ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αρθρο για τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στα πανεπιστήμια.
  • Βήμα παραπέρα εμπορευματοποίησης της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.
  • Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ.
  • Εκπαιδευτική ειδησεογραφία.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Για τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στα πανεπιστήμια

Η ΚΝΕ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες φοιτητικές διεργασίες που πραγματοποιούνται από την αρχή της χρονιάς μέσα στα πανεπιστήμια. Ετσι συνεχίζουμε ώστε:

  • Να γίνουν ακόμα πιο μαζικές οι συνελεύσεις, η συμμετοχή φοιτητών στις κινητοποιήσεις και τον αγωνιστικό σχεδιασμό των συλλόγων.
  • Να βγουν στο προσκήνιο τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών για μόρφωση - σπουδές - δουλειά - ζωή.
  • Να γίνει πράξη η συμπόρευση φοιτητικού κινήματος μαζί με το εργατικό κίνημα.
  • Να δυναμώσει η συνολική αμφισβήτηση στην πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου που όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν, όλα τα αστικά κόμματα συναινούν και τελικά όλοι μαζί προωθούν, σαρώνοντας πραγματικά τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων κάτω από το μύθο περί «σύγχρονου ευρωπαϊκού πανεπιστήμιου».
Υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις να μπουν περισσότεροι φοιτητές στην πάλη

Για τις δυνάμεις της ΚΝΕ είναι μεγάλη ευθύνη η ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Με τον πρωτοπόρο ρόλο τους στην ενημέρωση, στην οργάνωση, στη διαπάλη, στην αντιπαράθεση, στη συζήτηση, στη διαμόρφωση αιτημάτων - διεκδικήσεων - πλαισίων πάλης έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να ξεμπλοκάρουν δυνάμεις από στάση ανοχής ή και στήριξης της πολιτικής που ακολουθείται, οι φοιτητές να δίνουν μαχητική απάντηση στην τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες των φοιτητών, που εναλλάσσεται μεταξύ ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης - καταστολής - συκοφάντησης και στόχο έχει να βάλει φρένο στην παραπέρα μαζικοποίηση διεργασιών, να απογοητεύσει δυνάμεις που ήδη κινητοποιούνται, να μη βρει λαϊκή στήριξη ο αγώνας των φοιτητών. Ο μαζικός αντιιμπεριαλιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου, η αυξημένη συμμετοχή από φοιτητές και φοιτήτριες, συνολικά νεολαίας και εργαζομένων, κόντρα στο κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που επένδυε η κυβέρνηση και με την καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντικό τμήμα νέων που βγαίνει μπροστά, αντιδρά, δεν συναινεί ούτε αποδέχεται παθητικά την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις να μπουν περισσότεροι φοιτητές στην πάλη, που σήμερα διστάζουν. Ολοι αυτοί που το σύστημα προσπαθεί να τους πείσει ότι «ο αγώνας δεν έχει νόημα», «τα μέτρα είναι μονόδρομος για να εκσυγχρονιστούμε», «τα πανεπιστήμια είναι άσυλο ανομίας», αυτοί που αγωνίζονται είναι «μειοψηφίες». Ολοι αυτοί που προβληματίζονται πως «η ΝΔ είναι χειρότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δεν θα τα έκανε αυτά» μπορούν καλύτερα να καταλάβουν ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αφού εφαρμόζει το σύνολο των νόμων που ήδη υπάρχουν και κάνει το επόμενο αντιλαϊκό βήμα, με άλλα λόγια «το κράτος έχει συνέχεια», όπως οι ίδιοι οι αστοί λένε.

Η ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση με όλους τους τρόπους και μορφές αποτελεί το πιο καθοριστικό στοιχείο στο οποίο χρειάζεται να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να αποκτήσουν αντοχή δυνάμεις που τώρα βρίσκονται στον αγώνα και να μπουν νέες, ξεπερνώντας δισταγμούς, εμπόδια και προκαταλήψεις. Η μαζική συζήτηση και η προσπάθειά μας για την οργάνωση της πάλης των φοιτητών, η ανάδειξη της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη έξω από την εκμετάλλευση και την αδικία του σημερινού συστήματος, η οξυμένη αντιπαράθεση με την πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ και η διαπάλη με όλες τις δυνάμεις που βάζουν εμπόδια ή αποπροσανατολίζουν τον αγώνα των φοιτητών, αποτελούν βασικά μας καθήκοντα.

Στο στόχαστρο των φοιτητών οι κυβερνητικές αναδιαρθρώσεις

1. Να αποκαλύψουμε την ουσία του «νόμου - πλαίσιο» που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για το «ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο», δρόμο που οι φοιτητές έχουν πληρώσει ήδη πολύ ακριβά όλα αυτά τα χρόνια. Η «αξιολόγηση», η αυτονομία, η ανταποδοτικότητα, βασικά στοιχεία όλων των πανεπιστημίων στην Ευρώπη, σημαίνουν δίδακτρα σχεδόν σε όλα τα προπτυχιακά, ατελείωτα φοιτητοδάνεια, έντονη κατηγοριοποίηση πανεπιστημίων και πτυχίων 1ης και 2ης κατηγορίας. Ο,τι συμβαίνει και στην Ελλάδα δηλαδή, μόνο που βρισκόμαστε «ένα επεισόδιο» πίσω, με δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, κατηγοριοποιήσεις πτυχίων - πανεπιστημίων και πλέον συζήτηση π.χ. στην Αρχιτεκτονική της Πάτρας για δίδακτρα και στο προπτυχιακό. Το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και υποβαθμίζει πτυχία και σπουδές, χτίζεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, χτίστηκε αποφασιστικά και με τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο η κυβέρνηση της ΝΔ.

2. Να γίνει σε περισσότερους πεποίθηση ότι η συλλογική διεκδίκηση και πάλη των φοιτητών είναι μονόδρομος για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση σπουδών, μόρφωσης, δουλειάς. Η υποχρηματοδότηση και τα αποτελέσματα αυτής στις σπουδές των φοιτητών, τα κατηγοριοποιημένα πτυχία και η αποσύνδεσή τους από το επάγγελμα, το εργασιακό καθεστώς ζούγκλας που περιμένει τους αποφοίτους, θα γίνουν χειρότερα όσο οι φοιτητές τα θεωρήσουν δεδομένα, «κανονικά» και δεν τα αμφισβητήσουν. Η σταθερή διεκδίκηση άμεσης λύσης όλων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ακόμα πιο έντονα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και παραμένουν και εντείνονται τη σημερινή περίοδο της ανάκαμψης αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην πάλη των φοιτητών, για να μαζικοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες, να πετύχουν κατακτήσεις με τη συλλογική δράση, να βγουν συμπεράσματα συνολικότερα για το άδικο σύστημα, που είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη πάντα έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ορισμένα μέτρα που παίρνονται από τις πρυτανείες για την αντιμετώπιση προβλημάτων π.χ. στη σίτιση, μετεγγραφέντες μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις και πιέσεις, συμβάλλουν στο να κάνει τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα ένας κόσμος, να αποσπούνται κατακτήσεις.

Απάντηση στην κρατική καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων

3. Να δοθεί η καλύτερη απάντηση στην κρατική καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων. Δεν είναι καινούριο το έργο, ούτε πρωτοτυπεί η ΝΔ ως κυβέρνηση, που επενδύει στην καταστολή για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι π.χ. ιδιώνυμα, πλειστηριασμούς, εμπόδια στην απεργία, περιφρούρηση του αγάλματος Τρούμαν. Το δόγμα «νόμος και τάξη» ενισχύεται γιατί μεγαλώνει και η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Δεν είναι «προνόμιο» μόνο «δεξιών» κυβερνήσεων ή «εμμονή» της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως καλλιεργούν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και οπορτουνιστές. Τέτοιες λογικές αθωώνουν το ίδιο το σύστημα, την αστική δημοκρατία, την ικανότητά του να εναλλάσσει τρόπους ενσωμάτωσης και επιβολής της πολιτικής του, αποτελούν το καλύτερο πλυντήριο της σοσιαλδημοκρατίας και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το βασικό... Αποδυναμώνουν την ίδια την απάντηση των φοιτητών στην κρατική καταστολή. Καθήκον των φοιτητών δεν είναι να διαλέξουν «τα καλά και κακά ΜΑΤ», αλλά να αμφισβητήσουν την πολιτική, τα επιχειρηματικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που η καταστολή και η τρομοκρατία προστατεύουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ βγαίνει επιθετικά απέναντι στους φοιτητές με εργαλεία που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. επιτροπή Παρασκευόπουλου για το άσυλο, η λογική «κομματικοί - υποκινούμενοι αγώνες».

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Το άσυλο καταργήθηκε όταν έπρεπε να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι νόμοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να ετοιμαστούν νέοι, το άσυλο καταπατήθηκε μια βδομάδα πριν από το Πολυτεχνείο και την ώρα που φοιτητές είναι στο δρόμο. Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει επίσημη προπαγάνδα της τη συκοφάντηση όχι μόνο του ασύλου αλλά και των φοιτητικών συλλόγων. Από τη μια, κρύβουν ότι αυτό που πραγματικά απασχολεί και κινητοποιεί χιλιάδες φοιτητές είναι τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές, η ανησυχία για την εργασιακή τους προοπτική. Από την άλλη, ταυτίζουν φαινόμενα εγκληματικότητας με το άσυλο, τη δράση των φοιτητικών συλλόγων με ομάδες και ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με αυτούς και οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν καταγγείλει.

Βρίσκουν και νέο τρόπο παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα, όπως η εκ του πονηρού, δήθεν «ανεξάρτητη» συζήτηση που ανοίγει τώρα σε ορισμένους φοιτητικούς συλλόγους και πριμοδοτείται έντονα από τον αστικό Τύπο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο όνομα μάλιστα της δημοκρατίας. Αυτή η κίνηση στόχο έχει να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατία στο να αποφασίζει ο καθένας μόνος του χωρίς ενημέρωση, συζήτηση, αντιπαράθεση, ανταλλαγή απόψεων που μπορεί να γίνει μέσα στη Γενική Συνέλευση, δεν υπάρχει καμία δύναμη στα «like» ή «dislike» να αντιμετωπίσουν νόμους και προβλήματα που μπορεί να κάνει μόνο η οργανωμένη πάλη των φοιτητών.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν την ανησυχία που υπάρχει, οι δήθεν «μειοψηφίες» για τις οποίες η κυβέρνηση μιλά να δυναμώσουν, να γενικευτούν σε μαχητικό, μαζικό, ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα που τους βάζει στο στόχαστρο και ανοίγει δρόμο για τα δικαιώματά του. Εκτός των άλλων, είναι άλλη μια απάντηση στο ερώτημα που παραμένει σε πολλούς φοιτητές «αν μας ακούνε» και αν ο αγώνας έχει αποτέλεσμα.

Υπόθεση όλου του λαού

4. Να υπάρξει συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η Παιδεία αφορά πρώτα και κύρια τον εργαζόμενο λαό, όχι μόνο γιατί πληρώνει πολύ ακριβά τη μόρφωση των παιδιών του, αλλά και γιατί τα αποτελέσματα της επιστήμης, των σπουδών, της μόρφωσης που παίρνουν οι νέοι, αφορούν και επιδρούν συνολικά στη ζωή, στη δουλειά του εργαζόμενου λαού. Οι ίδιοι οι φοιτητές σπουδάζουν για να δουλέψουν αύριο, τα όποια εφόδια πάρουν θα τους ακολουθούν για μια ζωή ως εργαζόμενους, ενώ το εργασιακό τους μέλλον εξαρτάται από τους αγώνες που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο και συνολικά. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία προς όφελος του λαού και της νεολαίας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με βάση το αντικείμενο σπουδών θα δυναμώνει αντικειμενικά όσο αυτό γίνεται υπόθεση όλου του λαού και όχι μόνο των δυνάμεων της Εκπαίδευσης.

Το δυνάμωμα αυτών των κατευθύνσεων, των κριτηρίων δεν γίνεται μονομιάς, ούτε μόνο μέσα σε μια ΓΣ ή ένα ΔΣ. Είναι υπόθεση σταθερής, καθημερινής, μαζικής παρέμβασης των δυνάμεων της ΚΝΕ στα αμφιθέατρα, στις Γενικές Συνελεύσεις, στο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, στη διαμόρφωση πλαισίων πάλης σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, στην οργάνωση συσκέψεων, προπαγάνδας, εκδηλώσεων, ανακοινώσεων. Απαιτείται από τα όργανα και τις ΟΒ μελέτη της διαπάλης και της αντιπαράθεσης σταθερά, έλεγχος της συσπείρωσης και διεύρυνσης δεσμών, σταθερή πρωτοβουλία κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Να στηρίζεται το κάθε μέλος της ΚΝΕ γύρω από το πώς θα γίνει στην πράξη οργανωτής μαζών, φοιτητών, στηρίζοντας πρώτα και κύρια τη λειτουργία, τη συζήτηση, τη συλλογική σκέψη στην ΟΒ. Η άνοδος της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», η δουλειά με το κουπόνι μέσα στα αμφιθέατρα αποτελούν τους βασικούς δείκτες της διαμόρφωσης δεσμών με πολλαπλάσιο κόσμο από ό,τι συνήθως, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στους σημερινούς αγώνες και κύρια στην πορεία και την προοπτική τους.

Για τη διαπάλη στις σχολές και τη συμβολή της ΚΝΕ

Η ίδια η πραγματικότητα αποτυπώνει τις διεργασίες που γίνονται στην πορεία πολιτικοποίησης των αγώνων μέσα στη φωτιά της μάχης και τη συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ σε αυτή την υπόθεση. Διεργασίες που εκφράστηκαν και στις πρωτοβουλίες συντονισμού φοιτητικών συλλόγων που βρίσκονται σε αγωνιστικό σχεδιασμό, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Οπου διαμορφώθηκαν όροι για να ενισχυθεί στο φοιτητικό κίνημα η κατεύθυνση που απαντά μαχητικά στο νέο νόμο - πλαίσιο, βάζει στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που απαντά στην κρατική καταστολή ως την άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, που ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση των διεκδικήσεων των φοιτητών για σπουδές, μόρφωση και δουλειά.

Η ίδια η πορεία της διαπάλης μέσα στα αμφιθέατρα τους τελευταίους μήνες είναι χαρακτηριστική για τις απαιτήσεις που έχει το σύνθετο καθήκον της πολιτικοποίησης της πάλης για τις δυνάμεις της ΚΝΕ. Για παράδειγμα, στην αρχή της χρονιάς (κάτω και από την επιμονή άλλων δυνάμεων κυρίως του οπορτουνισμού) παρέμενε η συζήτηση γύρω και μόνο από το ν+2 και επιμέρους πλευρές ή υπήρχε έντονα η λογική από φοιτητές που κινητοποιούνταν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα έκανε αυτά» κ.λπ. Χωρίς να έχει αλλάξει γενικώς η σκέψη της πλειοψηφίας των φοιτητών, ξεχωρίζει σε αυτή τη φάση τμήμα φοιτητών που σκέφτονται πιο ολοκληρωμένα απέναντι στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που κατανοεί ότι η πάλη ενάντια μόνο σε μια πλευρά του νόμου δεν μας πάει και πολύ μακριά, που βλέπει την πολιτική και δεν κολλάει μόνο στα πρόσωπα που την εφαρμόζουν. Ζητήματα γραμμής του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή, που σταθερά η ΚΝΕ προσπαθεί να υιοθετούνται από όλο και περισσότερους.

Το σύνολο της παρέμβασής μας είναι που φέρνει σε αμηχανία και δυνάμεις του οπορτουνισμού που δεν τους βγαίνει η γραμμή περί «περιχαρακωμένης ΚΝΕ» και πρέπει να δικαιολογηθούν με το αστείο επιχείρημα ότι «η ΚΝΕ μετατοπίζεται». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κλιμακώνει με όλους τους τρόπους την παρέμβασή της μέσα στα πανεπιστήμια, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ βγαίνουν πιο επιθετικά απέναντι στους αγώνες, στις καταλήψεις, πρωτοστατούν στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, στηρίζονται ποικιλόμορφα από διάφορα «κανάλια» του συστήματος οι διάφορες ανεξάρτητες ομάδες που με τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», τη λογική «κατάληψη - αντικατάληψη» βγάζουν τη βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης. Είναι ενθαρρυντικά φαινόμενα φοιτητών που παίρνουν πάνω τους την υπεράσπιση των Γενικών Συνελεύσεων ενάντια σε προσπάθειες διάλυσής τους με ηλεκτρονική ψηφοφορία ή με ενέργειες ομάδων που δεν έχουν σχέση με τους συλλόγους. Φοιτητές που μέχρι πρότινος «δεν ήθελαν παρατάξεις» στις σχολές ή θεωρούσαν τις Γενικές Συνελεύσεις «χώρο όπου τσακώνονται τα κόμματα».

Ξέροντας πολύ καλά ότι υπάρχουν δυσκολίες που βάζει ο αντίπαλος, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έχουμε συμβάλει καθοριστικά στον παραπάνω θετικό προσανατολισμό. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσουν περισσότερο οι προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες εκπροσώπων της ΔΑΠ και «ανεξάρτητων» να χτυπήσουν αγωνιστικές διαδικασίες και να ανοίξουν παραπέρα δρόμο εκφυλισμού και διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, να γίνει θέμα γενικού προβληματισμού και διαπάλης «τι κίνημα χρειάζεται», κάνοντας σημαντικά βήματα στην οργάνωση και την κατεύθυνσή του.

Η διαπάλη δυναμώνει, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, η όρεξη και η μαχητικότητα των κομμουνιστών να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων σε ριζοσπαστική κατεύθυνση το ίδιο.


Της
Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Νέα αγωνιστικά ραντεβού για τους φοιτητές

Συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που φέρνει η κυβέρνηση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στην καταστολή και την κατάργηση του ασύλου, φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις.

Αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται συλλαλητήριο στα Προπύλαια και την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύνοδο Πρυτάνεων που συνεδριάζει στην Αθήνα. Το Σάββατο συμμετέχουν και καλούν στη συγκέντρωση των σωματείων για το Ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ