ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης η φοροασυλία του κεφαλαίου και η ένταση της εκμετάλλευσης

Στη Βουλή κατατίθεται τις επόμενες μέρες το φορολογικό νομοσχέδιο με σειρά από νέες «επιθετικές προσφορές» και κάθε είδους «μποναμάδες» σε επιχειρηματικούς ομίλους, «επενδυτές» και μεγαλομετόχους, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει αυτό το νομοσχέδιο σαν την «καρδιά» του προσκλητηρίου της προς τους «επενδυτές», παράλληλα βέβαια με τα μέτρα που νομοθέτησε με το πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για την παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τη νέα επίθεση που ετοιμάζει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ολα μαζί επιβεβαιώνουν από μια ακόμα σκοπιά το τι έχει να περιμένει ο λαός από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «προϋπόθεση» τάχα για τη λαϊκή ευημερία.

Προκλητική φοροασυλία στο κεφάλαιο...

Στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες σε «δημόσια διαβούλευση», περιλαμβάνεται ένας νέος γύρος φοροασυλίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα προνόμια που απολαμβάνουν, ενώ φανερή είναι και η προσπάθεια τα φορολογικά μέτρα να λειτουργήσουν ως «παγοθραυστικό» για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, όπως π.χ. είναι η ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και την ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων που ιεραρχούνται με κριτήριο τις «ευκαιρίες» κερδοφορίας που βλέπει το κεφάλαιο.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5%, από 10% προηγουμένως. Μάλιστα, η ελάφρυνση θα ισχύσει και αναδρομικά από τα κέρδη του 2019.
  • Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η πρόκληση απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, καθώς ο (υποτιθέμενος) φόρος διαμορφώνεται με βάση το ισχύον επιτόκιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα σε μηδενικά επίπεδα), με «προσαύξηση 1%», ποσοστό που θα καταβάλλουν οι «επενδυτές». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της».

Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς (ακόμη) να έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι κλείνουν συμφωνίες μαζικών πωλήσεων ακινήτων σε διεθνή funds. Η πρεμιέρα δόθηκε τις προάλλες από τον όμιλο της Eurobank, ολοκληρώνοντας την πώληση «πακέτου» με περίπου 900 ακίνητα, ενώ σε ανάλογη ρότα αναμένεται να κινηθούν και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, έχοντας πλέον και ένα ακόμη στήριγμα στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της λαϊκής κατοικίας.

  • Πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος προβλέπονται για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών. «Τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται φορολογούνται με συντελεστή 5%, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση», αναφέρεται στη σχετική διάταξη. Ετσι, είτε «κεφαλαιοποιηθούν» είτε δοθούν ως μέρισμα στους μεγαλομετόχους, θα φορολογούνται μόλις με 5%, την ώρα που η φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9%.
  • Θεσπίζεται η απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια.
  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων θεσπίζεται «εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων πάνω από 500.000 ευρώ. Ο κατ' αποκοπή φόρος (αφορά φυσικά πρόσωπα κατοίκους εξωτερικού) είναι σταθερός στα 100.000 ευρώ το χρόνο, με τα οποία εξαντλούν τις συγκεκριμένες φορολογικές «υποχρεώσεις» τους σε κράτη με τα οποία υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμβάσεις.

Παράλληλα, σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, προβλέπονται «βελτιώσεις» και επέκταση της «χρυσής βίζας» («Golden Visa»), ώστε να χορηγείται σε ξένους «επενδυτές» όχι μόνο σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων, αλλά και σε περιπτώσεις κατάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στις ελληνικές τράπεζες, συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων εταιρειών, αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων κ.ά., με την «ταρίφα» της επένδυσης να ξεκινά στα 400.000 ευρώ.

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατά 5% που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη «αναδιανομή» του φετινού «πρωτογενούς πλεονάσματος» που φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες, του φόρου που προκύπτει για τις εταιρείες.
  • Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
  • Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων. Μεταξύ άλλων προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του «φόρου υπεραξίας» στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων).
...ο λογαριασμός στο λαό

Την ώρα που με τα νέα προκλητικά φορολογικά προνόμια το κεφάλαιο θα φορολογείται περίπου «κατά συνείδηση», ο λαός θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 93% των φορολογικών βαρών, ενώ τη νέα χρονιά θα κληθεί να πληρώσει άλλα 800 εκατομμύρια πρόσθετων έμμεσων και άμεσων φόρων, όπως αποτυπώνει και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και το πόσο απύθμενο θράσος έχει η κυβέρνηση, που ξεδιπλώνοντας το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους», παρουσιάζει πως από τη φορολογική της πολιτική θα ωφεληθούν τάχα το ίδιο το κεφάλαιο και τα λαϊκά στρώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί και τη νέα φορολογική κλίμακα, προβάλλοντας τις εξαγγελίες για ορισμένες ελαφρύνσεις - ψίχουλα, της τάξης των μερικών ευρώ το μήνα, για ελάχιστες κατηγορίες από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πρόκειται για μέτρα που κινούνται στη γνωστή λογική του «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω». Δεν αποτελούν μόνο σταγόνα στον ωκεανό της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εξανεμίζει από δέκα μπάντες το λαϊκό εισόδημα, αλλά πάνε «πακέτο» και με άλλα τόσα «αντίμετρα» που θα πληρώσουν από την άλλη τσέπη τα λαϊκά στρώματα, για να κρατηθεί ίσο το ζύγι της «δημοσιονομικής ισορροπίας».

Ενδεικτικά, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ (χωρίς προστατευόμενα παιδιά), που ήταν αφορολόγητο μέχρι το 2010, για το 2020, μετά και την «ελάφρυνση» σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, θα πληρώνει 563 ευρώ φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχα (πάντα σε σύγκριση με τα προ 10ετίας επίπεδα) οι επιβαρύνσεις για ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ φτάνουν στα 343 ευρώ, για 10.000 ευρώ στα 123 ευρώ κ.ο.κ. Σε σχέση με τα φετινά εισοδήματα, μισθωτός χωρίς προστατευόμενα παιδιά με εισόδημα 9.000 ευρώ θα πληρώνει 33 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα, «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα.

Η νέα φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9% (από 22% φέτος) για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Στα επόμενα 10.000 ευρώ (μέχρι 20.000) ο συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ προβλέπονται μειώσεις κατά μία μονάδα σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 44% από 45%) για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

«Κόκκινο χαλί» σε επενδυτές με νέες αντεργατικές ανατροπές και προνόμια

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου έρχονται να συμπληρώσουν το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο» της κυβέρνησης ΝΔ που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα και με τον οποίο ικανοποιούνται κάθε είδους απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος πλέον της κυβέρνησης της ΝΔ επί της ουσίας καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις, προβλέποντας κάθε είδους «ρήτρες εξαίρεσης» που θα αξιοποιεί η εργοδοσία και δίνοντας τον τελικό λόγο στον εκάστοτε υπουργό, απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία, περιέχει μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη «ευελιξία», ενώ δέχεται και νέο πλήγμα η κυριακάτικη αργία, με τις «εξαιρέσεις» να επεκτείνονται και σε εργαζόμενους σε αποθήκες των σούπερ μάρκετ. Ενώ το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης, που αποτελεί άλλωστε και το βασικό «λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συμπληρώνεται και από τις διατάξεις που αφορούν την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων και των σωματείων, την προσπάθεια να μπουν επιπλέον εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.

Και βέβαια πλάι σε αυτά προβλέπονται και μια σειρά από διατάξεις που «αίρουν» ακόμα και το παραμικρό εμπόδιο προς τους «πολύφερνους» επενδυτές από την «απλούστευση των διαδικασιών», συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και της έναρξης βιομηχανικών δραστηριοτήτων με μια απλή «γνωστοποίηση», χωρίς κανέναν ουσιαστικά έλεγχο δηλαδή, έως την ανάθεση στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ελέγχουν» οι ίδιοι τους εαυτούς τους και τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου στη δημόσια διοίκηση, με το οποίο πρακτικά απαγορεύεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θετικής απάντησης σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία.


ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
«Ανάπτυξη» με χρηματοδότη τα ασφαλιστικά ταμεία

«Τα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λειτουργούν συμπληρωματικά», τονίζεται σε έκθεση του Ιδρύματος Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξη με μοχλό την κεφαλαιαγορά», που δημοσιεύτηκε μέσα στη βδομάδα. Η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως εκτιμάται, ο νέος πακτωλός από την αρπαγή των αποθεματικών συνολικού ύψους μέχρι περίπου 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 40 ετών θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα αποθεματικά της «νέας επικουρικής», που προωθεί η κυβέρνηση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, και σύμφωνα με το ΙΟΒΕ αναμένεται να συμβάλει με 80 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω συνδυάζονται και με την ελάφρυνση και απαλλαγή των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές «υποχρεώσεις», καθώς - όπως λένε - «ταυτόχρονα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ή περίπου 100 χιλιάδες άτομα (κατά μέσο όρο στα πρώτα χρόνια)», δηλαδή στο έδαφος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και βέβαια της «ευέλικτης» εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, «εάν το 50% των νέων αποταμιεύσεων που προκύπτουν από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού κατευθυνθούν σε εγχώριες τοποθετήσεις, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένο σε βάθος 40 ετών κατά 8,6 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2016», ενώ σε περίπτωση που το ποσοστό αρπαγής των αποθεματικών ανέλθει σε 75%, η μακροχρόνια επίδραση στο ΑΕΠ εκτιμάται σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ