ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Μεθοδευμένο αδιέξοδο για να επιβληθούν επικίνδυνες λύσεις

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής επανέλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Επιπλέον, ανέδειξε ότι «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και προβλέπει Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θέτοντας στην ημερήσια διάταξη και την καύση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Φυλής «έγκλημα διαρκείας, έγκλημα κατά συρροή που διαπράττουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων μαζί με τις Περιφερειακές Διοικήσεις και συγκεκριμένους δημάρχους στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική».

Αντί να κλείσει ο ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις όλων αυτών προς τους κατοίκους, το καλοκαίρι διαπράχθηκε μία ακόμα πράξη του εγκλήματος με την απόφαση για επέκτασή του και με «αιφνιδιαστικές, fast track και εν πολλοίς εν κρυπτώ διαδικασίες από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ από κοινού, δηλαδή από την απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση της κ. Δούρου και τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση του κ. Πατούλη, οι οποίοι επικύρωσαν την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας. Προβλέπεται ελάχιστη χωρητικότητα 4 εκατ. κυβικών μέτρων, πρόσθεσε, όμως με τις γνωστές επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα στο ενδιάμεσο μπορεί να αυξηθούν και η χωρητικότητα και ο χρόνος διάρκειας.

Η απόφαση αυτή, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ελήφθη παρά τις αποδεδειγμένα σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων που έχει επιφέρει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, που «δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση και την οργή των κατοίκων απέναντι σε μία πολιτική η οποία θυσιάζει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στο βωμό των κερδών και των συμφερόντων μιας χούφτας ομίλων, που στην κυριολεξία θησαυρίζουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η επέκταση του ΧΥΤΑ γίνεται σε μία περιοχή του όρους Αιγάλεω η οποία έχει χαρακτηριστεί «Ζώνη Α», απολύτου δηλαδή προστασίας και απαγορευτική για εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική δεν αφορά μόνο τη Φυλή, αλλά και το Γραμματικό, όπως και τη μετατροπή των λατομείων σε χωματερές κ.ο.κ., και κάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει για να αποτρέψει το νέο έγκλημα, για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ, με τις περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις για τον νέο ΧΥΤΑ σε μία περιοχή μάλιστα απολύτου προστασίας, για την αποκατάσταση της περιοχής του ΧΥΤΑ, αλλά και για να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις και να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Ολα για να παραδώσουν στους επιχειρηματίες τη διαχείριση

Ο υπουργός απάντησε λέγοντας πως «μπορούν να δοθούν μόνο κάποιες προσωρινές, εμβαλωματικές λύσεις» μέχρι «εν τω μεταξύ να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», και ζήτησε «να μου πείτε μία εναλλακτική λύση». Δείχνοντας τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, παρουσίασε ως λύση τις ΣΔΙΤ και πρόσθεσε ότι «βλέπω τι γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και εισηγούμαι να κάνουμε αυτό και στην πατρίδα μας». Πρόσθεσε πως «με βάση αυτό το πνεύμα» θα είναι και το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική «που έχουμε ζητήσει να υποβάλει η Περιφέρεια Αττικής», είπε. Ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να εκδώσει άδειες για ΧΥΤΑ σε έναν προστατευόμενο χώρο.

«Εχουμε να κάνουμε με ένα μελετημένο και μεθοδευμένο αδιέξοδο, προκειμένου μετά να επιβληθούν λύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο των κατοίκων», σχολίασε ο Γ. Γκιόκας. Είναι καθαρό, επισήμανε, ότι «η πολιτική που υλοποιείται και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή είναι αυτή που παραδίδει έναν τομέα κρίσιμο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στους επιχειρηματίες, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες».


Πατριδογνωμόνιο
Το ... χτίσιμο του ασύλου

Την ιερότητα του ασύλου εμείς οι Ελληνες την έχουμε στο αίμα μας! Στα μύχια του πολιτισμού μας! Το χρησιμοποιούσαμε δε το άσυλο ανέκαθεν, από την εποχή του αρχαίου Βυζαντίου και όχι του αυτοκρατορικού επί, είτε αποδεδειγμένα είτε αναπόδεικτα, «μηδισάντων» (αυτών που πέρασαν στο στρατόπεδο των εχθρών Περσών - Μήδων τότε).

Περί το άσυλο δε, εμείς που δώσαμε και τα φώτα μας στο δυτικό πολιτισμό, είχαμε και έχουμε μια πολύ παράξενη αντίληψη, καθώς η οδυσσεϊκή πονηριά μας το χρησιμοποιούσε αλλάζοντας πολυμήχανα τις πολιτικές προτεραιότητες κατά τα καλά και συμφέροντα της στιγμής. Αν είχαμε δε κι ένα καλό σχολείο για να ξεστραβώνεται ο λαός, κι όχι να τυφλώνεται στην αναπαραγωγή των αστικών προτύπων κατανομής του πλούτου και της ισχύος, θα μαθαίναμε ιστοριούλες δόξας και ντροπής, ξεχωρίζοντας τη μία έννοια από την άλλη.

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια στη Γαλλία, όταν είχαν εξεγερθεί οι νέοι Αραβογάλλοι των γκέτο και σε μια εκκλησία είχαν βρει καταφύγιο πεντακόσια γυναικόπαιδα, να μπαίνει μέσα στρατός μαυροντυμένων Γάλλων ΜΑΤατζήδων, να σέρνει και να ξυλοδέρνει, και σ' όλη την Ευρώπη, όπως κι εδώ, να ανατριχιάζουν άπαντες με τη βαρβαρότητα. Ωσπου τις προάλλες, η εικόνα στην ΑΣΟΕΕ και οι μετέπειτα «σχολιάρες» από απύλωτα στόματα, μου 'φερε στο νου την έννοια του «νόμιμου» και της έλλειψης «αιδούς» σε μέρες προπαγανδιστικής «πολεμικής» προετοιμασίας, ενόψει επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με τον «εχθρό», όπως πάντα, άγνωστο και καταζητούμενο...

Ο στρατηγός Παυσανίας, λοιπόν, που βασίλευε στη Σπάρτη ώσπου να ενηλικιωθεί ο ανιψιός του, ορίστηκε αρχηγός της συμμαχίας των Πελοποννησίων μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, για να τελειώσει τους Πέρσες. Ενώνονται μαζί του και οι Στερεοελλαδίτες, πλην Θηβαίων που είχαν μηδίσει, και τους τσακίζει τους οχτρούς στις Πλαταιές. Οι Εφοροι της Σπάρτης του δίνουν πέντε καράβια και τον στέλνουν στην Κύπρο και στο Βυζάντιο, να οδηγήσει σε επανάσταση εναντίον των Περσών τους Ελληνες. Τα καταφέρνει, αλλά αποδίδει πίσω στον Ξέρξη κάτι ευγενείς που αιχμαλώτισε κι εν τέλει τους χαρίστηκε. Αρχίζει να ζει λίγο πιο ανατολίτικα, οι είλωτες που είχαν μπαφιάσει απ' τον πόλεμο τον κατηγόρησαν ότι ανταλλάσσει μέιλ της εποχής με τον εχθρό, οπότε οι Εφοροι τον ανακαλούν στη Σπάρτη για να τον δικάσουν.

Ο Παυσανίας αθωώνεται λόγω ελλείψεως αποδείξεων. Οι συμπατριώτες του δεν το χώνεψαν. Αποφασίζουν να τον εκτελέσουν. Βρίσκει καταφύγιο στο ναό της Αθηνάς ως ικέτης, ο φόνος του οποίου όμως απαγορευόταν. Σιγά μη κώλωναν οι έφοροι. Χτίζουν πόρτες και παράθυρα, ο στρατηγός λιμοκτονεί και ένδοξος, ξένδοξος, πεθαίνει από ασιτία...

Τα ...διδάγματα, τώρα που αποκτήσαμε και φρονηματικό δυτικού τύπου ποινικό κώδικα με δυο αλλαγές από δυο κυβερνήσεις μέσα σε ένα εξάμηνο, τα αφήνω, όπως και τους συνειρμούς και τους χειρισμούς και τους παραλληλισμούς και τις στρατηγικές και τις τακτικές περί το άσυλο, στην κρίση σας. Με την προϋπόθεση και την ευχή ότι κανένας, και δη οι νέοι, δεν επιτρέπεται να καταντά για ψωμί, παιδεία κι ελευθερία, ικέτης κανενός.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αλληλεγγύη και τον αγώνα με τους πρόσφυγες

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό», πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 20 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στον Κολωνό, στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «Το Αμπάρι του Πεντάρα» (Καυκάσου 157). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Πέμπτη 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ν. Αρτάκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο Βαθέος Αυλίδας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Ασπρόπυργο, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Ελασσώνος 19). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κάμπας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Θα μιλήσει η Ρούλα Τριγάζη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ειρηνοδικείο Ερέτριας. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο, στο «Καφενείο της Μαρίας» (Φιλαδελφείας 336). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου & Καραϊσκάκη). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κεντρικό Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Κεντρική Πλατεία 6). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ