ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διαδηλώσεις λαϊκών δυνάμεων κατά του πραξικοπήματος

Η αντιδραστική αντιπολίτευση προχώρησε στην ανακήρυξη της β' αντιπροέδρου της Γερουσίας σε νέα Πρόεδρο της χώρας

Κινητοποίηση στη Λα Πας ενάντια στο πραξικόπημα
Κινητοποίηση στη Λα Πας ενάντια στο πραξικόπημα
Δυναμώνουν οι αντιδράσεις λαϊκών οργανώσεων στη Βολιβία ενάντια στο πραξικόπημα κατά του Εβο Μοράλες, που εξελίχθηκε την Κυριακή 10 Νοέμβρη από την αντιδραστική αντιπολίτευση, με τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους και με το στρατό να έχει αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις, στο όνομα της διασφάλισης της τάξης, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση προχωρά το σχέδιό της, μετά την ανατροπή - αναγκαστική παραίτηση του Προέδρου Μοράλες, να καταλάβει τα κέντρα εξουσίας, παρότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), κατέχει τα 2/3 σε Βουλή και Γερουσία.

Την Τρίτη αργά το βράδυ, αξιοποιώντας και τη σειρά παραιτήσεων πιθανών αντικαταστατών του Προέδρου με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η β' αντιπρόεδρος της Γερουσίας Γιανίνε Ανιές, από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική Πρόεδρος της χώρας χωρίς να διαθέτει την έγκριση των δύο Σωμάτων της Βουλής, αφού απείχαν οι 88 από τους 130 βουλευτές και οι 24 από τους 36 γερουσιαστές, μετά από απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του MAS. Την απόφαση της αποχής χαιρέτισε, από το Μεξικό όπου βρίσκεται με πολιτικό άσυλο από την Τρίτη, ο Μοράλες. Ετσι, χωρίς ποτέ να σχηματιστεί απαρτία και με το επιχείρημα ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», η Ανιές ονομάστηκε από την αντιπολίτευση μεταβατική Πρόεδρος που θα έχει την ευθύνη για την προκήρυξη νέων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως η 52χρονη δικηγόρος και συντηρητική πολιτικός αναγνωρίστηκε ως «νόμιμη μεταβατική Πρόεδρος» από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, καθώς και από τον επίσης αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χ. Γκουαϊδό.

Η ανακήρυξη της Ανιές σε Πρόεδρο προκάλεσε με τη σειρά της λαϊκές αντιδράσεις. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη Λα Πας, στην Κοτσαμπάμπα, στο Ελ Αλτο, ακόμα και στη Σάντα Κρους (προπύργιο της αντίδρασης), αντιμετωπίζοντας την καταστολή του στρατού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δυο μέρες μετά το πραξικόπημα, ενώ σχηματίζονται ήδη επιτροπές πολιτών με πρωτοβουλία κοινωνικών οργανώσεων, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με απαίτηση να γυρίσει ο Μοράλες, που όπως λένε «είναι ο νόμιμος Πρόεδρος και η θητεία του λήγει στις 22/1/2020».

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βολιβίας

Συνεχίζουν οι δηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος στη Βολιβία.

Ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, σημείωσε:

«Η ΠΣΟ καταδικάζει το πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Καταγγέλλουμε στην παγκόσμια εργατική τάξη τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Βολιβία που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό το πραξικόπημα επιβεβαιώνει ότι ο ιμπεριαλισμός δρα απροκάλυπτα» και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στους ιθαγένικους πληθυσμούς, στους αγρότες, στο λαό της Βολιβίας που αντιστέκεται ενάντια στο πραξικόπημα και τις μαριονέτες του ιμπεριαλισμού. Απαιτούμε να σταματήσουν οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι εμπρησμοί ενάντια σε αυτούς που υπερασπίζονται το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά το παρόν και το μέλλον τους».

Και καταλήγει: «Εκ μέρους των 97 εκατομμυρίων μελών από 130 χώρες των 5 ηπείρων, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των λαών που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για όσους εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες και πιστεύουν στην ταξική συνεργασία, να βγάλουν συμπεράσματα αν έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται και δεν σταματά ποτέ».

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στη δική της ανακοίνωση καταδίκης του πραξικοπήματος στη Βολιβία, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η νέα αυτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λατινική Αμερική, που έρχεται σε συνέχεια της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και αντιδραστικών λατινοαμερικάνικων κυβερνήσεων ενάντια στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα και την Κούβα, επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Η ΕΕΔΔΑ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της και συμπαράσταση στο λαό και τις λαϊκές δυνάμεις της Βολιβίας. Ο λαός της Βολιβίας, όπως και κάθε άλλος λαός, είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, είναι ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας του».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταγγελία για απόπειρα κατάληψης της πρεσβείας της Βενεζουέλας

Στην καταγγελία ότι η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια της Βραζιλίας δέχτηκε επίθεση από ομάδα που φαίνεται να πρόσκειται στην αντιπολίτευση στον Βενεζουελάνο Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, έκανε ο επικεφαλής της, Φαουστίνο Τορρέλα. Η ομάδα αυτή με κουκούλες χειροδίκησε κατά του προσωπικού και έμεινε κάποιες ώρες στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση του Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο για την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού και τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, που θεωρείται βενεζουελάνικο έδαφος, και ζήτησε σεβασμό στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις.

Επίσης, ο βουλευτής του Κόμματος Εργατών της Βραζιλίας (PT), Πάουλο Πιμέντα, που βρέθηκε στο χώρο της πρεσβείας, δήλωσε ότι η ομάδα Βενεζουελάνων αλλά και Βραζιλιάνων έδρασε με τη διευκόλυνση και ουσιαστικά την προστασία της βραζιλιάνικης αστυνομίας.

Το περιστατικό αυτό, που είναι πολύ σοβαρό, είναι παρόμοιο με τις επιχειρήσεις που έστησαν και σε άλλες πρεσβείες οπαδοί του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα, του αυτοανακηρυγμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό για να εγκαταστήσουν δικούς τους, όπως έχουν πετύχει στις ΗΠΑ. Επίσης θεωρείται ότι εκδηλώθηκε χτες, για να συνδυαστεί με τη Σύνοδο Κορυφής της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης BRICS (των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής) που ξεκίνησε στην Μπραζίλια και ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή των Προέδρων των 5 χωρών και δύο μέρες μετά από το πραξικόπημα στη Βολιβία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τζορτζ Κεντ, βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταθέτοντας χτες στην Επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά το ενδεχόμενο παραπομπής του Προέδρου Τραμπ σε δίκη, αποδοκίμασε ουσιαστικά τον Αμερικανό ηγέτη για τις πιέσεις που άσκησε στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, με σκοπό να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν επειδή ο γιος του είχε οικονομικά οφέλη ως διευθυντικό στέλεχος ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου. Οπως τόνισε, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ζητούν από άλλες χώρες να εμπλέκονται σε επιλεκτικές έρευνες σε βάρος Αμερικανών με πολιτικά ή άλλα κίνητρα.

ΑΒΑΝΑ.-- Συμφωνίες ύψους 57,5 εκατομμυρίων ευρώ για πολιτιστική συνεργασία από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αυτόνομες κοινότητες και την Ισπανική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Κούβας και Ισπανίας, παρουσία του βασιλιά Φίλιππου του ΣΤ', που πραγματοποιεί με τη σύζυγό του επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη οι περίπλοκες διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με την επιδίωξη να έχει συγκροτηθεί στην Ισπανία η μειοψηφική κυβέρνηση Σοσιαλιστών (PSOE) - «Ποδέμος» πριν από τα Χριστούγεννα, τα δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αναζητούν στήριξη ή ανοχή στο Κοινοβούλιο, ώστε να εξασφαλίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ήδη δύσκολη κατάσταση για τον επίδοξο κυβερνητικό συνασπισμό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα παίρνει με το μέρος του έναν ακόμη βουλευτή από το «Εθνικό Κόμμα Βάσκων» (PNV) - το οποίο είχε δηλώσει πρόθυμο να στηρίξει την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ - και ανεβαίνει στους 89. PSOE και «Ποδέμος» έχουν συνολικά 155 έδρες από τις 176 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία. Με τη στήριξη των κομμάτων που έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει προθυμία (PNV, «Περισσότερη Πατρίδα», τοπικά κόμματα από τη Γαλικία, την Καντάβρια, την Τερουέλ) θα εξασφάλιζε 167 έδρες και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν η αποχή 17 βουλευτών.

Το αυτονομιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), με 13 βουλευτές, φαίνεται πως ακόμη παζαρεύει στήριξη ή την ανοχή του. «Αυτήν τη στιγμή η απάντησή μας είναι όχι», είπε η εκπρόσωπος του ERC, Μάρτα Βιλάλτα. «Αν θέλουν κάτι από εμάς θα πρέπει να συζητήσουν την επίλυση της πολιτικής διαμάχης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας.

Στο μεταξύ, οι δέκα βασικοί άξονες της κυβερνητικής συμφωνίας υπόσχονται να δώσουν ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη της Ισπανίας βαφτίζοντάς την «δίκαιη» και ευχολόγιο ...για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται «ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» με «καταπολέμηση της επισφάλειας της εργασίας», χωρίς να δεσμεύεται για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, η προώθηση των «πράσινων» επενδύσεων, η «ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» καθώς και η «επαναδημιουργία της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα», ενώ υπόσχονται «δημοσιονομική ισορροπία» και «φορολογική δικαιοσύνη».

ΧΙΛΗ
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία

Συνεχίστηκαν την Τρίτη στη Χιλή οι μεγάλες διαδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, που οργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών, η οποία συμμετέχει στην Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων), με στόχο να πιεστεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, που προσπαθεί να ελιχθεί αλλά στην ουσία απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι διαδηλωτές διεκδικούν ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους και ταυτόχρονα να αλλάξει το Σύνταγμα, που διατηρείται από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Ετσι, σε ανακοινώσεις τους μετά τα απεργιακά συλλαλητήρια, όπου σημείωναν ότι στην απεργία συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση μέσω της υπάρχουσας Βουλής και απαιτούν εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης απευθείας από το λαό και στη συνέχεια δημοψήφισμα για έγκριση του νέου Συντάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ