ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Την Κυριακή η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Στις 5 μ.μ. οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
  • Ξεκίνησε την Παρασκευή ο αγωνιστικός τριήμερος γιορτασμός στο χώρο του Πολυτεχνείου

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα κορυφωθεί στην Αθήνα, το απόγευμα τις Κυριακής 17 Νοέμβρη, ο γιορτασμός για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι προσυγκεντρώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

  • Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτικών, Υγείας, ΕΒΕ, Δικηγόρων, ΜΜΕ και Καλλιτεχνών.
  • Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Δυτικών, Νοτιοδυτικών - Περιστερίου, Βορειοδυτικής Αττικής, Ανατολικών, Νοτίων, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

Νωρίτερα, το Σάββατο 16 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Πούλμαν για τη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου την Κυριακή δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ από: Ανω Λιόσια, 15.30 από τριγωνική πλατεία πίσω από δημαρχείο. Ολυμπιακό Χωριό, 15.30 από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Ελευσίνα, 16.00 από δημοτικό πάρκινγκ. Μενίδι, 15.45 από πλατεία Καράβου. Κόκκινος Μύλος, 15.45 από τριγωνική πλατεία.

Ξεκίνησε την Παρασκευή ο γιορτασμός

Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής άνοιξε τις πύλες του το Πολυτεχνείο για τον τριήμερο γιορτασμό. Το ιστορικό κτίριο της Πατησίων υποδέχεται πλήθος εργαζομένων και νεολαίας, φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που το επισκέπτονται για να τιμήσουν τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και τα θύματα της χούντας, για να καταθέσουν στεφάνια, να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης και την καγκελόπορτα που τσαλαπάτησαν οι ερπύστριες, για να συζητήσουν για τους αγώνες και τις ανάγκες του σήμερα.

Με την είσοδο τους οι φοιτητές την Παρασκευή έγραψαν στις πύλες του Ιδρύματος τα συνθήματα που και πριν από 46 χρόνια έδιναν το στίγμα του λαϊκού ξεσηκωμού: Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ, συνθήματα που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Στο χώρο αντηχούν συνθήματα όπως: «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Εξω τα ΜΑΤ απ' τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές».

Μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής εξορμήσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου, διακινώντας τον «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή», τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της Κυριακής.

Στεφάνια από σωματεία και φορείς

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο το Σάββατο. Ο τόπος συνάντησης θα είναι στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), στις 11 το πρωί.

Στην κατάθεση στεφάνων και στο παραπάνω ραντεβού του Σαββάτου καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στεφάνι θα καταθέσει στο χώρο του Πολυτεχνείου το Σάββατο, στις 11 π.μ. και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12.30 μ.μ., καλούν σε κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας

Για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, στο χώρο του Ιδρύματος, μετά το μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κατήγγειλαν την παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις κατά φοιτητών που αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out της σχολής και στην εγκληματική επιχείρηση της Αστυνομίας, που επιτέθηκε στους φοιτητές μέσα στη σχολή με χημικά και ξύλο και είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις και τραυματισμούς.

Οπως τονίζουν, «η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια των μέτρων καταστολής, της τρομοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Οι Σύλλογοι επίσης καλούν να δυναμώσουν οι μαζικοί και ελπιδοφόροι αγώνες που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, αντιπαλεύοντας την επίθεση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ εναντίον της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των φοιτητών. Επισημαίνουν δε και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι είναι βασικός εφαρμοστής αυτών των πολιτικών, προσπαθεί είτε να καπηλευτεί είτε να δυσφημήσει τους αγώνες των φοιτητών.

Το δελτίο Τύπου καταλήγει: «Καλούμε όλους τους φοιτητές, τη νεολαία και το λαό να συμμετάσχουν στον τριήμερο αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου για να ακουστούν δυνατά τα συνθήματα των φοιτητών για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τα πιο επίκαιρα από ποτέ συνθήματα: ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, πάλη για ειρήνη και φιλία των λαών, αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες!

Απαιτούμε άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών. Οχι στην καταπάτηση του ασύλου! Οχι στην τρομοκρατία και την καταστολή! Καλούμε στην κλιμάκωση και μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου της ΝΔ για την Παιδεία. Ολοι/όλες στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πορεία την Κυριακή 17/11!».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται το Σάββατο και την Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο από Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά το πρόγραμμα:

  • Το Σάββατο 16 Νοέμβρη:

Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Από τις μπουάτ της δικτατορίας ...στα Στέκια του σήμερα», στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης στο Μενίδι (Κεντρική πλατεία 6). Θα προβληθεί βίντεο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι από τον Νίκο Θεοδωράκη.

Η Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ, με θέμα «Στιγμές από την παράνομη δράση της ΚΝΕ - Η εξέγερση του Πολυτεχνείου», στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας. Θα μιλήσει η Νικολίνα Νικοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει αντιφασιστική συναυλία, στις 9 μ.μ., στο «Τέχνης Δρώμενα» με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κατσαρός, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση Ορεστιάδας της ΚΝΕ, με θέμα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2019: Εμπνευση στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας», στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Μπεντρεντίν», με ομιλία και προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη.

Οι Οργανώσεις Δράμας της ΚΝΕ, με θέμα «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία... Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (πλατεία Ελευθερίας 19).

Οι Οργανώσεις Σερρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ.

Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ οργανώνει ιστορικό περίπατο στην πόλη, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Ελευθερίας.

Η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στον πάνω όροφο της καφετέριας «Be Happy». Θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 17 Νοέμβρη:

Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Αγ. Πολυκάρπου Ραχών, με ομιλητή τον Ξένο Κόχυλα, στέλεχος της ΚΝΕ.

  • Την Τρίτη 19 Νοέμβρη:

Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ οργανώνει συζήτηση στη 1.30 μ.μ., στο Αίθριο του ΤΕΙ Ηρακλείου, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις: Αγρίνιο (κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.), Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο, 5 μ.μ.), Αρτα (πλατεία Κιλκίς, 7 μ.μ.), Βόλος (Φαρδύ, Νέα Ιωνία, 11 π.μ.), Γιάννενα (Δόμπολη, 5 μ.μ.), Δράμα (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.), Ζάκυνθος (παλιό Εργατικό Κέντρο, 7 μ.μ.), Ηγουμενίτσα (ΟΤΕ, 11 π.μ.), Ηράκλειο (πλατεία Λιονταριών, 11 π.μ.), Καβάλα (πλατεία Καπνεργάτη, 6 μ.μ.), Καλαμάτα (πλατεία 23ης Μάρτη, 7 μ.μ.), Καρδίτσα (πλατεία Πλαστήρα, 11 π.μ.), Κέρκυρα (Εργατικό Κέντρο, 7 μ.μ.), Κεφαλονιά (Περιφέρεια, 5 μ.μ.), Κιλκίς (πλατεία Ειρήνης, 11 π.μ.), Κοζάνη (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.), Κόρινθος (συναυλιακός χώρος «Μαρία Δημητριάδη», 11 π.μ.), Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.), Λευκάδα (Αγ. Μηνάς, 11 π.μ.), Λήμνος (Λιμάνι Μύρινας, 6.30 μ.μ.), Λιβαδειά (πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 11 π.μ.), Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.), Ξάνθη (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.), Πάτρα (Εργατικό Κέντρο, 5 μ.μ.), Πρέβεζα (μνημείο Ηρώων, 5 μ.μ.), Πτολεμαΐδα (κεντρική πλατεία, 12 μ.), Πύργος (1ο Γυμνάσιο, 6 μ.μ.), Ρόδος (πλατεία Πανεπιστημίου, 11.30 π.μ.), Σάμος (Εμπορική Σχολή στο Καρλόβασι, 6 μ.μ.), Σέρρες (πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.), Τρίκαλα (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 12.30 μ.μ.), Φλώρινα (κεντρική πλατεία, 5 μ.μ.), Χαλκίδα (Παλαιά Γέφυρα, 11 π.μ.), Χανιά (πλατεία Δημοτικής Αγοράς, 6 μ.μ.), Χίος (Πανεπιστήμιο, 5.30 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΦΕΑ και η ΕΔΥΕΘ, από κοινού με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καλούν σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, την Κυριακή. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ