ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΒΑΤΑ
Μαχητικό μήνυμα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Σε εκδήλωση της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Ο Νίκος Χριστάνης
Ο Νίκος Χριστάνης
Μαχητικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και καταδίκης των ρατσιστικών «κραυγών» που βρίσκουν έδαφος πάνω στην άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Προσφυγικό με ευθύνη των κυβερνήσεων, αναδείχθηκε μέσα από την παρέμβαση που έκανε η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στα Διαβατά, την περασμένη Παρασκευή 22 Νοέμβρη.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ ξεκίνησε με μαχητική πορεία στους δρόμους του οικισμού που, μέσα από τα πανό και τα συνθήματα, ανέδειξε τις αιτίες της προσφυγιάς και της φτώχειας και έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός. Η πορεία ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας και ολοκληρώθηκε στο Θεατράκι Διαβατών. Εκεί, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το σύστημά τους γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και το Προσφυγικό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις πυκνές και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής κατοχής στο Αφγανιστάν, της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και την πρόσφατη παρέμβαση των Ρώσων στη Σερβία. Επίσης, αναφέρθηκε στην προκλητικότητα και τη συστηματική παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την τουρκική κυβέρνηση κ.λπ. Και τόνισε ότι «για τα καραβάνια των προσφύγων από τη Συρία, ευθύνονται οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ που προκάλεσαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Σημείωσε ότι η διαχείριση του Προσφυγικού τα τελευταία 5 χρόνια υπηρέτησε το εξής: «Να είναι ένα "πολυεργαλείο" πίεσης και μέσο διείσδυσης σε κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας περιοχές όπως η Μ. Ανατολή και η Αφρική, όπου η επικράτηση στα πεδία των αγορών και των πολεμικών αναμετρήσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την οποία προσμένουν τα επιτελεία της ΕΕ. (...) Αυτή είναι η πηγή του κακού, η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη, το ίδιο το σύστημά τους το καπιταλιστικό που, μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών, δεν διστάζει να δολοφονεί αμάχους, νέους, παιδιά και γυναίκες».

Αναφέρθηκε στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κατέληξε στην ουσία στον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων στις δύο χώρες. Μια συμφωνία που χαιρέτισαν όλα τα άλλα κόμματα πλην ΚΚΕ και πανηγύριζαν (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι το πρόβλημα λύθηκε, ή θα λυθεί.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα. «Συνέχεια αυτής της πολιτικής είναι οι προχτεσινές ανακοινώσεις για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, καταρχήν στα πέντε νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, δηλαδή hot spots - φυλακές, σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα στοιβάζονται φυλακισμένοι, χωρίς να έχουν κάνει κανένα έγκλημα, χιλιάδες δύστυχοι αιτούντες άσυλο, ακόμη και παιδιά, ακόμη και ευάλωτες ομάδες με στόχο τη μαζική τους επαναπροώθηση. Πρόκειται για μέτρα αντιδραστικά και απάνθρωπα, όπως είναι, αναλογικά, και τα μέτρα τους για το Ασφαλιστικό, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την Υγεία και την Παιδεία, για όλες τις πτυχές της ζωής του λαού μας, που χρειάζεται να απαντηθούν από όλους μας αγωνιστικά», είπε.

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Θύμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και από τις αστικές κυβερνήσεις που τις στηρίζουν όπως είναι και η ελληνική. «Αυτοί που μάτωσαν τους λαούς της περιοχής, όσον ανθρωπισμό και αν πουλήσουν έχουν βαμμένα με αίμα τα χέρια τους και δεν ξεπλένονται», είπε.

Να απομονωθούν οι ύποπτες ομάδες

Και πρόσθεσε: «Εδώ όπως και σε όλα τα ζητήματα, καθοριστικός είναι ο ρόλος των λαών της περιοχής και στη χώρα μας, το τι θα κάνει ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, οι νέοι και οι γυναίκες. Πώς θα οργανωθεί η συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών στους αγώνες.

Εδώ που είμαστε στα Διαβατά, στη Ν. Μαγνησία, είμαστε σε μια πόλη που ξεκίνησε να λειτουργεί με πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και που οι πρόγονοί σας ξέρουν καλά τι θα πει πόλεμος, ξεριζωμός, προσφυγιά.

Πρώτο ζήτημα, λοιπόν, για το λαϊκό κίνημα, για τους κομμουνιστές, για τους προοδευτικούς, για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος είναι η στήριξη των κατατρεγμένων, των βομβαρδισμένων.

Δεύτερο ζήτημα είναι να απομονωθούν οι ύποπτες ομάδες, οργανώσεις (τις λες και δεν τις λες), που βρήκαν αφορμή στην όξυνση του ζητήματος για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα. Αχνα δεν βγάζουν για το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων της κάθε κυβέρνησης, για το σύγχρονο εργασιακό δουλεμπόριο των 400 ευρώ για τους νέους και τις νέες, για το ότι ξενιτεύονται τα δικά μας παιδιά λόγω της πολιτικής των κομμάτων που συνήθως στο παρελθόν είχαν στηρίξει και που τώρα στοχοποιούν τους "λαθραίους", όπως τους λένε, ως μήτρα για όλα τα κακά. (...)

Τώρα όλοι αυτοί ξύπνησαν; Ολοι αυτοί δεν έχουν σχέση με την πλειοψηφία των κατοίκων, που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί τους, αλλά αντιλαμβανόμαστε τις εύλογες ανησυχίες τους. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι αυτές οι ανησυχίες πρέπει να στραφούν ενάντια στους πραγματικούς ενόχους, στις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά και ενάντια στον τρόπο που το αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται.

Οι πρώτοι, οι στημένοι μπαρμπεκίστες πρέπει να απομονωθούν, να μην πιάνουν τόπο οι βρωμιές τους. Αλλωστε, να θυμηθούμε ότι και τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, παρόλο που ήταν ομόθρησκοι και ομοεθνείς, κάποιοι τους έλεγαν τουρκόσπορους, δεν τους ήθελαν σε χωριά και σε γειτονιές, όμως δεν επικράτησε αυτή η τάση μέσα στην κοινωνία τελικά. Επικράτησαν η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μεταξύ τους, η κοινή πάλη για δικαίωμα στη δουλειά, για ελευθερίες.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης

Το τρίτο ζήτημα είναι ότι όσο και να εκφραστεί η ευαισθησία των λαϊκών ανθρώπων (και πρέπει να εκφραστεί) δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν δεν συνδυάζεται και με την πάλη ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού στην Ελλάδα που επιβάλλει η ΕΕ και εφαρμόζουν τα ελληνικά αστικά κόμματα. Ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, στη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αν δεν στραφεί ενάντια στις ελληνικές κυβερνήσεις που μας ματώνουν εδώ και 10 χρόνια και τώρα μας πετάνε το παραμύθι της "δίκαιης" ανάπτυξης.

Ε, λοιπόν και στο άμεσο που σε βασανίζει, φίλε μου, έχουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων, που προσπαθούμε να το βελτιώνουμε κάθε φορά και ξεκινά από το να κλείσουν όλα τα hot spots σε νησιά και Εβρο, να υπάρχουν δημόσιοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα όπου θα εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου και θα προωθούνται στις χώρες προορισμού. Κόντρα στις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ. Χωρίς την ανατροπή αυτών των αποφάσεων δεν μπορεί να υπάρξει ούτε προσωρινή ανακούφιση του προβλήματος.

Μαζί μ' αυτά πρέπει να προχωράνε ορισμένα άμεσα - φλέγοντα θέματα όπως οι επανενώσεις οικογενειών με τη μεταφορά στις χώρες που είναι οι συγγενείς τους, και να μην είναι κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες και απροστάτευτος. Να σταματήσει το πάρτι των ΜΚΟ στα κέντρα φιλοξενίας, όπως και εμπλοκή τους σε ζητήματα της εκπαίδευσης και της υγείας, ΜΚΟ που συνεχίζει να αναγνωρίζει και να επιτρέπει την εμπλοκή τους στο Προσφυγικό και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ολο το προσωπικό που δουλεύει σήμερα εκεί να αξιοποιηθεί στις κρατικές υπηρεσίες που θα αναλάβουν την όλη λειτουργία δομών, ξενώνων κ.λπ. Ολα αυτά απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όχι μόνο για την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και στην εκπαίδευση και στην Υγεία. Τέλος, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από τον εγκλωβισμό που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.

Πάνω από όλα όμως είναι ανάγκη οι διεκδικήσεις αυτές να συνδυάζονται με τον κεντρικό στόχο της πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστή κοινωνία».

Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το Προσφυγικό

Εκδηλώσεις και περιοδείες, με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό», πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του Κόμματος, θα επισκεφθεί τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Καβάλα (Στρατόπεδο Ασημακοπούλου). Στις 11 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον βουλευτή στην είσοδο της Δομής.

Αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ