ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφές στη Μεσσηνία

Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν χτες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά τη Μεσσηνία. Οι βροχές, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν χτες πρωί, προκάλεσαν έντονα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με πλημμυρισμένους δρόμους και χωράφια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που υπάρχει είναι ότι ο κάμπος της Μεσσηνίας έχει «κοκκινίσει» από την πλημμύρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Αρφαρά Μεσσηνίας μέσα σε διάστημα τριών μόνο ωρών, 06.50 - 09.50, κατέγραψε 104 χιλιοστά βροχής. Χείμαρροι και ρέματα φούσκωσαν και μάλιστα κάποια σε οριακό σημείο να υπερχειλίσουν και να προκαλέσουν πλημμύρες. Σε οριακό σημείο ήταν χείμαρρος στο Πήδημα. Μεγάλα ήταν τα προβλήματα στις κοινότητες του Πηδήματος, του Κατσαρού, στα Τσουκαλέικα, στη Βρωμόβρυση, στον Αγ. Φλώρο και άλλα χωριά της περιοχής.

Στην Κέρκυρα, οι ισχυροί άνεμοι έριξαν ελαιόδεντρα και άρπαξαν σκεπές από οικήματα που υπάρχουν στις περιοχές Πετάλεια και Λαύκι. Χωρίς ρεύμα εξακολουθούσαν να παραμένουν πολλές περιοχές του νησιού, με τις σοβαρότερες να εντοπίζονται από την περιοχή του Σπαρτύλα έως και τον Παντοκράτορα καθώς υπήρχαν προβλήματα με τις κολόνες της ΔΕΗ στις οποίες είχαν πέσει δέντρα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η σταδιακή αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Κέρκυρας αναμενόταν έως τις βραδινές ώρες.

Οι περιοχές που παρέμεναν χωρίς ρεύμα ήταν τμήμα του Ποταμού, οι Αγιος Ματθαίος, Αγιος Βασίλης, Σπαρτύλας, Σγουράδες, Πετάλεια - Παντοκράτορας. Μεμονωμένες βλάβες εντοπίζονταν σε Βαρυπατάδες, Μπενίτσες, Καστανιά.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Λαϊκή συνέλευση για τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Λαϊκή Συνέλευση με θέμα τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πάτρας για το 2020 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, στα Προσφυγικά, με τη συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων, που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή λειτουργεί σε εχθρικό περιβάλλον από πλευράς κεντρικής εξουσίας. Οι προσλήψεις απαγορεύονται και οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνονται συνεχώς. Καταλήξαμε να έχουμε σήμερα 1.000 περίπου εργαζόμενους. Για πολλά ζητήματα που μας απασχολούν, χρειάζονται εργαζόμενοι για να δοθούν λύσεις. Εμείς στην Πάτρα από τη μια έχουμε 35.000 ανέργους και από την άλλη οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις.

Το σχέδιο των κυβερνώντων είναι να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και να αναγκαστούν οι δήμοι να εκχωρήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες - εργολάβους. Αυτό θα είναι προς όφελος των λίγων που συγκεντρώνουν τον πλούτο και σε βάρος των πολλών. Πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να δοθούν χρήματα στους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό; Πληρώνουμε βαριά και άδικη φορολογία. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Αυτά τα χρήματα είναι του λαού και έπρεπε να επιστρέφουν στο λαό, για να αντιμετωπιστούν οι οξυμένες ανάγκες του, όμως πάνε συνειδητά στις τσέπες αυτών που έχουν το χρήμα και οι οποίοι έχουν απαλλαγή φορολογίας, όπως για παράδειγμα οι εφοπλιστές. Αυτά, καθώς και τα 22 εκατ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία μας κληροδότησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, μαζί με άλλα χρέη τους, οδήγησαν σε ασφυξία το δήμο.

Τα αναφέρω όλα αυτά, για να δείτε υπό ποιες συνθήκες εργαζόμαστε για να κάνουμε έργο για τον πατραϊκό λαό, και όχι για να δικαιολογηθούμε για τυχόν καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και στα άλλα ζητήματα τα οποία αναφέρθηκαν σήμερα. Εμείς έχουμε κάνει και θα κάνουμε πολλά πράγματα.

Χτίζουμε καινούργιους χώρους. Φτιάχνουμε κι άλλο τμήμα στο Βρεφοκομείο. Κάναμε παρεμβάσεις στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, γιατί πάμε πρώτα στις λαϊκές περιοχές να κάνουμε έργο. Επόμενη περιοχή για ανάπλαση είναι τα Προσφυγικά. Με αυτές τις ευρείες παρεμβάσεις θα μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε τα έργα υποδομής, π.χ. αποχέτευση, χωρίς να κινδυνεύσουν τα παλαιά κτίσματα.

Μεγάλα ζητήματα για μας είναι αυτά που αφορούν πρωτίστως τα παιδιά μας. Γι' αυτό φτιάξαμε τις δύο Παιδικές Κατασκηνώσεις με ασφαλείς χώρους. Γι' αυτό φτιάξαμε το Νότιο Πάρκο, ανακαινίσαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, που φιλοξενεί 50 Συλλόγους και χιλιάδες δημότες και παιδιά που θέλουν να αθληθούν. Γι' αυτό κάναμε ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Για το κυκλοφοριακό, καταργήσαμε τα παρκόμετρα, βάλαμε τέλος στη ληστεία που για δεκαετίες ίσχυε στο κέντρο της πόλης και βάλαμε ένα ελάχιστο, συμβολικό κόστος για να παρκάρει κάποιος στο κέντρο και με χρονικό όριο, ώστε να αδειάζουν θέσεις στάθμευσης στη διάρκεια της μέρας. Ταυτόχρονα, δώσαμε σε χρήση δύο δωρεάν δημοτικά πάρκινγκ. Ναι, υπάρχουν τα διπλοπαρκαρίσματα που ταλαιπωρούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, και αρμόδια είναι η Αστυνομία και συγκεκριμένα η Τροχαία.

Εχουμε στην Πάτρα 2.500 Ρομά, τους οποίους θα προσεγγίσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα που αναδύονται. Φτιάχνουμε δομή στο κτίριο στη Βενιζέλου. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά τους, που πρέπει να πάνε σχολείο. Θα κάνουμε παρέμβαση και στα Προσφυγικά για τους Ρομά που ζουν εδώ.

Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε πάνω από 2.500 κολόνες και το ποσό που χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε το φωτισμό είναι 1.200 ευρώ για κάθε κολόνα! Προφανώς δεν είναι αρεστός ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή σε κάποιους, και γι' αυτό δίνουν εντολές στη ΔΕΗ να κάνει τις διακοπές ρεύματος!

Ομως εμείς πορευόμαστε μπροστά με τον λαό. Ξεπερνώντας τις όποιες προκαταλήψεις, ας σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι σε αυτούς που θέλουν να ορίζουν τις τύχες μας, σε αυτούς που κλέβουν τον πλούτο και τον στερούν από τον λαό που τον παράγει».

ΒΟΛΟΣ
Μαθητική κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

«

Αέρας μολυσμένος, η μόρφωση ακριβή, η ανάπτυξή σας είναι τοξική!». Με αυτό το σύνθημα, μαθητές από δεκάδες σχολεία του Βόλου, φοιτητικοί σύλλογοι, διοργανώνουν κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας έχει πάρει απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας, για να διευκολύνει μαθητές και καθηγητές να πάρουν μέρος. Στις συνελεύσεις που έγιναν στα σχολεία της πόλης, στις συζητήσεις των 15μελών, οι μαθητές του Βόλου ανέδειξαν ότι δεν θα κάτσουν στα αυγά τους όταν στην πόλη τους καίγονται από μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΓΕΤ) σκουπίδια, σκορπώντας τον καρκίνο σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σχολείων του Βόλου, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από δεκάδες 5μελή και 15μελή, καλεί τους μαθητές όλης της πόλης να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν:

  • Οχι στην καύση RDF/SRF και ΠΕΤ - ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ!
  • Οχι στην καύση σκουπιδιών. Η «νομιμότητά» τους είναι κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με την κερδοφορία τους. Οχι στην κοροϊδία των μετρήσεων και επιτροπών ελέγχου, που νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.
  • Οχι στην παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου.
  • Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.
  • Οχι στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Nα σταματήσουν τα καταστροφικά για τα ρέματα έργα

Nα σταματήσουν τα καταστροφικά για τα ρέματα έργα που προωθούνται από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, φορείς για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής. Οπως τονίστηκε, τα έργα αυτά με το πρόσχημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στερούν την Αττική από τους τελευταίους ανοιχτούς φυσικούς δρόμους του νερού από τα βουνά που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια και το υπουργείο προωθούν πανάκριβα έργα που καλύπτουν τις κοίτες, φτωχαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, στεγνώνουν την αττική γη, επιδεινώνουν το κλίμα και στενεύουν τους φυσικούς ελεύθερους χώρους, που λειτουργούν ευεργετικά για την ποιότητα ζωής σε περιοχές όπου - επιπλέον - υπάρχει σημαντική χλωρίδα και πανίδα.

Ηδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές φορέων για τον Ποδονίφτη, τον Ερασίνο (ποταμός στη Βραυρώνα) και το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, και στις 4 Δεκέμβρη εκδικάζεται για πολλοστή φορά αίτηση ακύρωσης που αφορά την Πικροδάφνη. Οσον αφορά τον Ποδονίφτη, ειπώθηκε πως η Περιφέρεια Αττικής επί διοίκησης Ρ. Δούρου είχε σχεδιάσει την τσιμεντοποίηση των τελευταίων 770 μέτρων της φυσικής κοίτης του. Η κοίτη θα μετατρεπόταν σε τσιμεντένιο οχετό ομβρίων υδάτων, ενώ η προτεινόμενη οριοθέτηση δεν έθιγε τις αυθαίρετες κατασκευές, που στενεύουν την κοίτη και προκαλούν πλημμυρικό κίνδυνο.

Ανάμεσα στα άλλα, καταγγέλθηκε ότι ο υγρότοπος και ο ποταμός Ερασίνος κινδυνεύουν με καταστροφή από δημοπρατημένο έργο ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως ειπώθηκε, αναμένεται τελικά να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, ενώ τα έργα θα επιτείνουν τη ρύπανσή του. Για το ρέμα της Ραφήνας υπογραμμίστηκε πως η κάλυψή του με συρματοκιβώτια σε μήκος 17 χιλιομέτρων θα το αποκόψει από τις φυσικές πλημμυρικές ζώνες του στα Σπάτα, ενώ θα αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμύρας στην πόλη της Ραφήνας και θα νομιμοποιηθούν όλες οι αυθαίρετες καταπατήσεις. Για το ρέμα της Πικροδάφνης τονίστηκε ότι σχετική μελέτη οριοθέτησης προτείνει, στην ουσία, το ποτάμι να πάψει να είναι ένα φυσικό σύστημα και να αποκτήσει τη μορφή ανοιχτού εγκιβωτισμένου οχετού.

Σε παρέμβασή της η Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα σχετικά ζητήματα είναι πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά ή λανθασμένης διαχείρισης. Απτονται «συνολικά του σχεδιασμού της παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος, σε σχέση με τη δόμηση εκτός σχεδίου και πάνω σε ρέματα, την αποκατάσταση καμμένων δασών (αλλαγή χρήσης γης), ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους που τέμνουν ρέματα κάθετα και προκαλούν ή εντείνουν πλημμυρικά φαινόμενα». Ολα αυτά με τον τρόπο κατασκευής τους αποφέρουν παραπάνω κέρδος στους κατασκευαστικούς ομίλους, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά έχουμε αποσπασματικές μελέτες με τη λογική του μπαλώματος, μελέτες που όταν υλοποιούνται είναι παρωχημένες, κατάτμηση έργων σε επιμέρους περιοχές και εργολαβίες αντίστοιχα, που αυξάνουν το κόστος και μεταφέρουν το πρόβλημα σε διπλανή περιοχή». Φυσικά, τα κριτήρια μελετών και όσες λύσεις προτείνονται από υπουργείο και Περιφέρεια είναι στη λογική περικοπής του κόστους και διασφάλισης κέρδους για τον εργολάβο, είπε. Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα θέσει αυτά τα θέματα - ειδικά για το ρέμα της Πικροδάφνης - σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διορία για εκκένωση καταλήψεων

Ερωτήματα για τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις της κυβέρνησης προκαλεί η διορία 15 ημερών για την εκκένωση καταλήψεων, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θέτοντας τελεσίγραφο, είτε τα υπό κατάληψη κτίρια είναι ιδιωτικά είτε δημόσια. Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι έχουν καταλάβει κτίρια καλούνται να τα εκκενώσουν, ενώ εάν στις καταλήψεις στεγάζονται πρόσφυγες ή μετανάστες, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα. Το τελεσίγραφο έρχεται σε συνέχεια της εκκένωσης μιας σειράς από καταλήψεις στα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ