ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Κοινή δήλωση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών, με αφορμή τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και βέβαια μετά από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην παρέμβασή τους σημειώνουν:

«Μετά από παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια, κινητοποιήσεις, τη μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας που διοργάνωσαν οι συντονιστικές επιτροπές σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού - Μαραθώνα, οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας εξέδωσαν ασθμαίνοντας, κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης και διεκδίκησης, μια κοινή ανακοίνωση, στην οποία υιοθετούν ορισμένα από τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, χωρίς όμως τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Βέβαια, δεν μας κάνει εντύπωση που δεν βγάζουν άχνα για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί και γίνει το προηγούμενο διάστημα, για τους πραγματικούς ενόχους και τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και την αντιμετώπισή του. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ λήφθηκε από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν ή στηρίζουν τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, παρά το ρόλο του "ανεξάρτητου" και του "αυτοδιοικητικού", που μόνο θυμηδία προκαλεί, στηρίζουν αυτά τα κόμματα που οι πολιτικές τους έχουν καταδικάσει τη Δυτική Αθήνα στη φτώχεια, στην ανεργία και στον καρκίνο της χωματερής.

Η απόφαση επικυρώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τις παρατάξεις του νυν περιφερειάρχη Πατούλη και της πρώην περιφερειάρχη Δούρου, με τη συνδρομή του ...γνωστού Τζήμερου. Και η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη σύμπλευση και τη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία οι δήμαρχοι καθαγιάζουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Ο τρόπος που θέτουν οι δήμαρχοι στην επιστολή τους το ζήτημα της χωροθέτησης νέων χώρων δεν απαντάει σε τίποτα. Το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο η διαμόρφωση κριτηρίων καταλληλότητας που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με ομολογούμενη από όλους την κατάσταση που υπάρχει στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα, με την οποία καθίσταται απαγορευτική οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση, για το οποίο δεν λένε κουβέντα. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η μοιρασιά του προβλήματος!

Οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στους δήμους της Δυτικής Αθήνας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες των σωματείων και των φορέων της περιοχής. Ζητάμε εδώ και τώρα να υπάρξουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής που να υιοθετούν ολοκληρωμένα τα αιτήματά τους:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, "ΤΙΤΑΝ", Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.
  • Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Περιφέρειας, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην παρέμβασή του, σημείωσε: «Συζητώντας τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2020, δεν μπορούμε να αποσπαστούμε από τη γενικότερη κατάσταση της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και υποφέρουν από το εκμεταλλευτικό σύστημα, που θυσιάζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας μειοψηφίας μεγαλοεπιχειρηματιών, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη και πολιτική, ούτε σε κεντρικό, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε και εμείς πρωτοστατούμε ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει για να το αλλάξει».

Υπογράμμισε επίσης πως «ο προϋπολογισμός δεν καταρτίστηκε με βάση τις ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών, ούτε για την κάλυψη των αναγκών σε έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας, του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, ούτε για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της Περιφέρειας με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού». Αντίθετα, όπως είπε, «καταρτίστηκε με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2022».

Στάθηκε στο ότι τα έργα και οι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες δεν είναι επιλέξιμα, πως τα έσοδα που προβλέπεται να εισπραχτούν το 2020 προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία και κατηγόρησε την Περιφερειακή Διοίκηση πως δεν διεκδικεί ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ. «Καμιά ιεράρχηση - καμία πρωτοβουλία για σχεδιασμό για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και βιομηχανικών αποβλήτων πέραν των Οδηγιών της ΕΕ, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποκλείοντας την καύση απορριμμάτων», συμπλήρωσε.

Συμμετοχή στην εκδήλωση για τον Γοργοπόταμο

Με αφορμή την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Γοργοπόταμο το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ., το Παράρτημα Λάρισας συμμετέχει στην εκδήλωση και δρομολογεί λεωφορείο στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663 από τις 8 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

Αντίστοιχα, το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από το δημαρχείο Βόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για συμμετοχή στα γραφεία του Παραρτήματος, στο 2421029003, ή στο 6944982479.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Υποδείξεις για την πιο αποτελεσματική ενίσχυση του κεφαλαίου

Προσφυγικό, ΕΣΠΑ και ενίσχυση αρμοδιοτήτων των Περιφερειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Στη λογική «αποδοτικότητας» των Περιφερειών με βάση το αν εκπληρώνουν στόχους του κεφαλαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με την περιλάλητη «διαχειριστική επάρκεια». Οπως διαχέεται από το Μαξίμου, «οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους, και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν».

Παραπέρα, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της μεγαλύτερης καταστολής. «Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», επεσήμανε. Ζήτησε εξάλλου από τους περιφερειάρχες να δείξουν «αλληλεγγύη» προς τα νησιά.

Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ελληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Σε αυτή τη βάση, διαβεβαίωσε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Εβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο δε υφυπουργός Αμυνας, Αλκ. Στεφανής, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ