ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα απονομής της αστικής Δικαιοσύνης, προκειμένου αυτή να αντιστοιχηθεί με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αναδεικνύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις - Περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008», το οποίο από χτες βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Η ιδιωτική διαμεσολάβηση νομοθετήθηκε το 2010 από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι υποχρεωτική. Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τον όρο της υποχρεωτικότητας και τώρα η ΝΔ έρχεται να επεκτείνει το μέτρο παραπέρα.

Συνοπτικά, με το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπεται ότι για υποθέσεις που αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο ιδιωτικών διαφορών, ισχύει η «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης», και από εκεί και πέρα ο διάδικος θα αποφασίζει αν θα συνεχίσει ή αν τελικά θα προσφύγει στο δικαστήριο.

Η διαδικασία αυτή ανοίγει το δρόμο συνολικά για την υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης ακόμα και για εργατικές διαφορές, πριν μια υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, ενώ η πρώτη αυτή υποχρεωτική συνεδρία θα κοστίζει κατ' ελάχιστο 80 ευρώ την ώρα (!) και επιπρόσθετα, αν κάποιος δεν προσέλθει στην υποχρεωτική αυτή συνεδρίαση, ανάλογα με την υπόθεση θα τιμωρείται ακόμα και με 500 ευρώ χρηματική ποινή.

Μιλάμε για ποσά ανυπολόγιστα, τα οποία θα τσεπώνουν επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο από την αρχική πρώτη συνεδρία, γι' αυτό εξάλλου προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα για «ίδρυση ένωσης προσώπων πιστοποιημένων διαμεσολαβητών», δηλαδή εταιρειών, ανοίγοντας και νέο πεδίο «επιχειρηματικής δράσης».

Πρόκειται για αλλαγές με βαθιά ταξικό περιεχόμενο που φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του νομοσχεδίου, ενώ η ιδιωτική διαμεσολάβηση ήταν πάγια αξίωση του ΣΕΒ και άλλων ενώσεων του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καβγάδισαν χτες διεκδικώντας την «πατρότητα» του νέου θεσμού, με τον εισηγητή του πρώτου, Δ. Καλαματιανό, να λέει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για μια οικειοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αδυναμία της έναρξης υποχρεωτικότητας του θεσμού», επειδή μεταφέρει χρονικά την ισχύ κάποιων διατάξεων, και την ειδική αγορήτρια του δεύτερου κόμματος, Κ. Γιαννακοπούλου, να λέει για το νομοσχέδιο ότι «είναι δικό μας παιδί».

Ιδιωτικοποιείται παραπέρα η Δικαιοσύνη

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης που συνολικά σημαίνει ότι «ιδιωτικοποιείται με αυτόν τον τρόπο η απονομή της δικαιοσύνης», ανοίγοντας και νέα πεδία κερδοφορίας στον τομέα για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των διαμεσολαβητών.

Τόνισε ότι τα λαϊκά στρώματα ξέρουν «πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά για τη δυνατότητα να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που από τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, η αποτυχία της διαμεσολάβησης μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη».

Υπογράμμισε πως με το σύστημα αυτό «η αντοχή του καθενός στη διαμεσολάβηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την τσέπη του», και επεσήμανε πως «η ρύθμιση, για παράδειγμα, της ελάχιστης αμοιβής του διαμεσολαβητή, στο επόμενο στάδιο - μετά το στάδιο της υποχρεωτικής πρώτης συνάντησης - κατά 80 ευρώ την ώρα, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να σύρει σε συμβιβασμό τον οικονομικά ασθενέστερο, απέναντι σε τράπεζες, εργοδότες κ.λπ., καθώς δεν θα είναι σε θέση και να παρατείνει τη διαμεσολάβηση επί μακρόν. Ούτε, βέβαια, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής, θα μπορεί πλέον να στηρίξει το επιπλέον κόστος της δικαστικής του προστασίας. Με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να συρθεί σε έναν συμβιβασμό, ανάλογα με το κατά πόσο έχει φτάσει, τέλος πάντων, η οικονομική του δυνατότητα για να υπερασπιστεί τις διεκδικήσεις του». Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν ζητήματα σε σχέση και με τη διαφάνεια του θεσμού», όπου «στο όνομα της εμπιστευτικότητας, για παράδειγμα, δεν τηρούνται καθόλου πρακτικά και ο διαμεσολαβητής διατηρεί τη δυνατότητα επικοινωνίας με κάθε μέρος ξεχωριστά» κ.ά. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Στρατευμένοι» στη μάχη της χειραγώγησης του λαού

Τη συμβολή της στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στο ρόλο του δεύτερου ισχυρού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, σήμερα από θέσεις αντιπολίτευσης και όταν το απαιτήσει η αστική τάξη ξανά από κυβερνητικές θέσεις, καταθέτει η πρωτοβουλία μελών «53+», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα την απόφαση πρόσφατης πανελλαδικής της συνάντησης.

Στο κείμενο οι «53» καταγράφουν τη συμφωνία τους με την απόφαση της ΚΕ του κόμματος, τις κατευθύνσεις που δίνει και τους στόχους που θέτει ενόψει του συνεδρίου τους, διαμηνύοντας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να επιτευχθούν αυτοί χρειάζεται η ανανέωση της ικανότητας χειραγώγησης λαϊκών στρωμάτων, ή με τα δικά τους λόγια, «η "ωρίμανσή του" να συνδέεται με μια νέα ριζοσπαστικοποίηση στις νέες συνθήκες». Σε αυτό το πλαίσιο, για τους «53» «τα μείζονα ζητήματα» στην πορεία προς το συνέδριο είναι «τι αντιπολίτευση, τι είδους πολιτική ως αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιο πρόγραμμα, με ποιον τρόπο και τι είδους κόμμα θέλουμε, τι είδους κόμμα θα οικοδομήσουμε».

Στο πρώτο, με δοσμένη τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα αστικά κόμματα στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, εισηγούνται εστίαση στο πλαστό δίλημμα «δεξιά - αντιδεξιά», με ανάδειξη του «συντηρητικού ανορθολογισμού» της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει ως κύρια προτεραιότητα την «αυταρχική επιβολή του νόμου και της τάξης», ενώ σε σχέση με την οργανωτική προσαρμογή στα νέα «καθήκοντα», υπερασπίζονται ως χρήσιμη την «Προοδευτική Συμμαχία», τις «πρωτοβουλίες με όμορους πολιτικούς χώρους για συνεργασίες» με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ «μιας ευρύτερης αντινεοφιλελεύθερης συμμαχίας», όπως αναφέρουν, διερωτώνται ωστόσο με αρνητική χροιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ «θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου».

ΚΥΠΡΟΣ
«Χαμηλές προσδοκίες» για τη συνάντηση στο Βερολίνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «αντιπρόεδρος» της κατοχικής κυβέρνησης και «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει πολλές ελπίδες για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο (την επόμενη Δευτέρα, 25/11) και ξεχώρισε ότι στην τελευταία έκθεσή του και ο γγ του ΟΗΕ «κάνει σωστή διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές δεν καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα». Ο Οζερσάι επέκρινε ξανά την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι έχει υποχωρήσει στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, όπως και ότι απέρριψε την πρόταση που η «τουρκοκυπριακή πλευρά» επανέφερε τον περασμένο Ιούλη για σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. «Οταν οι συνθήκες είναι έτσι, πώς περιμένετε ότι θα συναντηθούμε και θα έχει αποτέλεσμα;», αναρωτήθηκε ο Οζερσάι.

Πάντως, εκτίμησε ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα έχει νόημα και θα είναι επωφελής, αν συζητηθούν εναλλακτικές για το θέμα της Ενέργειας, όπως και αν συζητηθούν ποιοι είναι οι λόγοι αποτυχίας κατάληξης σε συμφωνία, καλώντας ουσιαστικά σε καλύτερη επεξεργασία των όρων διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάνον. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η αξία του Ενεργειακού Φόρουμ που έγινε στην Αίγυπτο (Eastern Mediaterranean Gas Forum), ένα νέο σχήμα διακρατικής συνεργασίας ειδικά για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, στην τελευταία του συνάντηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι.

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν χτεσινά ρεπορτάζ ελληνοκυπριακών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα έχει ενοχληθεί έντονα για την ακύρωση των προγραμματισμένων επαφών που θα είχε στην ελληνική πρωτεύουσα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - επικαλέστηκε λόγους υγείας και επέλεξε να προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με το ελληνικό ΥΠΕΞ. Οι ίδιες πληροφορίες συνδέουν την ακύρωση της επίσκεψης Λουτ με την απροθυμία του τουρκικού ΥΠΕΞ να έχει επαφές μαζί της στην παρούσα φάση, ενώ αναφέρουν ακόμα ότι η Λουτ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο διαλλακτική στο ζήτημα των εγγυήσεων, ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και την Τουρκία.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Ξεκίνησε από χτες η υποβολή αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης, με το νέο σύστημα επιδότησης που εφαρμόζει από φέτος η κυβέρνηση. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αγορά μεταξύ 15 Οκτώβρη και 31 Δεκέμβρη και το ποσό που μπορούν να λάβουν ξεκινά από τα 80 ευρώ με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για λίγες περιπτώσεις πολυτέκνων που κατοικούν σε ορεινούς δήμους.

Επίσης, διατηρούνται όλα τα εισοδηματικά όρια που ίσχυαν, τα οποία είναι για τους άγαμους τα 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους να μην ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ζητήθηκε η κατάθεση Φρουζή

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που μαζί με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας «Νovartis», ζήτησε με έγγραφο την κατάθεση που έδωσε πρόσφατα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Ο αντεισαγγελέας Ζαχαρής θα μελετήσει το περιεχόμενο της κατάθεσης Φρουζή και αν το κρίνει αναγκαίο, θα τον καλέσει να εξεταστεί και στην έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ