ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή

Η μεγαλειώδης πορεία με αφορμή τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου έδειξε ότι σήμερα λαός και νεολαία μπορούν να οργανώσουν την αντίστασή τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και να μην επιτρέψουν να περάσουν τα μέτρα καταστολής σε βάρος τους.

Αυτό αποδεικνύει η μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, τα μαζικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των φαντάρων, των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και άλλων φορέων στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Επίσης, οι χιλιάδες κόσμου που βάδισε μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Η μαζική παρουσία του κόσμου στα πεζοδρόμια, που καταχειροκροτούσε την πορεία. Ολα αυτά είναι δείγμα αγωνιστικής διάθεσης του λαού και της νεολαίας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ηταν εντυπωσιακή η μαζικότητα, τα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις, η έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Χιλής, της Βολιβίας, της Συρίας και της Παλαιστίνης.

Αποτελούν πρόκληση για το λαό μας οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου έχει εξελιχθεί σε παρακμιακό γεγονός.

Υπάρχουν δυνατότητες να δυναμώσει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και επιχειρεί να το συκοφαντήσει και να επιβάλει κλίμα φόβου με την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», που θυμίζει άλλες εποχές βίας, καταστολής, αστυνομοκρατίας. Εχουν κατά νου να απαγορεύουν πορείες, να χτυπούν καθημερινά το λαό. Αντιμέτωποι με την επίθεση των ΜΑΤ βρέθηκαν οι διερχόμενοι διαδηλωτές στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν. Επίσης, αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την καταστολή των ΜΑΤ βρέθηκαν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να ανοίξει η σχολή τους και να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Δεν πρέπει λοιπόν να περάσουν τα σχέδιά τους. Ο λαός να μην επιτρέψει να περάσουν ο αυταρχισμός και το κλίμα του φόβου. Εχει τη δύναμη το λαϊκό κίνημα να τους αντιμετωπίσει.

Ειδικά, οι αστυνομικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι η κυβερνητική πολιτική του «νόμου και της τάξης» τους βάζει με την καταστολή απέναντι στα λαϊκά στρώματα, από τα οποία προέρχονται. Οι περισσότεροι αστυνομικοί, ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, θα πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θέλει να στρέψει τον αστυνομικό ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό, ενάντια σε αυτόν από τον οποίο προέρχεται.

Πρέπει και οι αστυνομικοί να συσπειρωθούν και να συμμετάσχουν στην «Πρωτοβουλία Αστυνομικών», ενάντια στον αυταρχισμό και να δυναμώσουν τον αγώνα για τα προβλήματά τους. Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να σηκώνει γκλομπ, να ρίχνει χημικά ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Εχουν ευθύνες και οι διοικήσεις των Ενώσεών τους για αυτήν την κατάσταση, γιατί δέχονται και εφαρμόζουν στην πράξη τον αυταρχισμό και την καταστολή. Λύση υπάρχει μαζί με το λαό.


Θανάσης ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Αστυνομικός Διευθυντής ε.α.της Ελληνικής Αστυνομίας

Με ξένα κόλλυβα...

Ο «Ριζοσπάστης» στο δισέλιδο του Σαββατοκύριακου 9 - 10 Νοέμβρη δημοσίευσε επιστολή νεοσύλλεκτου φαντάρου. Σε αυτήν ο νεοσύλλεκτος κατάγγειλε ότι αξιωματικός την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε στη μονάδα του, του αφαίρεσε τον «Ριζοσπάστη» από τα προσωπικά του πράγματα. Υπήρξαν διαμαρτυρίες από παριστάμενους φαντάρους και απαίτησαν να σταματήσει κάθε ενέργεια που περιορίζει τα δικαιώματα των φαντάρων.

Με αφορμή αυτήν τη δημοσίευση της επιστολής, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας. Απαίτησε από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι απαράδεκτες συμπεριφορές στα στρατόπεδα, που βάζουν εμπόδια στα δικαιώματα των φαντάρων.

Τη δημοσίευση αυτής της επιστολής προσπάθησε να οικειοποιηθεί η σελίδα «Σπάρτακος». Τι έκανε δηλαδή; Δημοσίευσε την είδηση σαν να είχε σταλεί στον «Σπάρτακο».

Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να γράψουν ότι η επιστολή αυτή του φαντάρου δημοσιεύθηκε στο δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τους στρατευμένους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση. Κάτι ξέρει ο λαός μας, όταν λέει: «Με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο δεν γίνεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ