ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «WIND»
Απήργησαν για τρίτη φορά ενάντια στην εκδικητική απόλυση

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησε χτες το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind», συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου (Μ.Μ.), που βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της συμμετοχής του στις δύο πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις (24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη).

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους παρέμειναν έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη λεωφόρο Αθηνών και στο Μαρούσι μέχρι το απόγευμα, περιφρουρώντας την απεργία.

Το μεσημέρι αντιπροσωπεία εργαζομένων συμμετείχε στη συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στο πλευρό του εργαζόμενου και του Σωματείου στη διαδικασία της τριμερούς βρέθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ως «νόμιμο δικαίωμα» της εταιρείας παρουσίασαν την απόλυση οι εκπρόσωποι της «Wind». Προκειμένου να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου «ενόχλησε» την εταιρεία, απέδωσαν την απόλυση στην «αξιολόγηση», με βάση την οποία υποτίθεται ότι κρίθηκε «ανεπαρκής». Στον αντίλογο του Σωματείου πως ο εργαζόμενος δεν είχε δεχτεί καμία παρατήρηση ή σύσταση στους έξι μήνες που δούλευε, ενώ αντιθέτως του είχαν ανατεθεί πρόσθετα καθήκοντα, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αρκέστηκαν να ισχυριστούν πως... ο εργαζόμενος «δεν ταιριάζει στην κουλτούρα» της εταιρείας. Επιχειρώντας μάλιστα να κάνουν το μαύρο άσπρο και να θολώσουν την πραγματικότητα της συνδικαλιστικής δίωξης, ισχυρίστηκαν με θράσος πως η εταιρεία «προάγει τον συνδικαλισμό»! Η εκπρόσωπος της Επιθεώρησης παρέπεμψε το Σωματείο και τον εργαζόμενο στα δικαστήρια.

Τα ψέματα της εργοδοσίας έχουν ωστόσο από την πρώτη στιγμή γίνει φανερά στους εργαζόμενους, που χτες προχώρησαν στην τρίτη 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. Το επόμενο διάστημα το Σωματείο θα σχεδιάσει τη συνέχεια της δράσης του, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης, το σταμάτημα των απολύσεων και της εργολαβοποίησης, την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τη συμπαράστασή του στον απολυμένο και συνολικά στους εργαζόμενους της «Wind» εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της Wind και του σωματείου τους, κόντρα στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία. Στηρίζουμε τα αιτήματα των συναδέλφων και καλούμε τα σωματεία μέλη μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Απαιτούμε τώρα την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου, να επιστρέψει τώρα στη δουλειά. Να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης».

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Ναύπλιο, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., με αίτημα να παρθούν πίσω οι πέντε απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία της επιχείρησης «ΣΕΛΟΝΤΑ», καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας. Την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει καλέσει τα σωματεία του κλάδου να καταγγείλουν τις τρομοκρατικές απολύσεις και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση, ώστε να διεκδικήσουν: Ανάκληση των απολύσεων. Διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων στα επιχειρηματικά σχήματα που θα προκύψουν από τις αναδιαρθρώσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Υδατοκαλλιεργειών, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ

Τον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, ο οποίος, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με αφορμή τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς, σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με το επιχειρησιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου, ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος έχει αποδειχθεί κακός επιχειρηματίας και η κυβέρνηση είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Προωθεί άμεσα δεκάδες. Για τη ΛΑΡΚΟ, ως κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησής της. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησής της, θα το κάνουμε αν χρειαστεί, υπό συγκεκριμένους όρους και σε συνεννόηση με την Κομισιόν, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε επενδυτές. Το μισθολογικό κομμάτι συνολικά είναι μεγάλο».

Απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Οπως καταγγέλλει μάλιστα το Συνδικάτο, ο υφυπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «ο κύριος παράγοντας των εργατικών ατυχημάτων είναι η μέχρι τώρα κουλτούρα των εργαζομένων»!

Το κλαδικό Συνδικάτο, απαντώντας στα λεγόμενα του υφυπουργού και ειδικά στην εν λόγω προκλητική αναφορά, επεσήμανε: «Η χώρα μας διαθέτει συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι διατυπώνονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ). (...) Το ζήτημα είναι η εφαρμογή αυτών των κανόνων και όχι η κουλτούρα (...) Αν εφαρμοζόταν ο ΚΜΛΕ είναι σίγουρο ότι θα είχαμε αποφύγει την πλειοψηφία των εργατικών "ατυχημάτων"» και «των επαγγελματικών ασθενειών, θανατηφόρων και μη».

Υπογραμμίζοντας δε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο και για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ αλλά και για να ελέγχει την τήρηση του ΚΜΛΕ, κατέθεσε στον υφυπουργό υπόμνημα όπου σημειώνονται σειρά παραβάσεων του ΚΜΛΕ.

Σχετικά με τοποθέτηση του υφυπουργού ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν παίζουν ρόλο στην ασφάλεια της εργασίας, το Συνδικάτο απάντησε παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αυτή τη στιγμή η εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρώσει στην ώρα της. Θα πληρώσει, όπως είπε, όταν πάρει χρήματα από τη ΛΑΡΚΟ (...) Παίζει ή δεν παίζει ρόλο στην εργασία η ψυχολογία ενός εργαζόμενου που ζει στην αβεβαιότητα, που χάνει ρυθμίσεις οφειλών ΔΟΥ, ΔΕΗ κ.λπ.; Παίζει και μάλιστα καθοριστικό. Οπως καθοριστικό ρόλο παίζει ένας εργαζόμενος που με μόχθο καθημερινά παράγει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αμείβεται σύμφωνα με την εργασία του, να μην έχει Συλλογική Σύμβαση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δικαιώματα κ.λπ. Ακόμη και η αστική Δικαιοσύνη πρόσφατα αναγνώρισε άτι ο αιφνίδιος θάνατος που οφείλεται σε στρες από την εργασιακή ανασφάλεια είναι εργατικό ατύχημα».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα «για να μην έχουμε άλλα εργατικά ατυχήματα, αλλά αξιοποιούν το θάνατο του συναδέλφου μας για να περπατήσουν την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για να σταματήσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και αναφέρει ότι το ίδιο «άμεσα θα κοινοποιήσει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρόγραμμα πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει για να αναδειχθεί η άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα ασφαλείας στην εργασία, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τι είναι η ΛΑΡΚΟ και τι προοπτικές έχει για τα λαϊκά συμφέροντα».

«Τυράκι» κρατικής χρηματοδότησης για να προχωρήσει η εκποίηση

Για τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών πως «το κράτος ως κύριος μέτοχος μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΛΑΡΚΟ υπό όρους» από τη μια αναιρούν την επιχειρηματολογία ετών, ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί λόγω του προστίμου των κρατικών ενισχύσεων», και από την άλλη δείχνουν ποιον υπηρετούν οι κυβερνήσεις, καθώς όρος για τη χρηματοδότησή της είναι «να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

«Εμείς λέμε: Ορος για να χρηματοδοτήσει το κράτος να είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού που θα παίρνει υπόψη νέες μεθόδους ασφαλούς εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, παραπέρα ανάπτυξη με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, με κριτήριο παραγωγής τις ανάγκες των εργαζομένων της χώρας μας, με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Εσείς θέλετε όρους για να εξυπηρετήσετε το κεφάλαιο. Εμείς θέλουμε όρους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», τονίζει το Συνδικάτο.

Ακόμα μια φορά απλήρωτοι οι εργολαβικοί

Στο μεταξύ, να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, αν δεν πληρωθούν άμεσα τη μισθοδοσία του Οκτώβρη, αποφάσισαν χτες σε Γενική τους Συνέλευση οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δουλεύουν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, οι εργαζόμενοι συστηματικά δεν πληρώνονται στην ώρα τους από τον εργολάβο. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.

Για τον απεργιακό αγώνα στην «Αφοί Βλάχου»

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει εκδήλωση για τη μεγάλη απεργία στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», την Πέμπτη 21/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία του (Δανουκαρά 7).

«Διδάγματα, συμπεράσματα και καθήκοντα από τον μεγάλο 10ήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην ''Αφοί Βλάχου''», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, ενώ στόχος του Εργατικού Κέντρου είναι να μεταφερθεί η πείρα από την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων και σε άλλους εργασιακούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ