχαιρέτησαν» τον σ. Τάκη Γουρνάρη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης έγινε την περασμένη Παρασκευή στο νεκροταφείο Ζωγράφου η πολιτική κηδεία του σ. Τάκη Γουρνάρη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Τον σύντροφο «αποχαιρέτησαν» η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του, αλλά και λαϊκός κόσμος από την περιοχή του Γαλατσίου, που τον γνώριζε και τον εκτιμούσε. Το φέρετρό του, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας, «αγκαλιάστηκε» από την κόκκινη σημαία του Κόμματος, ενώ ο «Ριζοσπάστης» συντρόφεψε τον σ. Τάκη για μία τελευταία φορά.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, και ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του Κόμματος.

Εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Γαλατσίου, για τη δράση του σ. Τάκη Γουρνάρη μίλησε η Δώρα Τζωγάνη, μέλος της ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Γραμμάτεας της ΚΟΒ Κρητικών, της Οργάνωσης της οποίας ήταν μέλος ο σ. Τάκης. Στάθηκε στην «πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του», αναδεικνύοντας ότι «σημάδεψε με τη δράση του και τη στάση του τις Οργανώσεις του Κόμματος στο Γαλάτσι, στις οποίες υπήρξε μέλος και στέλεχος επί δεκαετίες». Τον εκλιπόντα «αποχαιρέτησε» επίσης εκ μέρους της Οργάνωσης της ΚΝΕ η Ανθή Σύψα, μέλος του ΤΣ Γκράβας - Γαλατσίου. Εκ μέρους της Διοίκησης των Συνταξιούχων ΙΚΑ Α' Αθήνας - Γαλατσίου παρευρέθηκε και μίλησε ο Θωμάς Ζαρογιάννης. Η τελετή έκλεισε με συγκινητικό κείμενο το οποίο διαβάστηκε από φίλη της οικογένειας.

  • Στη μνήμη του σ. Τάκη Γουρνάρη, οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ πρόσφεραν στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση, στο πρόσφατο δεύτερο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, 500 ευρώ.
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 15 Νοέμβρη:

-- Στις 10.30 π.μ., ο Γιάννης Καραμπίνος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη λαϊκή αγορά, σε επισιτιστικά και εμπορικά μαγαζιά του Αγίου Αθανασίου.

-- Στις 6.30 π.μ., ο Περικλής Παπαδόπουλος, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο και τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά.

-- Στις 7 μ.μ., ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Οικονομίας, θα μιλήσει στο ΚΑΠΗ Κυμίνων, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Κυμίνων, με θέμα: «Νερό: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Το Σάββατο 16 Νοέμβρη, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί» (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17) με θέμα: «Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού. Μαζί ανοίγουμε το δρόμο για το σοσιαλισμό!». Θα μιλήσει η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Περιοχής Κρήτης. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Εράν».

Την Κυριακή 24 Νοέμβρη, η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας Αττικής καλεί σε εκδήλωση, στις 12 π.μ., στο Καφενείο Καλογήρου (Κεντρική πλατεία Μάνδρας), με θέμα: «2 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας. Η ζωή μας δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της ανάπτυξης των κερδών τους». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, τουριστικών και επισιτιστικών ειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα: Σήμερα Πέμπτη, στις 15.00 στην ΕΠΑΣ Καλαμακίου, τη Δευτέρα 18/11 στις 15.00 στην ΕΠΑΣ Αιγάλεω και την Τετάρτη 20/11 στις 15.00 στην ΕΠΑΣ Γαλατσίου.

Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., οι ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στη μουσική σκηνή «ΙΛΙΟΝ plus» (Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17) πάρτι στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης με τους «Kollektiva» και στη συνέχεια dj αφιέρωμα στα 70's - 80's - 90's.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το κουπόνι στο χέρι τιμάμε την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος

Κάλεσμα σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ να τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος στις 17 Νοέμβρη, συγκεντρώνοντας «κόκκινα μεροκάματα» και εισφορές στο πλαίσιο της Δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, απευθύνει η ΤΕ Πειραιά, η Οργάνωση της πόλης όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ χαιρετίζει τα εκατοντάδες μέλη και φίλους του Κόμματος, τα μέλη της ΚΝΕ που έχουν ξεκινήσει δυναμικά την προσπάθεια για να είναι και η φετινή Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ επιτυχημένη. Τις επόμενες μέρες, με το κουπόνι στο χέρι, με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία του Πειραιά, θα κλιμακώσουμε την προσπάθεια.

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά έχει αποδεχτεί την άμιλλα από δύο Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής: Των Νοτίων και την Α' Αθήνας. Με χαρά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, θα συμβάλουμε αποφασιστικά στους στόχους του Κόμματος, υπερκαλύπτοντας η κάθε ΚΟΒ και το κάθε κομματικό μέλος το πλάνο του.

Καλούμε το κάθε κομματικό μέλος και τον κάθε φίλο του Κόμματος, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος, τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη να δώσει ώθηση στην κάλυψη του πλάνου, συγκεντρώνοντας "κόκκινα μεροκάματα" και εισφορές. Η επέτειος ίδρυσης του Κόμματος να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο από την Οργάνωση της πόλης όπου ιδρύθηκε το Κόμμα!».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Το πρόγραμμα αρχαιρεσιών

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Οργάνων του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό» συνεχίζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Αθήνα: Το Σάββατο 16 Νοέμβρη (11.00 έως 14.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (11.00 έως 14.00), στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο 16 Νοέμβρη (17.00 έως 21.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (10.00 έως 14.00), στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή 1, περιοχή ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου).

Λάρισα: Το Σάββατο 16 Νοέμβρη (10.00 έως 13.00), στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

Ιωάννινα: Την Κυριακή 17 Νοέμβρη (11.00 έως 16.00), στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Ελιγιά Γιοσέφ 7).

Ηράκλειο Κρήτης: Το Σάββατο 16 Νοέμβρη (18.00 έως 21.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (14.00 έως 19.00), στην οδό Αθηνάς 18 (ισόγειο, πίσω από το 3ο Λύκειο),

  • Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν τα ταμειακά τακτοποιημένα τακτικά μέλη του Συλλόγου. Η εγγραφή και η ταμειακή τακτοποίηση μπορούν να γίνουν και κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της ΤΕ, για τον θάνατο του πατέρα του. Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 23 Νοέμβρη η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στον Γοργοπόταμο, εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά δρομολογεί πούλμαν με αναχώρηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 23/11, στις 7 π.μ. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 210 4124696 και 693 6449652.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ