ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο στα Προπύλαια

Με αιχμή το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και τα προβλήματα των σχολείων

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση, το Σάββατο 23 Νοέμβρη στην Αθήνα, ετοιμάζουν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με κεντρικές διεκδικήσεις τη μόνιμη σταθερή δουλειά, τους μόνιμους διορισμούς που αποτελεί αίτημα συνυφασμένο με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα δικαιώματα των αναπληρωτών, τη χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών, καθώς και ζητήματα λειτουργίας των σχολείων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκπαιδευτικά σωματεία που καλούν σε συμμετοχή ζητούν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Στα αποτελέσματα της πολιτικής αδιοριστίας αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών. Οπως τόνισε ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Σωκράτης», τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Με μαθητές στα ολοήμερα τμήματα στα Δημοτικά να αποχωρούν πρόωρα και δεκάδες ολοήμερα στα νηπιαγωγεία να μην έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους. Παράλληλα, διδακτικά αντικείμενα που πρέπει να διδάσκονται με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς με τα αντίστοιχα πτυχία, ανατίθενται σε δασκάλους επειδή δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά. Πολλά είναι τα κενά και στην Ειδική Αγωγή, με τα τμήματα ένταξης να υπολειτουργούν και στην Παράλληλη Στήριξη το σύνηθες είναι ένας εκπαιδευτικός να μοιράζεται σε δύο και τρία παιδιά, ακόμα και σε διαφορετικές σχολικές μονάδες. «Ολα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή, το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν προχωρά σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Για όλους τους παραπάνω λόγους προχωράμε στο συλλαλητήριο με αιχμή το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων», τόνισε. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Γυμνάσια και Λύκεια, με ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν στα σωματεία τους, στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο, απηύθυνε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών ο Ανδ. Καργόπουλος. «Η αδιοριστία των 10 τελευταίων ετών με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση που πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη. Θεωρούμε ότι αν δεν πάμε σε μαζικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση, μονιμοποίηση δηλαδή όλων των συναδέλφων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη στοιχειώδη μόρφωση των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών», σημείωσε.

Στο συλλαλητήριο καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Θουκυδίδης», Χαϊδαρίου, Λήμνου, Ικαρίας και οι ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Φθιώτιδας, Πειραιά, Β' Αχαΐας, Β' Δωδεκανήσου. Επίσης ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, το ΝΤ Κεφαλονιάς της ΑΔΕΔΥ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής που αναφέρεται σε μια σειρά προβλήματα των σχολείων, τονίζοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς και καλούμε τα Σωματεία Καθαριστριών και Τραπεζοκόμων, τους Εργαζόμενους Κοινωφελούς Εργασίας, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής στην Πανελλαδική Συγκέντρωση», αναφέρουν οι γονείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας άμεση κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των σπουδαστών.

Οπως κατήγγειλαν οι σπουδαστές, η κατάσταση στα δημόσια ΙΕΚ είναι εκρηκτική. Οι πρωτοετείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια σειρά από αναλώσιμα απαραίτητα για τη διδασκαλία. Σε πολλές περιπτώσεις φορτώθηκαν και με το κόστος να τυπώσουν οι ίδιοι πακέτα σημειώσεων απαραίτητων για το μάθημα, καθώς τα βιβλία είναι ανύπαρκτα. Δαπανούν καθημερινά σημαντικά ποσά στον ΟΑΣΘ για τη μετακίνησή τους, καθώς για άλλη μια χρονιά υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των πάσο. Κάνουν μάθημα σε απαρχαιωμένες υποδομές, με ελλιπή εργαστήρια, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι και η πρακτική άσκηση στις περισσότερες ειδικότητες μένει απλήρωτη, εργάζονται τσάμπα.

Απαίτησαν μεταξύ άλλων: Εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, εργαστήρια σύγχρονα με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, δωρεάν χορήγηση όλων των αναλώσιμων υλικών και του εξοπλισμού, κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη πρακτική.

Ζητούν πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Ολοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΓΣΣΕ του ανειδίκευτου εργάτη, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ, υποχρεωτική άδεια με αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων και μια σειρά από άλλα αιτήματα για τα δικαιώματά τους στις σπουδές και τη δουλειά.

Ακόμα πιο σκληρό Λύκειο υπόσχεται ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ

Διατηρώντας πλήρως τα όσα έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Λύκειο, που έχει μετατρέψει την Γ' Λυκείου σε ένα φροντιστηριακό έτος μόνο για τις πανελλαδικές εξετάσεις κι έχει θεσπίσει διπλές πανελλαδικές στο όνομα της αναβάθμισης του απολυτηρίου, συνεχίζει και επαυξάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε από τις εξαγγελίες του νέου προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος του ΙΕΠ είναι ο Γ. Αντωνίου, που η τοποθέτησή του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη βδομάδα και το ΚΚΕ τον καταψήφισε, ενώ αντιδράσεις για το πρόσωπό του εκφράστηκαν και από εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Αναφορικά με το Λύκειο, ο Γ. Αντωνίου εξήγγειλε, λοιπόν, ότι στο απολυτήριο (κατ' επέκταση και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση) θα μετρούν οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου, ενώ θα επαναφέρει και την «τράπεζα θεμάτων», την κατάργηση της οποίας είχαν πετύχει οι μαθητές με μαζικές κινητοποιήσεις.

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η «αξιολόγηση» των στελεχών της Εκπαίδευσης, ενώ θα εκπονηθούν νέα προγράμματα σπουδών για τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικήσεις για τη σίτιση

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ προχώρησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία της Ανω Λέσχης.

Οι φοιτητές τόνισαν ότι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με μακροσκελείς ουρές και αναμονή πολλών λεπτών, αναδεικνύοντας ότι τη βασική ευθύνη την έχει τόσο ο εργολάβος, που, από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, για να αυξήσει την κερδοφορία του με τη μείωση των μερίδων, δεν ανοίγει την Ανω Λέσχη, όσο και η πρυτανεία για τη στάση που κρατάει όλο αυτό το διάστημα. Από πλευράς της πρυτανείας, ο αντιπρύτανης Δ. Κωβαίος δεσμεύτηκε για τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών του ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή λέσχη καθώς και για τη λειτουργία της Ανω Λέσχης κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη αναμονή και ουρές για τους φοιτητές. Ως απάντηση, οι φοιτητές θα προχωρήσουν την επόμενη βδομάδα σε συλλογή υπογραφών, για να είναι μόνιμα ανοιχτή η Ανω Λέσχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ